Pobjede skrivaju ključ: Prihvatiti batine, raspucati Kopljara i nadati se da Omeyer neće imati svoj dan

Foto: AFP

PRISJETIMO se posljednje tri pobjede hrvatskih rukometaša protiv Francuske. U njima se nedvojbeno nalazi i ključ večerašnjeg četvrtfinalnog dvoboja.

Norveška 2008. (polufinale): Hrvatska - Francuska 24:23

Za početak vraćamo se pet godina unatrag, na Svjetsko prvenstvo u Norveškoj, gdje su izabranici Line Červara s 24:23 svladali Tricolore. Kao i gotovo svaka s Francuskom, bila je vrlo dramatična. Hrvatski rukometaši, prema vlastitom priznanju, nikada nisu dobili takve batine na terenu, no s terena su izašli kao heroji predvođeni kapetanom i igračem utakmice Petrom Metličićem. Hrvatska je fenomenalno igrala obranu, dok je kroz francuski zid, kao i uvijek, bilo teško naći prolaz. Metličić je proradio kada je to bilo najvažnije i s pet pogodaka vodio hrvatski napad u prvome dijelu susreta.

Početkom nastavka Hrvatska je ostala bez Balića što su Francuzi iskoristili i u 39. stigli do izjednačenja (14:14). Drama se nastavila, a tri minute prije kraja Abalo je doveo Francusku u vodstvo 23:22. Balić je uzvratio (23:23), a Karabatić u sljedećem napadu pucao pokraj gola, pa su posljednje dvije minute dvoboja ponudile infarktnu završnicu. Lacković je nakon dugog hrvatskog napada 48 sekundi prije kraja poslao bombu za 24:23, nakon čega je francuski izbornik Claude Onesta pozvao time-out. Posljednji francuski napad završio je u stativi te je aktualni prvak Europe bio prisiljen parket napustiti pognute glave.

Hrvatska: Kaleb 1, Balić 5, Duvnjak 1, Lacković 2, Vori 2, Dominiković, Somić, Horvat, Špoljarić, Metličić 6, Valčić J., Valčić T. 3, Alilović, Čupić

Francuska: Fernandez 1, Dinart, Gille G. 2, Gille B., Narcisse 7, Girault 1, Karabatić 5, Kempe, Omeyer, Abalo 7, Ostertag, Paty, Guilbert



Hrvatska 2009 (skupina): Hrvatska - Francuska 22:19


Dvoboj dviju ponajboljih svjetskih momčadi iznenađujuće je bio jednosmjerna ulica. Bez Balića i Metličića Hrvatska od početka do kraja imala vodstvo, ostavivši Francuze na samo 19 pogodaka. Uspjeli su Francuzi držati egal sve do završnice poluvremena, ali nakon pogotka Abaloa za 8:7 domaćih, Losert je zaključao gol, a Hrvatska odjurila na 11:7 pogocima Kopljara. Nastavila je Hrvatska nakon odmora tamo gdje je stala - s utvrdom pred Losertom, koji je, pak, sjajno skidao sve što su Francuzi uspjeli zapucati pored naše zone. Nezaustavljiv je postao Vori koji je s tri pogotka odveo Hrvatsku na velikih 15:9. Vori je na kraju službeno proglašen igračem utakmice, zabio je čak osam pogodaka.

Hrvatska: Venio Losert (14 ob), Mateo Hrvatin, Josip Valčić 1, Domagoj Duvnjak 2, Blaženko Lacković 5, Vedran Zrnić 1, Igor Vori 8, Denis Špoljarić, Goran Šprem 2, Tonči Valčić 1, Mirko Alilović, Ivan Čupić 1, Marko Kopljar 2


Francuska: Jerome Fernandez, Guillaume Gille, Guillaume Joli 1, Daouda Karaboue (19 ob), Nikola Karabatić 4, Cristophe Kempe, Franck Junillon 5, Thierry Omeyer, Lucas Abalo 3, Cedric Sorhaindo, Michael Guigou 2, Xavier Barachet 1, Sebastien Bosquet 1, Sebastien Ostertag

EP u Srbiji 2012., drugi krug: Hrvatska - Francuska 29:22

Iako su Francuzi žrtvovali Euro u Srbiji i obranom olimpijskog zlata naplatili posljednje mjesto u skupini drugog kruga, pobjeda 29:22 bi mogla poslužiti kao formula uspjeh. Kosturi reprezentacija su vrlo slični. Goluža i Onesta pokušali su se međusobno zavarati i sakriti prave taktičke namjere. Francuska je u utakmicu ušla bez Fernandeza, Narcissea i Bertranda Gillea, a hrvatski je izbornik za Balićem posegnuo tek u 18. minuti. Katastrofalna igra vanjske francuske linije, u čemu je glavom i bradom prednjačio Nikola Karabatić, uvelike je olakšala posao.

Ipak, utakmicu života odigrao je Marko Kopljar. Desni vanjski pucač naše reprezentacije postigao je sedam pogodaka iz osam pokušaja, njima pridodao i četiri asistencije. Lacković je dodao četiri gola, a krila 11, dok je Alilović upisao 11 obrana. Kod Francuza su prednjačili Xavier Barachet i Jerome Fernandez, obojica po četiri gola, a Bertrand Gille i Luc Abalo dodali su po tri. Kao što smo rekli, Karabatić je ostao bez pogotka iako je igrao 38 minuta. Nije se proslavio niti Daniel Narcisse, zabio je dva gola iz šest pokušaja. Thierry Omeyer obranio je 10 lopti, ali je imao tek 26 posto obrana.

Hrvatska: Alilović(11obrana), Losert; Balić, Kopljar 7, Lacković 4, Duvnjak 2, Buntić, Vori 1, Štrlek, Čupić 7 (3), Ninčević 2, Horvat 2, Musa 1, Gojun, Bičanić 1, Vuković 2.

Francuska: Karaboue, Omeyer(10 obrana); Fernandez 4 (2), Dinart, Barachet 4, G. Gille, B. Gille 3, Narcisse 2, Joli 2 (2), Honrubia, Karabatić, Accambray, Abalo 3, Sorhaindo 2, Detrez, Bingo 2.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.