Prvi čovjek FARE-a za Index: Upozorili smo FIFA-u, Šimunićevo skandiranje je neoprostivo!

Foto: Screenshot; Facebook.com/farenetwork, HTV

ŠTO je točno FARE i čime se ta organizacija bavi? Koja je uloga FARE-a u svjetskom i hrvatskom nogometu? Zašto je njihov hrvatski ogranak predmet združenog napada HNS-a, Zdravka Mamića i Uvijek vjerni? O svemu tome razgovarali smo s čelnim čovjekom britanske mreže "Nogomet protiv rasizma" Piarom Powarom i Zoranom Stevanovićem, predsjednikom FARE-ovog hrvatskog ogranka.

Stevanović je za Index otkrio kako je počela njegova karijera i objasnio koje su uistinu njegove veze s ministrom Željkom Jovanovićem te je li odgovoran za skidanje transparenta "Zapamtite Vukovar" s tribina Maksimira na utakmici Hrvatska - Island.

Čelnik hrvatskog ogranka FARE-a za Index govori o napadima navijača i HNS-a: "Umjesto da se HNS bavi problemima, oni se bave jednom riječkom udrugom"


Udruga "Korak ispred" ponovno se našla u središtu pozornosti nakon utakmice s Islandom na Maksimiru. Izvršni predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Damir Vrbanović kaže da ste upravo vi tražili skidanje transparenta "Zapamtite Vukovar" sa sjeverne tribine maksimirskog stadiona uoči dvoboja s Islandom. Tvrdi da ima vašu potpisanu prijavu. Što kažete na to? Tko je zadužen za pregled transparenata?


"Iskreno, naše je strpljenje pri kraju. Godinama stoički podnosimo uvrede, slušamo laži i optužbe koje imaju isto ishodište. Vrijeđaju nas Zdravko Mamić, Damir Vrbanović, razne udruge koje su uvijek vjernije navedenoj gospodi nego navijačima, čelnici klubova koji su zalutali u nogomet, samozvani predstavnici navijačkih skupina. Što god da poduzmemo, od 2005. godine ništa se bitno nije promijenilo. Mi smo u očima određenih interesnih skupina unutar HNS-a i dalje  doušnici i strani plaćenici, koji jedva čekaju da se neki zabludjeli hrvatski igrač dohvati mikrofona i počne vikati ideološke slogane.  Moram priznati i prihvatiti savjete naših pravnika, koji me godinama uvjeravaju da te ljude i svih koji su im uvijek vjerni počnemo sudski goniti zbog učestalih laži i uvreda." 

"Nije me briga za te ljude, ali ne želim sudskim tužbama komunicirati s institucijama s kojima bismo trebali tijesno surađivati! Ne želim da naši partneri u inozemstvu dobiju još jednu potvrdu da nismo zaslužili postati dio uljuđene Europe. Umjesto da se odgovorni ljudi u HNS-u bave duboko ukorijenjenim problemima u ponašanju navijačkih skupina, oni se bave jednom riječkom udrugom koju tjeraju da bude korak ispred vremena u kojemu oni žive. Možda bismo postali pravi partner da se zovemo Korak nazad!"

"Da odgovorim  izravno na vaše pitanje. Udruga UMKI nema nikakve veze sa skidanjem spomenutog transparenta, niti ima veze sa monitoringom na stadionima kako se stalno podmeće javnosti. Eto, i ovo je razlog zbog kojega ozbiljno razmišljam da je dobro pisati sudske tužbe protiv svih koji nas stalno vrijeđaju beskrupuloznim lažima.  I opet znam da ću radije javnost uputiti na dokaze koje mogu dobiti na adresama HNS-a, FARE-a i FIFA-e. Pitam se hoće li se oni koji nas stalno optužuju i vrijeđaju javno ispričati kada pročitaju autoriziranu izjavu direktora FARE-a da nikakvu prijavu nismo napisali, a kamo li potpisali. Žalosti me da moram zivkati naše partnere u inozemstvo zato da bih se u Hrvatskoj opravdavao zbog nečega što naši partneri doživljavaju kao primitivizam."


Tko je bio na utakmici s vaše strane? Kako inače funkcionira vaša udruga tijelom utakmica, koji je njezin zadatak?

"Nitko od djelatnika nije bio na utakmici, igrom slučaja zbog već dogovorenih prijašnjih obveza. Nemamo ulogu tijekom utakmice što se tiče tribina. Naš djelokrug rada unutar FARE mreže nije nadgledanje utakmica. Naša uloga je svakako prije i poslije utakmice na proaktivan način pozitivnim primjerima i programima podizati svijest participanata u nogometu od negativnih konotacija i diskriminacija." 

