Ovo mu znači više nego bilo kome: Hrvatska do zadnje minute čeka Tomasa

Foto: Index

IZBORNIK Velimir Perasović i kapetan Roko Leni Ukić odradili su posljednju press konferenciju uoči otvaranja Eurobasketa u Zagrebu. Perasović je jedan od rijetkih izbornika koji još nisu objavili konačni popis od 12 igrača za turnir.  Do četvrtka u ponoć mora prijaviti 12 imena, a javnosti će ih obznaniti tek sutra u 16 sati.

Čeka se Marko Tomas, koji se muči s istegnućem lista. Ako i bude "unutra" upitno je u kakvom stanju. Njegovo mjesto pikiraju Šakić i Zubčić, no izbornik je Tomasu dao do znanja koliko mu vjeruje. I koliko, uostalom, želi da zaigra na Eurobasketu.

Bogdanović se oporavio od ozljede gležnja i šutira bez teškoća. Dario Šarić, pak, zaliječio je problem s rožnicom.

"Sutra imamo sastanak u 16 sati, nakon toga ću objaviti popis. Nadamo se da će Tomas ići, mi ga čekamo. Vidjet ćemo kakvo je stanje, mislimo da je on zaslužio ići i da nam može puno pomoći", kazao je izbornik Perasović.

"Rekao sam Tomasu da ovaj put mora odraditi turnir, da mora igrati. Bila bi nepravda, ljudska i sportska, da ga ozljeda koja nije konkretna tako izbaci. Uvjeren sam da će igrati. Znam ga sto godina i znam koliko mu znači Eurobasket pred domaćom publikom. Ovo mu znači više nego bilo kome", dodao je Ukić.

Tomas je i u Perasovoj Ciboni prije šest godina igrao veliku ulogu, a nadolazeći Eurobasket bit će mu sedmo veliko natjecanje s reprezentacijom. Prije točno 10 godina debitirao je na Eurobasketu u Srbiji i Crnoj Gori, nastupao je na EP-u 2007., 2009. i 2011., kada je napustio Litvu već nakon druge utakmice zbog rupture mišića. Na SP-u je igrao 2010. godine, dok je lani propustio SP u Španjolskoj zbog operacije Ahilove tetive. Nastupio je i na OI u Perkingu 2008. godine.

"On je zaslužio da ga čekamo svojim odnosom prema radu i kvalitetom. Ako je spreman, on će biti taj. Trebao bi danas odraditi prvi trening. Konačna odluka je na njemu", objasnio je Peras i dodao:

"Hvala Bogu da nas je bilo 14, jer smo imali nakon turnira u Areni problema s ozlijeđenim igračima, pa smo imali samo desetoricu na treningu. Šarić je počeo trenirati u ponedjeljak, Bogdanović u srijedu. Nisu to bile ozbiljnije ozljede i duža izbivanja, tako da ne vjerujem da će to bitno utjecati na njihovu formu"
 
Igrači ne žele spominjati medalju:  Kada prođeš puno toga, znaš kako se postaviti
 
Igrači i izbornik ne daju se uvući o nagađanja o rezultatu.
 
"Nije bilo nekog dogovora oko toga, već je to stvar iskustva. Znamo kako se treba postaviti. Treba nas pustiti da govorimo na terenu i tamo napravimo najbolje što možemo. Atmosfera u momčadi je super, svjesni smo svih pobjeda koje smo ostvarili, ali smo isto tako svjesni da one ne moraju ništa značiti. Znamo da to još nije dovoljno dobro, da moramo dignuti razinu igre kako bi na kraju bili zadovoljni i napravili nešto. Nama je u glavama jedino Slovenija i pobjeda u toj utakmici", zaključio je Ukić. .
 
Hrvatska i Španjolska su jedine dvije reprezentacije koje su pripremni period završile bez poraza. To je Perasovićevu momčad u nekim analizama gurnulo u krug favorita. No, izbornik Hrvatske slušao je i čitao neke druge analize kojima je skloniji.
 
"Vidio sam da većina stručnjaka smatra četiri reprezentacije kao glavne favorite za medalje, a to su Francuska, Španjolska, Srbija i Grčka. Nas su stavili u krug od pet - šest reprezentacija koje su odmah do. Meni se to čini realnije."
 
Hrvatska će po prvi put utakmice nekog velikog natjecanja igrati pred svojim navijačima, iako je i u Sloveniji prije dvije godine, na utakmicama u Celju i Ljubljanu atmosfera bila prilično domaćinska. Igranje u Zagrebu Roku Ukiću ne predstavlja uteg.
 
"Kad prođeš puno toga, onda znaš kako se postaviti. Ne osjećam presing, pozitivno uzbuđenje da. Dugo se već pripremamo, dugo smo zajedno i čekamo da to što prije krene, da pokažemo što možemo."
 
Izbornik Perasović vjeruje da Hrvatska potpuno spremna dočekuje početak EuroBasketa i prvu utakmicu, 5. rujna protiv Slovenije.
 
