Prošla optužnica za Hajduk: Kreće suđenje Vedranu Rožiću i Ivanu Buljanu!

VIJEĆE Županijskog suda u Splitu odbilo je prigovore obrane te potvrdilo (prvu) optužnicu za Hajduk. Sve je, dakle, spremno za početak suđenja Vedranu Rožiću i Ivanu Buljanu, čelnim ljudima kluba s Poljuda iz prve polovice 90-ih.

Konačno se nastavilo tamo gdje se stalo prije punih devet godina, kada je sudsko vijeće vratilo optužnicu na doradu. Dopuna istrage trajala je pet godina, a onda se još tri godine čekalo da se dorađena optužnica spusti do suda. Potom je splitskom sudu trebalo devet mjeseci da sazove sjednicu vijeća na kojoj se raspravilo o prigovorima obrane.

Velika razlika između stare i nove optužnice

Između stare i nove optužnice velika je razlika. Broj optuženika se prepolovio. Lani je, svega koji dan uoči podizanja optužnice, donijeta odluka da se postupak obustavi protiv Nadana Vidoševića, bivšeg predsjednika Hajduka. Prije mjesec dana umro je, pak, Bartul Kaleb, financijski direktor Hajduka s početka 90-ih. Knjiga je tako spala na dva slova, tj. nekadašnjeg direktora Rožića i Ivana Buljana, tadašnjeg sportskog direktora kluba.

Šteta veća od 80 milijuna kuna

Rožić se tereti da je od veljače 1992. do srpnja 1997. godine propustio platiti porez u visini od 74,5 milijuna kuna te da je s Buljanom prisvojio 7 milijuna kuna. U prvom slučaju oštećen je državni proračun, u drugom Hajduk. Sporne su i neizmirene obaveze tvrtki Ativa i Mateo - Ivan, radi se sve skupa o nekih 250 tisuća kuna.

Rožića terete i da je za sebe i druge, a na štetu Hajduka, prisvojio 2,3 milijuna kuna. U nekoliko navrata naložio je blagajniku Duji Biliću isplate koje su pravdane "specijalnim namjenama". Nestalo je i 100 tisuća DEM koje je Rožić preuzeo na ime ugovora sa agencijom UFA iz Hamburga.

Plaćali i suce

Zanimljivo je možda da se optužnica bavi i plaćanjima sudaca. Tako je pokojni Kaleb naložio blagajniku Biliću isplatu 35 tisuća DEM sucu Stipi Glavini, premda za to nije bilo nikakvog osnova. Radilo se ponovno o isplatama specijalne namjene. Kako je protiv Kaleba postupak obustavljen, ovaj dio optužnice neće biti predmet suđenja, kao ni ostala djela za koja su samostalno teretili Kaleba. Riječ je o ne baš zanemarivih 8,4 milijuna kuna štete u klupskoj blagajni! 

Kada će druga optužnica doći na red?

Sada, kada je problem s optužnicom konačno riješen, predmet u rad ide sucu Vladimiru Živaljiću, iskusnom "kaznenjaku", dugogodišnjem šefu splitskog Uskoka. Vremena nema previše jer su djela istekom 20 godina u zastari. Postupak bi se pravomoćno trebao okončati najkasnije za pet godina ukoliko se želi izbjeći najgori scenario.

Početak suđenja se očekuje u najskorijem mogućem vremenu. Zasad nije poznato kada će druga optužnica protiv naredne garniture Hajdukovih čelnika na odluku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.