Govori se da je osoba iz Zagreba radila nadgledanje utakmice?

"Ne znam je li iz Zagreba ili Beča, je li muško ili žensko. Da i znam zasigurno ovaj linč i križ ne bi bacio na drugog da spasim sebe pogotovo kad znamo tko govori  sakrivajući svoje propuste i pogreške."

S HNS-om surađujete dugo, kakva je to suradnja? Čini se da oni tu suradnju baš i ne priznaju.

"Zasigurno ne razvojna i transparentna. Kako će priznati kad ih stalno guramo i potičemo od 2008. za nacionalnu konferenciju sa svim partnerima (sindikat nogometaša, klubovima, klubovima navijača, gradovima, policijom, zborom sudaca, medijima) kako bi imali jasne zaključke za probleme i rješenja kao u svim razvijenim zemljama Europe i svijeta. Možda se boje duhova prošlosti i potvrde govora Michela Platinija na proslavi 100. godišnjice HNS-a."



Koje su uopće ovlasti FARE-a, u odnosu na disciplinske postupke koje provodi Uefa? Jesu li vaša tijela neovisna od Uefinih delegata?

"Ovlasti su nikakve, a jedino nadležno tijelo za disciplinske postupke su UEFA i FIFA prema svojim definiranim pravilima.  Mi kao UMKI smo neovisni kao i svaka druga udruga i od FARE-a i od UEFA-e."

Kako se financira vaša udruga?

"Projektima i programima usmjereni razvoju politike mladih prema UN I EU strategijama.  Nacionalni i EU zakoni definiraju javni sektor mladih usklađivanjem međusektorskih strategija koji se odnose na mlade"

Kako ste se vi našli u nogometu? Kažu da ste Jovanovićev čovjek, ima li iza tog odnosa nešto više od povelje koju vam je dodijelio za rad vaše udruge?

"Kao igrač svih selekcija omladinskog pogona NK Rijeke, a poslije kao seniorski igrač po Hrvatskoj, Sloveniji i Austriji. Prije igračke ljubavi bila je već u prvom razredu osnovne škole navijačka strast učeći zajedno uz osmaša S.P. zvani Stane izrađivao zvečarke od limenki u koje smo stavljali otpatke tokarskih strojeva i dijeli po stadionu daleke 1981. Nisam nikada bio niti ću ikada biti nečiji poltron kao neki. Previše je u meni tatinog slavonskog ponosa i maminog dalmatinskog dišpeta izmiješano s riječkom urbanom kulturom. A što se tiče ministra Jovanovića, prvenstveno nas povezuje povelja povodom EURO2012 i odlični rezultati koje smo ostvarili uz priznanja dobivenih od domaćina u Poznanu i Gdansku, a prvenstveno zahvaljujući volonterima mobilnog  i stacionarnog veleposlanstva u sastavu prezentirajući Hrvatsku bez podjela.

Imate li saznanja o postupku protiv Josipa Šimunića u FIFA-i, što možemo očekivati?


"Pravilnici, parametri te nadležnost po pitanju Josipa Šimunića su samo na FIFA-i. Iz iskustva drugih i osobnih, rigorozna kazna." 

Što je s tisućama navijača koji su skandirali s njim?

"Tu imamo problem. Stajalište i viđenje inozemnih partnera i kolega koji imaju pozitivan odnos prema Hrvatskoj je takav da je krajnje vrijeme da se bavimo nogometom, a ne svjetonazorskim podjelama na lijeve i desne, plave i crvene, vjernike i nevjernike, istospolne i hetero, sjever i jug, crne i bijele iskorištavajući nogomet za političke i interesne obračune."

Kako gledate na vaučerizaciju?

"Zamišljeno u dobroj vjeri, ali kao i u ljubavi tako i u svađi trebaju dvoje tako je i sada s jedne strane navijači  i Nacionalno tijelo za borbu protiv nasilja u sportu.Trenutno smo jedini kompetentni u domeni edukacije i medijacije u nogometu kao jedini akter koji nije imao financijske i interesne repove sa ostalim participantima, a da ne moramo držati fige, lagati, crveniti se ili gledati u pod ni pred kim."

HNS je obaviješten o simbolima koji se ne smiju isticati, izjavili ste. Kako se onda dogodi da Armada nema pojma da zbog keltskog križa neće moći na tribinu u narednoj utakmici?

