Vijećnici i veterani nesložni oko sudbine KK Split - Jerkov: Gradonačelnik želi stečaj

 Foto: Screenshot

SPLITSKI gradski vijećnici šest sati su raspravljali o stanju i budućnosti Košarkaškoga kluba Split. Na kraju su tek donijeli zaključak po kojem je Grad spreman sudjelovati u budućoj novčanoj potpori kluba u iznosu od 2 milijuna kuna, ali i da će aktivno sudjelovati u predstečajnoj nagodbi.

Ujedno su poslali poruku nadležnim institucijama da pročešljaju upravljanje kluba u proteklih osam godina, ali i vjerovnicima poručili da je bez njihovog pristanka na otpis dijela njihovih potraživanja stečaj neizbježan.Ovakvim raspletom nije bio zadovoljan predstavnik Udruge veterana KK Split Željko Jerkov kojem na sjednici nisu dopustili obraćanje vijećnicima. Zato je nakon sjednice rekao kako su vijećnici odluku donijeli na osnovu šturih informacija, a odobrena sredstva samo su poziv stečajnom upravitelju da proglasi stečaj.

"Preko gradonačelnika sam tražio da nešto kažem, ali on je rekao da je bolje da ništa ne govorim jer ja previše 'talasam'. Tim što nisu dozvolili da se nešto reče, njima je u interesu da se klub ugasi jer ovo sve vodi tome. Ako gradonačelnik, koji ima 85% vlasništva, kaže da ima samo 2 milijuna kuna za spas kluba, onda je to direktna poruka stečajnoj upraviteljici da se klub ugasi", smatra Jerkov.

Gradonačelnik Ivo Baldasar kaže kako stečaj nikome nije želja, ali 26 milijuna duga kluba grad ne može vratiti. Ujedno je dodao kako su neki veterani dobro znali što se u klubu tijekom godina događa, ali svjesno nisu reagirali.

"Ovo Gradsko vijeće je donijelo odluku da se klubu pomogne, ali ne da se pomaže na način kao što se do sada pomoglo. Ako veterani misle pomoći, onda neka se aktivno uključe nakon što završimo svoj posao. Ovo nije guranje kluba u stečaj, nego je ovo uvođenje reda i čišćenje. Ja očito moram biti čistač i čistiti iza nekoga tko je napravio ovo što je napravio. Ovo je jednoglasna odluka Gradskog vijeća, a ako veteranima ovo ne odgovara neka kažu koji su jer nije istina da svi veterani isto misle", izjavio je Baldasar dodavši kako bi jednom klubu dva milijuna kuna trebala biti dovoljna.

Naime, do kraja godine Grad mora platiti milijun kuna da klub preživi, rekao je Baldasar, a u sljedeće dvije godine Hypo banci po dva milijuna kuna, plus pola milijuna kuna za ostale dugove. Dodatni milijun prikupiti će se kroz članarinu i pronalazak sponzora.

"U još nekoliko sportskih klubova i to ćemo čistiti. Ne bježimo mi od plaćanja u sportu, ali ne na ovakav način. Ovo je trebalo biti napravljeno prije 7-8 godina. Svi ovi koji govore 'spasite klub', ja ih pitam zašto. Spasite Uzor, spasite ove koji su dobili otkaz u škveru s tim novcima. Uvijek je isti odgovor. Napravit hoćemo, ali pod određenim uvjetima koji su jasno transparentni. Dakle, nema više bacanja tek tako. Za početak minimalna sredstva da ponovo uspostave normalno funkcioniranje", rekao je splitski gradonačelnik.

Jerkov kaže kako ga najviše čudi što svi govore da o stanju u klubu nisu znali, a sam Grad od 2009 godine postavlja Uprave kluba. Ujedno ističe kako Veterani nemaju namjeru osnivati novi košarkaški klub kako je danas najavio Baldasar.

"Nema intencije da veterani kluba osnivaju novi klub. Mi novi klub pokretat nećemo, mi hoćemo da se ovaj klub spasi. To su izvrnute činjenice s kojima se završava ovaj razgovor. Zadnja poruka gradonačelnika je da se gasi klub, pehari će se pohraniti u muzeju i da će dati samo 2 milijuna kuna jer ne smije više da ne bi upropastio Grad. Koja je poruka stečajnoj upraviteljici? Ugasi klub", kaže Jerkov.

Baldasar odgovara, klub možemo osnovati i sami."Mi smo s njima dogovorili da u slučaju potrebe, u slučaju da ne uspijemo spasiti klub, idemo na taj način. Međutim, ako je to njihova odluka to je njihov problem. Grad Split još uvijek može osnovati klub", istaknuo je Baldasar koji je vjerovnicima poručio da najmanje 50 posto svojih potraživanja prenesu u dionice jer je to jedini način da se spasi klub,

A kako je stvarno stanje u klubu možda najbolje objašnjava sadašnji predsjednika KK Splita Mislav Lović.

"Postavljate pitanje, pa čak spominjete riječ 'neozbiljno', da je do sada bilo 9 milijuna kuna, a ubuduće će biti 4,5 milijuna kuna. Najveći troškovi gdje smo mi bili najviše i srezali, su bili troškovi igrača. Klub je prošle godine igrao ABA ligu i ta liga ima neka pravila, a igrači u toj ligi koštaju nešto. Neću govoriti o imenima, ali nekoliko je igrača imalo bruto mjesečno plaću više od 40 tisuća kuna"

Ali ovo nisu bili svi troškovi igrača.

"To su svote koji su oni imali u tom trenutku. Oni imaju važeće ugovore, a neki od tih igrača su imali plaćen stan, režije i hranu, a nekim igračima su se isplaćivale i premije tako da je taj trošak vio veći od 4 milijuna kuna", rekao je Lović i dodao kako u ovoj sezoni dva igrača imaju 32 tisuće kuna mjesečno, a trude se da i one budu manje. Plan je da najveći ugovor bude 12.5 tisuća kuna."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.