Ovo su Hrvati koji će nastupiti na Igrama

DO POČETKA Olimpijskih igara dijeli nas nešto manje od dva tjedna, a popis sportaša koji će predstavljati Hrvatsku u Londonu je kompletiran. Grad na Temzi ugostit će sportaše iz cijelog svijeta od 27. srpnja do 12. kolovoza, a ovo će biti treći put u povijesti da se Olimpijske igre održavaju u Londonu.

Hrvatska delegacija kreće u London 23. srpnja, a ukupan broj hrvatskih sportaša koji će se uputiti u Englesku je 110, što je ujedno i rekordan broj. Tako je srušena granica od 105 hrvatskih sportaša, koliko ih je nastupilo u Pekingu 2008. godine.

Hrvati će nastupiti u 17 različitih sportova, a očekuje se da će se iz Londona vratiti s rekordnim brojem osvojenih medalja. Za sada rekord drži hrvatska ekspedicija koja se 2008. godine iz Pekinga vratila s pet medalja, međutim niti jedna nije bila zlatna.

Na posljednjim Igrama Snježana Pejčić osvojila je broncu u streljaštvu, Martina Zubčić i Sandra Šarić broncu u tekvondou, Filip Ude osvojio je srebro u gimnastici dok je Blanka Vlašić osvojila srebrnu kolajnu u skoku u vis.

I bez Blanke se može do medalja: Hrvatsku predstavlja rekordan broj sportaša - 110!



Međutim, pred sam početak natjecanja Hrvatska je ostala bez jedne sigurne medalje. Blanka Vlašić obznanila je javnosti svoju odluku da neće nastupiti na OI u Londonu. Umjesto Blanke, Hrvatsku će u skoku u vis predstavljati Ana Šimić. Inače, atletika je dala čak devetoro sportaša koji će se natjecati u Londonu. Uz Anu Šarić u visu, tu su maratonka Lisa Christina Stublić, bacači diska Martin Marić i Roland Robert Varga te bacačica i velika hrvatska nada Sandra Perković.


Svoj treći nastup na Olimpijskim igrama imat će bacač kugle Nedžad Mulabegović. Ivan Horvat u skoku s motkom tek treba debitirati na Igrama, dok za razliku od njega bacač kladiva Andras Haklits odlazi na svoje pete Olimpijske igre.



Naime, Haklits je debitirao na Igrama davne 2000. godine u Sidneyju, nastupio je u Ateni 2004. i Pekingu 2008. godine, a predstavljao je Hrvatsku i na zimskim Olimpijskim igrama u Vancouveru 2010. godine kao član boba četverosjeda.

Nikolina Horvat (400m prepone) deveta je članica hrvatske atletske reprezentacije koja je osigurala svoje mjesto u avionu za Londonu. Njoj će to biti druge Olimpijske igre u karijeri.

Hrvatska ima svoje predstavnike i u biciklizmu. Na ovim Igrama Hrvatsku će u toj kategoriji predstavljati Robert Kišerlovski i Radoslav Rogina.

Plivanje dalo tri predstavnika

Hrvatskih jedriličara u Londonu bit će 12. Ovdje se najviše očekuje od europskih prvaka Igora Marenića i Šime Fantela, a uz njih nastupit će i Petar Cupać, Ivan Kljaković Gašpić, Pavle Kostov, Tonči Stipanović, Tina Mihelić, Luka Mratović, Dan Lovrović, Marin Lovrović, Enia Ninčević i Romana Župan.


Po jednog predstavnika Hrvatska će imati u daljinskom plivanju - Karla Šitić, te kajaku - Dinko Mulić. Judo je dao dva predstavnika, Tomislava Marijanovića i Marijana Mišković.

Braća Žugaj, Neven i Nenad, branit će hrvatske boje u hrvanju, dok će Tina Erceg i osvajač olimpijske medalje iz 2008. godine, Filip Ude, tražiti plasman na postolje u gimnastici.

