NBA

Agresivni Celticsi poveli 2:1 u NBA finalu, Stephen Curry se ozlijedio

Foto: Profimedia

BOSTON CELTICSI u posljednjoj četvrtini slomili su Golden State Warriorse i pobjedom 116:100 u prvoj od dvije utakmice na svom parketu poveli 2:1 u finalnoj seriji NBA lige. