Novi šok u UFC-u: Silva pao na doping testu, Diaz opet pao zbog marihuane

Foto: Fightsite

GLAVNI čovjek Atletske Komisije Nevade, Bob Bennett, je u utorak potvrdio kako je Anderson Silva pao na doping testu uoči dvoboja protiv Nicka Diaza i UFC-a 183. Rezultati testiranja su otkrili da je Silva bio pozitivan na čak dvije nedozvoljene supstance: Drostanolone i Androstane.

Brzilac je 9. siječnja podvrgnut nenajavljenom doping testiranju te su otkriveni tragovi dvije već navedene supstance koje poboljšavaju izvedbu borca. Drostanolone je vrsta anaboličkog steroida, dok Androstane spada u hormonske steroide. Prema riječima Boba Bennetta, Silva je podvrgnut "out of competition" krvnom testu 9. i 19. siječnja, dok je 31. siječnja podvrgnut testiranju urina koji je doduše prošao.

"Žalosno je to što se dogodilo," rekao je Bennett. "UFC je učinio pravi posao po pitanju sprječavanja korištenja dopinga. Njihova je zasluga jer čine pravu stvar u borbi protiv varanja sa steroidima."

Ovo je drugi slučaj u zadnje vrijeme da je borac pao na "out of competition" testiranju, a da su rezultati otkriveni tek nakon mečeva tih boraca. UFC-ov poluteškaški prvak, Jon Jones, je zbog kokaina pao na nenajavljenom testiranju mjesec dana prije meča, ali mu je UFC dozvolio odrađivanje borbe s Danielom Cormierom.

Očekuje se Silvino pojavljivanje 17. veljače na saslušanju u Atletskoj Komisiji Nevade.

UFC se oglasio po pitanju pada njihovog bivšeg prvaka:

"UFC je 3. veljače 2015. bio obaviješten od strane Atletske Komisije Nevade da je Anderson Silva 9. siječnja bio pozitivan na Drostanolon. Daljnja testiranja će provesti Atletska Komisija Nevade te će s tim testiranjem potvrditi prve rezultate testiranja. Anderson Silva je bio nevjerojatan šampion i ambasador MMA sporta i UFC-a, kako u Brazilu, tako i u čitavom svijetu. UFC je vrlo razočaran zbog ovih rezultata.", potvrdili su kratkim priopćenjem!

Nick Diaz pao na marihuanu

Spomenimo i to da test nije prošao niti Nick Diaz koji je bio pozitivan na Marihuanu. No o tome opširnije u nastavku!

S obzirom da borac ne smije u svom tijelu imati prisustvo THC-a u trenutku izlaska u borilište, Atletska Komisija Nevade smatra da i Diaz nije zadovoljio te su obojica boraca zapravo "uhvaćeni s prstima u pekmezu".

Nakon što je Atletska Komisija objavila rezultat testa i obavijestila UFC, oglasio se i UFC službenim priopćenjem...

"UFC je obaviješten od strane Atletske Komisije Nevade da je Nick Diaz pao na testu za marihuanu nakon svog dvoboja na UFC-u 183 protiv Andersona Silve održanom 31. siječnja. UFC ima vrlo čvrstu politiku protiv uporabe bilo kakve ilegalne supstance ili supstanci koji mogu podići performanse sportaša. Zbog ovih rezultata Diaza smo informirali da je prekršio Kod ponašanja UFC-ovih boraca. UFC će potpuno poštovati odluku Komisije te iščekujemo saslušanje 17. veljače", stoji u priopćenju.

Ovo je čak treći put da Diaz pada na testu za marihuanu. Prvi put 2007. nakon meča protiv Takanorija Gomija. Tada je suspendiran na šest mjeseci. Drugi put se to dogodilo 2012. godine nakon dvoboja protiv Carlosa Condita. S obzirom na ponavljanje "nedjela" ovaj put je zaradio čak godinu dana suspenzije. Bit će zanimljivo vidjeti kako će sada proći borac koji je za ovaj dvoboj utržio čak pola milijuna dolara. Članovi Komisije zasigurno neće biti blagonakloni prema sportašu koji treći put krši isto pravilo.

Osramoćeni UFC

Vrlo je izvjesno da će i Diaz, ali i Silva, biti privremeno suspendirani sve do prvog inicijalnog saslušanja ispred Komisije zakazanog za 17. veljače. Disciplinska pojedinačna saslušanja svakog od boraca bi se vjerojatno mogla dogoditi tek u ožujku ili travnju. S obzirom na Silvinu dob, ali i činjenicu da je ovo već treći put da Diaz pada na istom testu, američki mediji ističu da bi ovo mogao vrlo vjerojatno biti i kraj karijere za obojicu. Sasvim je izvjesna duga suspenzija za svakog od boraca, ali i visoke novčane kazne. U svakom slučaju  ishod dvoboja bi se trebao preinačiti u "No Contest" što će se vjerojatno napraviti u vrlo skorom periodu. Bit će zanimljivo vidjeti i što će se dogoditi s visokim premijama koje su utržili. Brazilac je zaradio 800 tisuća, a Diaz 500 tisuća dolara.

Nematerijalna šteta za samu promociju je neopisiva. Jedan od uzora MMA svijeta je osramotio sport, ali i svoju promociju upravo u trenutku kada druga UFC ikona, Jon Jones, muku muči s kokainskim skandalom. Čitav svijet čeka reakciju Dane Whitea...

Odmah nakon što je vijest objavljena uslijedile su reakcije borac, a mi vam prenosimo neke od njih.

Michael Bisping:

"Žalosno je da je Anderson Silva pozitivan na steroide. Nisam iznenađen, previše sam naivan"

Tito Ortiz:

"UFC ima puno toga za objasniti. Tužan dan za UFC svijet. Ludo je kako Dana White kontrolira hoće li se boriti ili ne. Moćni dolar. LOL"

Stipe Miočić:

"Idite na Twitter da se malo zabavimo. Brzo se ulogirajte."

Cody Bollinger:

"Ne mogu pogledati nikoga ovih dana. Jebite se Silva i Diaz."

TJ Grant:

"Jesu li komisija i UFC znali rezultate prije borbe? Ako jesu zašto su dozvolili borbu?"

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.