Seattle želi Olića: Pregovori su zaustavljeni zbog "Beckhamovog pravila"

IVICA OLIĆ bi na ljeto, po isteku ugovora, trebao napustiti Bayern, a iako su ga mediji selili po mnogim europskim, prije svega njemačkim, klubovima, postoji mogućost da Olić ode i preko Atlantika.

Goal.com piše kako je klub iz američke MLS lige Seattle Sounders zainteresiran za dovođenje hrvatskog reprezentativca u pohodu na svoj prvi naslov prvaka. Uprava kluba najavila je velike promjene i mnoge transfere tijekom ljetnog prijelaznog roka. Direktor Adrian Hanauer potvrdio je kako su već ostvarili kontakt i preliminarne razgovore s Olićem.

"Volimo Ivicu! Mislimo da je fantastičan igrač, vrijedan i pravi golgeter. Mislimo da bi bio odličan igrač za MLS ligu. Tijekom vremena obavili smo razgovore s njegovim predstavnicima, ali trenutno su zaustavljeni", rekao je Hanauer objasnivši kako je u ovom trenutku transfer nemoguć zbog pravila MLS lige. Da bi doveli Ivicu, Seattle mora prodati jednog igrača.

Klubovi u MLS-u smiju imati dva igrača izvan "salary capa"

Američki "salary cap" (ograničenje koliko klubovi smiju potrošiti na plaće igrača tijekom sezone) otežava tamošnjim klubovima konkurentnost na svjetskom tržištu pa je 2007. godine uvedeno tzv. "Beckhamovo pravilo", koje dopušta klubovima dva igrača koja će biti izvan "salary capa". Pravilo je nazvano po Davidu Beckhamu koji je s LA Galaxyjem potpisao ugovor vrijedan 250 milijuna dolara. Prema kolektivnom ugovoru klubova i sindikata igrača, budžet za plaće je 2006. ograničen na 1,9 milijuna dolara, a svake godine naraste pet posto.

Klubovi igrače dovedene pod "Beckhamovim pravilom" plaćaju 350.000 dolara iz "salary capa", i taj iznos plaća MLS, a ostatak ugovora plaća vlasnik kluba. Svaki klub ima pravo platiti i "porez na luksuz" od 250.000 dolara kako bi dobili pravo na trećeg igrača izvan "salary capa", a taj novac se ravnopravno dijeli svim klubovima koji to pravo nisu ostvarili.

Odlaskom Montera ili Fernandeza otvara se mjesto za Olića

Seattleove ambicije su velike i to pokazuju čak tri igrača koje plaćaju po tom pravilu. Nagađa se kako su odlasku najbliže Kolumbijac Montero (24) i Urugvajac Fernandez (26) za koje postoji interes i klub ih je spreman prodati u slučaju dobre ponude. Također, najvažnije im je pronaći kvalitetne zamjene.

"Iako trenutno nismo na tržištu, želimo znati koga tamo ima. Nogomet je globalna igra, moramo biti spremni na nove situacije. Volimo Montera i Fernandeza i nerado ćemo ih pustiti ako dođe ponuda", zaključio je Hanauer.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.