Zašto Strahonja ovaj put nije reagirao na rasističke povike s tribina?

NA PONOVLJENOJ utakmici Istre i Rijeke jučer je došlo do rasističkog skandiranja, no glavni sudac Marijo Strahonja ovaj put nije reagirao. Iako se većina reportera složila da je navijanje bilo korektno, Armada je u jednom trenutku vrijeđala Henryja Bellea. Kamerunac je nakon jednog starta Drpića ostao ležati na terenu, a gostujući navijači su ga "počastili" hukanjem. Strahonja se nije oglasio.

Podsjetimo, Strahonja je prvog travnja prekinuo utakmicu Istre i Rijeke u 71. minuti. Sudac se na taj potez odlučio zbog bakljade na tribinama i poručio da je postupio u skladu s propozicijama.

No pitanje je zašto jučer nije tako napravio. Prema Pravilniku o sigurnost na nogometnim utakmicama kojeg je HNS donio 2009. službeni spiker je uoči svake utakmice dužan upozoriti gledatelja da u nogometu nema mjesta rasizmu što je na stadionu Istre i učinjeno.

Ukoliko navijači rasistički skandiraju, sudac je dužan preko službenog spikera upozoriti gledatelje da će prekinuti utakmicu nastavi li se neprimjereno skandiranje. Kako piše Regional Express, Strahonja to nije učinio čime je ignorirao pravilnik.

Prije pola godine HNS je donio akcijski plan za sprječavanje nereda, a evo što je tada rekao povjerenik za sigurnost Zoran Cvrk: "Obveza HNS-a je da prekine utakmicu zbog hukanja ili vrijeđanja po bilo kojoj osnovi. Procedura se zna: nakon prve takve situacije na poziv delegata četvrti sudac stupa u vezu s prvim i klub domaćin upozorava publiku. U slučaju ponavljanja ekipe se povlače s terena, a ako publika ni tada ne popusti, na licu mjesta sastaju se suci, delegati i policija te odlučuju o prekidu utakmice."

Komentar smo pokušali dobiti od povjerenika za natjecanje Josipa Breznog koji je odgovorio da neće dati izjavu jer "Index ne prati HNL".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.