Rusija još nije izbačena s Olimpijskih igara

Foto: Getty Images

RUSKI SPORTAŠI još nisu izbačeni sa Olimpijskih igara u Rio de Janeiru, povrdio je Međunarodni olimpijski odbor nakon telefonske sjednice Izvršnog odbora na kojoj se raspravljalo o novom izvješću WADA-e (svjetske anti-dopinške agencije) koje optužuje Rusiju za sustavni doping pod sponzorstvom države.

Rusija će konačnu odluku o mogućoj suspenziji tek doznati u sljedećim tjednima, a do tada neće znati treba li svoje sportaše slati u Rio de Janeiro na OI koje počinju 5. kolovoza.

>>> Šokantno otkriće: Država stoji iza dopinga ruskih sportaša

Prvi čovjek MOO-a Thomas Bach najavio je najstrože sankcije za ruski sport nakon objave šokantnog izvješća.

MOO je najavio da će ponovo testirati sve ruske sportaše koji su nastupali na Zimskim igrama u Sočiju 2014. godine. U izvješću WADA-e stoji da je više ruskih sportaša na tim Igrama pod dopingom ostvarilo uspjehe.

Vladimir Putin poručio je da se radi o rušenju ugleda Rusije te da se politika miješa u sport, a za skandal je okrivio Grigorija Rodčenkova, bivšeg šefa ruske anti-dopinške agencije, čije je svjedočenje bilo temelj za WADA-ino izvješće. Putinova vlada poručila je da se radi o optužbama čovjeka skandaloznog ugleda, protiv kojeg se u Moskvi još od 2012. vodi kazneni postupak zbog kršenja anti-dopinških pravila.

MOO je dodao i da do daljnjeg neće podržati niti jedan sportski događaj u Rusiji, kao ni Europske igre koje bi se trebale održati 2019. godine. Protiv ruskih dužnosnika pokrenute su disciplinske mjere, a ministar sporta Vitalij Mutko ne smije na OI u Rio.

U međuvremenu, MOO i Rusija čekaju odluku Sportskog arbitražnog suda koja je najavljena za četvrtak, o legalnosti opće zabrane nastupa za ruske sportaše.

68 atletičarki i atletičara kojima je Međunarodna atletska federacija (IAAF) zabranila nastup zbog dopinškog skandala povezanog s manipuliranjem pozitivnih uzoraka ruskih sportašica i sportaša, odlučili su se boriti za ukidanje te odluke preko Suda za sportsku arbitražu.

Odluka CAS-a bit će poznata u četvrtak pa bi tada i MOO mogao obznaniti svoju odluku, nakon što je nezavisna komisija Svjetske antidopinške agencije (WADA) pod vodstvom kanadskog profesora prava Richarda McLarena u svojoj opsežnoj istrazi našla nepobitne dokaze za manipulaciju pozitivnim uzorcima ruskih sportaša, koja je provođena pod patronatom ruskih vlasti i tajnih službi.

"Istražit ćemo mogućnosti za kolektivnu zabranu svim ruskim sportašima na Olimpijskim igrama 2016, umjesto da se bavimo pojedinačnim slučajevima. Zato će MOO morati uzeti u obzir odluku CAS-a, kao i kodeks Svjetske antidopinške agencije te Olimpijsku povelju", stoji u priopćenju MOO-a objavljenom u utorak.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.