Problem je u 12 tisuća kuna: HNS još nije isplatio premije futsal reprezentaciji!

"NE TREBA nam slavlje, samo nas nemojte zaboraviti", rekao je prije samo mjesec dana izbornik hrvatske futsal reprezentacije Mato Stanković. Hrvatska je četvrta reprezentacija Europe, Zagreb i Split ugostili su najboljih 12 europskih reprezentacija, a cijelo je Europsko prvenstvo platila Uefa. HNS je igračima obećao oko 12 tisuća kuna premija. Još ih nisu isplatili.

"Isplata je samo pitanje dana. HNS je već donio odluku o tome, igrači će uskoro dobiti novac", rekao nam je predsjednik HNS-ove Komisije za futsal, ujedno i direktora minulog Eura.

Usporedbe radi, premija Azerbejdžancima za ulazak u polufinale bila je 15 tisuća eura. No, tu se, kao i kod većine reprezentacija s vrha svjetske ljestvice, radilo o profesionalcima, dok su Hrvatsku većim dijelom predstavljali poluprofesionalci i amateri od kojih su neki žrtvovali i vlastita zaposlenja kako bi odlazili na reprezentativna okupljanja.

Iako su svjetla pozornice, pa tako pozornost HNS-a, bile uprte u futsal tijekom tih dva tjedna, nakon turnira euforija je splasnula, a igrači opet na malonogometnim turnirima zarađuju za kruh. Hrvatska reprezentacija opet se okupila u Zadru na utakmici povodom obljetnice 93. zrakoplovne baze Zemunik, ali dobar dio igrača koji su na Euru nosili hrvatski dres propustili su okupljanje. Većina njih iz razumljivih opravdanih razloga, no buru je podigao Dario Marinović. Mlada zvijezda u isto je vrijeme nastupala na turniru u Širokom Brijegu.

Za nastup u Zadru igrači su dobili "džeparac" jedva dovoljan za topli obrok, dok na dva-tri turnira mogu zaraditi koliko od HNS-a trebaju dobiti za mjesece napornih priprema i četvrto mjesto u Europi. Naravno, Marinovića se može kriviti zbog "nedomoljublja", može ga se i kazniti jer je bez dozvole matičnog saveza nastupao u drugoj državi, ali to će gurnuti futsal u samo još veću depresiju.

O pomoći koju je futsal dobio od HNS-a i općenitoj brizi Saveza za taj sport nakon završetka Eura, najbolje govori podatak da je Ivan Novak, nekad najbolji futsal sudac svijeta, a danas povjerenik za suce 1. HMNL, na posljednjoj sjednici Izvršnog odbora Prve hrvatske malonogometne lige zamolio klubove da pokušaju u što većem broju odigravati utakmice petkom umjesto vikendom zbog "kvalitetnijeg suđenja, s obzirom na nedostatak sudaca, jer subotom su pojedini na velikom nogometu". Uz to, klubovima neće pripasti niti lipa od zarade od Eura, točnije, o tome se još nije niti raspravljalo u Rusanovoj... Krajnje je vrijeme da se HNS trgne i omogući razvoj barem jednog sporta, kad su nogomet već dokrajčili.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.