U judu će Hrvatsku predstavljati Tomislav Marijanović i Marijana Mišković.

Mačevanje je zastupljeno s jednim sportašem - Bojanom Jovanovićem. Plivanje je, pak, dalo tri predstavnika - Kim Daniela Pavlin, Sanja Jovanović i Mario Todorović.

Primorac odlazi na svoje sedme Olimpijske igre



Rekorder po broju nastupa za Hrvatsku na Igrama, Zoran Primorac, predvodit će stolnotenisače u sastavu Cornelia Molnar, Tian Yuan i Andrej Gaćina. Na wimbledonske terene u Londonu vratit će se hrvatski tenisači Marin Čilić, Ivo Karlović, Ivan Dodig te Petra Martić, kojoj će ovo biti prve Igre.

Najveće hrvatske uzdanice za osvajanje zlatne medalje su, dakako, sestre Zaninović. Ana i Lucija kotiraju visoko u borbi za zlato, dok se na isti način gleda osvajačica bronce iz 2008. Snježana Pejčić. Ona, pak, predvodi malu grupu od petero hrvatskih sportaša koji će Hrvatsku predstavljati u streljaštvu.


Posljednji u nizu putnika za Londonu su veslači, Damir Martin, David Šain, Mario Vekić te Martin Sinković.

Rekordan broj Hrvata u ekipnim sportovima

Četiri reprezentacije igrat će na sportskim borilištima u Londonu. Hrvatski vaterpolisti i rukometaši već su standardni na Olimpijskim igrama, dok su za razliku od kolega rukometašice i košarkašice po prvi puta u povijesti hrvatskog sporta izborile plasman na Igre.

Vaterpolisti traže skalp Italije

Vaterpolisti su smješteni u grupu A, u kojoj će odmjeriti snage protiv Australije, Španjolske, Grčke, Italije te Kazahstana. Izabranici Ratka Rudića svoj pohod na olimpijsko zlato započinju 29. srpnja utakmicom protiv Grčke.

Rukometaši u teškoj skupini: Okršaj sa Srbijom kao prilika za osvetu zbog poraza u polufinalu EP-a



Hrvatski rukometaši smješteni su u vrlo tešku i zahtjevnu grupu B. Tamo ih čekaju ogledi protiv europskih prvaka Danaca, europskih viceprvaka Srbije, zatim će igrati s jednim od najvećim favoritima turnira Španjolcima, Mađarima i neugodnim Korejcima.

Prvi protivnik Baliću i ekipi su Korejci, a samo dva dana nakon prvog nastupa slijedi okršaj sa Srbijom. Hrvatska se križa sa skupinom A, u kojoj nastupaju Francuzi, Britanci, Argentinci, Šveđani, Islanđani i Tunižani.


Rukometašice bez pritiska: Četvrtfinale je cilj, a dalje što bude...



S druge strane, pred hrvatskim rukometašicama veliki je izazov. Napredak pod palicom izbornika Vladimira Canjuge itekako je vidljiv, stoga se hrvatska javnost potajno nada kako bi Hrvatice mogle ispisati prekrasnu priču u Londonu.

Njima na putu do prolaska skupine stoje Angolke, Ruskinje, Crnogorke, Brazilke i Britanke. Rukometašice izlaze na teren 28. srpnja gdje ih očekuje ogled s Angolkama.

Mogu li košarkašice ispisati jednu od najljepših hrvatskih olimpijskih priča?



I šećer na kraju, hrvatske košarkašice. One su, za razliku od muških kolega, najavile buđenje usnule hrvatske košarke te će debitirati na Igrama 28. srpnja protiv jedne od najboljih reprezentacija svijeta - SAD-a.

Hrvatice su u skupini A zajedno s Kinom, Češkom, Angolom, Turskom te SAD-om. Iako se prolazak drugi krug natjecanja čini nemogućom misijom, valja podsjetiti kako je ista situacija bila kada se trebalo plasirati na Olimpijske igre.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.