Upravni sud odbacio tužbu Dinama, članovi sve bliže pobjedi nad Mamićem

Screenshot: Index 

UPRAVNI sud odbacio je tužbu GNK Dinamo kojom se pokušala osporiti nadležnost Sportske inspekcije, odnosno njezin nalog klubu Zdravka Mamića da do 28. veljače ove godine održi Skupštinu nužnu radi usvajanja financijskih izvješća Kluba za 2014. godinu, kao i usklađivanje Statuta kluba s novim Zakonom o udrugama, koji je stupio na snagu 1. listopada 2014. Članovi Dinama traže poštivanje zakona; mogućnost izbora, jasnu odluku o tome kako se postaje povjerenik kluba te pravo na obaviještenost. Drugim riječima, demokratičnu vlast u klubu za koju nakon ove odluke više ne bi smjelo biti zapreka. No, poučeni djelovanjem institucija, spremni smo na čekanje.

Dinamo je već nekoliko puta ishodovao odgodu rješenja koje Sportska inspekcija donosi još u lipnju prošle godine.

Dinamo donio "odluku o javnosti kluba" koja nije javna  

Rješenjem se od Dinama traži da svojim Statutom ili Odlukom Uprave dopusti uvid u opće i pojedinačne akte kluba, te druge relevantne dokumente neophodne za obaviještenost članova o radu Dinama. U drugoj točki rješenja traži se od Dinama da propiše način i uvjete izbora, te prava i dužnosti povjerenika Dinama. U klubu tvrde da su prvu točku zadovoljili, te da članovi mogu dobiti dokumentaciju na uvid, iako su mnogi od tih članova posvjedočili o odbijanju iz Uprave. Odluka o javnosti kluba donesena je na Skupštini Dinama 26. kolovoza, no nije javno objavljena! 

Dinamo je, ndalje, pokušao osporiti nadležnost Sportske inspekcije uz tvrdnju kako nadležnost nad poslovanjem i djelovanjem GNK Dinamo pripada Gradskom uredu za opću upravu Grada Zagrebu. No tužba je odbačena zato što Dinamo nije iskoristio pravo na redoviti pravni lijek - žalbu, što je prema Zakonu o upravnim sporovima razlog za odbacivanje tužbe.

Temeljem Zakona o upravnom postupku, čl. 140. Sportska inspekcija MZOS-a produžila je rješenjem od 8. rujna 2014. rok GNK Dinamu do 30. studenoga 2014., da bi 20. studenoga 2014. GNK Dinamo ponovio zahtjev za odgodu izvršenja dijela rješenja Sportske inspekcije, jer Skupština sazvana 24. studenog nije imala kvorum te je predložio da se Skupština, sukladno dosadašnjoj praksi, održi po završetku fiskalne godine, kako bi se izbjegli troškovi sazivanja Skupštine dva puta u relativno kratkom vremenskom periodu.

Služba Sportske inspekcije prihvatila je zahtjev i obrazloženje te je temeljem ZUP-a čl.140, 27. studenoga 2014. izdala rješenje kojim se rok za propisivanje načina i uvjeta izbora te prava i dužnosti povjerenika kluba produljuje do 28. veljače 2015., kad je održavanje Skupštine nužno radi usvajanja financijskih izvješća Kluba za 2014., kao i usklađivanje Statuta kluba s novim Zakonom o udrugama, koji je stupio na snagu 1. listopada 2014.

Tko i kako upravlja Dinamom? 

Kako se bira u Dinamu? Nije zgorega ponoviti tu zanimljivu rotaciju; Skupštinu od 80 članova biraju članovi IO-a na temelju prijedloga povjerenika, da bi taj prijedlog potvrdila sama Skupština!

Skupština također bira i predsjednika IO-a, a on Skupštini predlaže na potvrdu članove IO-a, koji kao što smo naveli - biraju tu istu Skupštinu. 

Zajedno za Dinamo: Prestanite pogodovati Dinamu! 

Građanska inicijativa Zajedno za Dinamo je pozdravila odluku Upravnog suda, te pozvala Sportsku inspekciju da "prestane pogodovati GNK Dinamo dajući im beskrajne odgode i mogućnost ignoriranja njihovog rješenja".

"Ukoliko se u najkraćem roku ne dogodi uvođenje zakonskog prava članova, bit ćemo prisiljeni pozvati kompletno članstvo GNK Dinamo da se pred Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta utabori i tamo čeka dok god se ta odluka ne sprovede" poručili su iz Građanske inicijative Zajedno za Dinamo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.