Platini: Moram priznati da nakon dvije opomene hrvatski nogomet vidno napreduje

Foto: Getty Images / Guliver image

Predsjednik UEFA-e, Michael Platini za svog posjeta Dubrovniku u kojem je prisustvovao sastanku izvršnog odbora europske nogometne organizacije dao je kratak intervju pred kamerama HTV-a, u kojem se dotaknuo svoje kandidature za predsjednika FIFA-e, ali se prisjetio i nogometa iz svojih igračkih dana pokušavši ga usporediti s ovim današnjim.

Na pitanje koji mu je dio igračke karijere bio najzanimljiviji, 58-godišnji Francuz mudro je konstatirao kako je nogomet toliko lijepa igra, da je u svakom trenutku njegova igranja osjećao iznimno zadovoljstvo, pa bi samim time bilo pretenciozno da bi nešto posebno izdvojio iz svoje igrački bogate karijere.

"Današnji nogomet puno je zanimljiviji od onoga iz doba u kojem sam ja igrao. Mnogo je više igrača na tržištu, više se radi na pripremi igrača koji su danas na jednoj vrhunskoj fizičkoj razini.Mnogo je igrača iz Brazila i Afrike koji su na europskom tržištu, i u novo vrijeme nogomet je poprimio jednu sasvim drugu dimenziju", kaže Platini.

Prvi čovjek UEFA-e okarakterizirao je Messija i Cristiana Ronalda kao najbolje igrače današnjice bez premca, iako je za njegov ukus najbolji igrač koji je ikad igrao legendarni nizozemac Johan Cruyff.

Platini koji vodi UEFU od 2007. godine pričao je i o svojoj dosadašnjoj funkciji i planovima za budućnost.

"Nakon što sam završio igračku karijeru, znao sam da ću ostati blisko vezan uz nogomet, a posebna želja bila mi je raditi u administraciji. Prvo sam postao član komisije UEFA-e, a kasnije i predsjednik. Iznimno volim  svoj posao, i dajem si truda da europski nogomet bude što bolji i čišći od korupcije i kriminala. Danas je enormna cifra novca koja se vrti u nogometu, i česte su situacije da klubovi koji nisu financijski jaki pa ulaze u špekulacije, a toga ne smije biti. Namještanja utakmica, doping i rasizam u ovom sportu, stvari su koje pokušavamo sustavno suzbiti. Na dobrom smo putu da to u potpunosti iskorijenimo, a meni je čast što sam na poziciji koju savjesno i odgovorno obavljam", rekao je Platini.

Prokomentirao je i stanje u hrvatskom nogometu, za koji smatra da stvari idu nabolje.

"Hrvatski nogomet svakako napreduje, vidljiv je pomak nakon dvije opomene izrečene od strane UEFA-ine komisije. Smatram da gospodin Šuker dobro obavlja svoj posao, stvari mogu ići samo nabolje, iako uvijek treba ostaviti prostora za napredak", naglasio je Francuz.

Predsjednik UEFE pričekat će do sljedeće godine kako bi donio odluku hoće li se kandidirati za predsjednika FIFA-e.

"Donijet ću odluku za vrijeme Svjetskog prvenstva u Brazilu, ne prije. Nisam još odlučio što bih radio u budućnosti i želim imati na raspolaganju još nekoliko mjeseci za razmišljanje. Izbor za FIFA-u je u svibnju 2015. godine, a predsjednik Sepp Blatter bi mogao ići i na peti mandat", zaključio je Platini.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.