"Bilo bi dobro da smo u kompletnom sastavu bili duže od mjesec dana, ali ne mogu biti nezadovoljan onime što smo napravili. Mislim da smo u okvirima dopuštenog, optimalno iskoristili vrijeme koje smo imali. Nema ničega što bi nas zabrinjavalo, brinemo samo o sljedećim suparnicima."
 
Peras: Ne mogu reći da smo iznad bilo koga
 
Za razliku od srpskog izbornika Aleksandra Đorđevića koji je izjavio da "ne vidi tko je bolji od njegove momčadi", Perasović ne razmišlja na taj način.
 
"Nemam pravo misliti da smo bolji od drugih. Turnir u Zagrebu i utakmica s Estonijom nam je to najbolje pokazala. Možemo sa svima igrati, možemo pobijediti svakoga, ali uz samo malo opuštanje i dekoncentraciju možemo i izgubiti od svakog."
 
Perasovićeva igračka generacija bila je posljednja koja je osvojila odličje na Europskom prvenstvu. Bilo je to 1995. godine u Ateni, kad je Hrvatska pobjedom nad Grčkom stigla do bronce. Povlačeći paralelu među generacijama, Perasović je naglasio utjecaj košarkaške globalizacije na rezultate Hrvatske.
 
"Mislim da mi i dalje imamo vrlo kvalitetne i talentirane igrače, ali je kvaliteta ostalih bitno drugačija. U naše vrijeme je bilo uvijek istih četiri, pet reprezentacija koje su kandidirale za medalje. Danas ih možete nabrojati najmanje deset. Mi smo nekoliko godina zaredom u utakmicama za treće mjesto pobjeđivali Grčku s 30 razlike. To je danas nezamislivo. Globalizacija je došla brzo, možda nas je zatekla nespremne."
 
Prva prepreka Perasovićevoj momčadi bit će reprezentacija Slovenije o kojoj hrvatski izbornik ima vrlo visoko mišljenje.
 
"To je ozbiljna, disciplinirana i čvrsta reprezentacija. Igraju kolektivno i hrabro, s gotovo svih 12 igrača u rotaciji. Iznimno su agresivni i stalno na granici prekršaja. Teže igrati s puno kontranapada. Pometu te, ako ne odgovoriš na njihovu agresivnost. Kolektivna obrana će biti ključ. Moramo odgovoriti na isti način, odigrati tvrdu i čvrstu utakmicu", zaključio je Perasović.
 
Do početka EuroBasketa hrvatsku reprezentaciju, osim treninga, očekuju i druge obveze od kojih valja izdvojiti prijem u petak kod hrvatske predsjednice Kolinde koja će u četvrtak navečer, zajedno s predsjednikom FIBA Europe Turgayem Demirelom, na glavnom zagrebačkom trgu proglasiti EuroBasket i svečano otvorenim.

>>> EUROBASKET NA INDEXU: Live prijenosi, raspored, reakcije, stručne analize i komentari - sve što vam treba za praćenje košarkaškog EP-a.

Podsjećamo, Hrvatska je jedan od organizatora turnira, a utakmice C skupine igrat će se u Zagrebu. Hrvatski košarkaši za drugi krug igraju protiv Gruzije, Grčke, Slovenije, Nizozemske i Makedonije. Prva je utakmica na rasporedu u subotu s početkom u 21 sat.

Prva faza Eurobasketa


Skupina C (Zagreb):


1. kolo, subota, 5. rujna:
15.00 - GRUZIJA : NIZOZEMSKA
18.00 - MAKEDONIJA : GRČKA
21.00 - HRVATSKA : SLOVENIJA

2. kolo, nedjelja, 6. rujna:
15.00 - NIZOZEMSKA : MAKEDONIJA
18.00 - SLOVENIJA : GRUZIJA
21.00 - GRČKA : HRVATSKA

3. kolo, utorak, 8. rujna:
15.00 - SLOVENIJA : NIZOZEMSKA
18.00 - GRUZIJA : GRČKA
21.00 - HRVATSKA : MAKEDONIJA

4. kolo, srijeda, 9. rujna:
15.00 - GRČKA : SLOVENIJA
18.00 - MAKEDONIJA : GRUZIJA
21.00 - NIZOZEMSKA : HRVATSKA

5. kolo, četvrtak, 10. rujna:
15.00 - SLOVENIJA : MAKEDONIJA
18.00 - GRUZIJA : HRVATSKA
21.00 - GRČKA : NIZOZEMSKA

Osmina finala (Lille):
12. rujna, utakmice u 12.00 h, 14.30, 18.30 i 21.00 (C1:D4, D2:C3)
13. rujna, od 12.00 h, 14.30, 18.30 i 21.00 (C2:D3, D1:C4)

Četvrtfinale:
15. i 16. rujna, 18.30 i 21.00

Utakmice za ulazak u kvalifikacije na OI:
17. i 18. rujan, od 18.30

Polufinale:
17. i 18. rujna, od 21.00

Za 3. mjesto:
20. rujna, od 14.30

Finale: 20. rujna, od 21.00

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.