"Nije obaviješten samo HNS već svi klubovi 1. HNL kojima je uručena ili poslana na adresu publikacija koja sadrži isto to znakovlje uz službenu promociju u novinarskom domu u Zagrebu. Rijeka je u više navrata informirana i upozoravana, a moramo istaknuti da službeni KN Armada je na svom velikom transparentu prekrila keltski križ pa ne bih dovodio neupućenost Armade ili bojkot spram svog kluba. Zastave s keltskim križevima su u ovom slučaju izolirani slučajevi pojedinca kao i u slučajevima baklji."

Prvi čovjek FARE-a: Prijavili smo Šimunića, kao i paljenje hrvatske zastave u Beogradu!

S Piarom Powarom, prvim čovjekom u borbi protiv rasizma na stadiona, razgovarali smo nakon što je Joe Šimunić poveo na Maksimiru skandiranje "Za dom spremni" zbog čega još čeka kaznu nogometnih organizacija.

Kako komentirate ispad Josipa Šimunića?

"Potpuno je poražavajuće da se jedan nogometni reprezentativac upustio u tako šokantno skandiranje s obzirom na povijest regije. Pjesma je neoprostiva i reflektira put kojim hrvatski nogomet i dijelovi hrvatskog društva moraju krenuti kako bi riješili problem diskriminacije i utjecaja od krajnje desnice", rekao je Powar.

Šimunića očekuje suspenzija i do pet utakmica? Postoji li mogućnost da hrvatski reprezentativac propusti SP u Brazilu? 

"Privukli smo pažnju FIFA-e na ovaj problem. Kao nogometno nadležno tijelo odgovorno za ovu utakmicu, očekujemo od njih da poduzmu određene akcije s jasno definiranim pravilima. U njihovu odluku, međutim, ne mogu ulaziti" 

Što je točno FARE i čime se bavite?


"FARE postavlja svoje ciljeve u rješavanju socijalne diskriminacije kao i diskriminacije u nogometu. Cilj nam je identificirati problem rasizma i općenito diskriminacije gdje god smo u mogućnosti te potaknuti edukacijske programe kao i podizanje razine svijesti vezano uz ovu problematiku", rekao nam je Powar.

"Naš najvažniji cilj je da osiguramo da nogomet spaja ljude, a ne da ih dijeli i odvaja".

HNS i udruga hrvatskih navijača Uvijek vjerni optužili su vas da ste uoči utakmice protiv Islanda na Maksimiru zatražili od Fifinog delegata da se ukloni transparent "Zapamtite Vukovar". Jesu li njihovi navodi točni?

"Tvrdim da nitko iz naše organizacije ili mreže ne bi to zatražio. Naši promatrači na utakmici su vrlo diskretni i nisu involvirani u debate ili prijedloge prema HNS-u."

Sličan transparent bio je izvješen na tribinama beogradske Marakane tijekom utakmice Srbija - Hrvatska, ali je Vukovar bio napisan na ćirilici. Zašto Fifa u tom slučaju nije reagirala? Zašto Fifa nije drastičnije kaznila Nogometni savez Srbije, ako se zna da su srpski navijači zapalili hrvatsku zastavu?

"Podnijeli smo veoma detaljno izvješće FIFA-i nakon utakmice Srbije i Hrvatske o kojoj pričate. Naglasili smo broj diskriminirajućih incidenata koji su se dogodili tijekom utakmice uključujući i paljenje hrvatske zastave od strane domaćina. Kao organizacija civilnog društva mi moramo ukazati na problem relevantnim tijelima, ali nije u našoj nadležnosti da poduzmemo nekakve akcije vezano uz te incidente."

U kakvim ste odnosima s HNS-om?

"Nemamo formalni sporazum s HNS-om. Ipak, članovi FARE-a aktivno rade s Hrvatskim nogometnim savezom u rješavanju problema vezanih uz diskriminaciju".

Hrvatski navijači u Europi se doživljavaju kao desničarski ekstremisti, a ispadi su sve učestaliji. 

"Postoje mnogi dijelovi Europe gdje se mogu pronaći desničarski ekstremisti. Nerado karakteriziramo ili etiketiramo sve navijače u zemlji kao desničarske ekstremiste. Jasno je da su se desničari imali priliku aktivno organizirati u nogometu i to rade s ciljem širenja mržnje na rasnim i etničkim osnovama"

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.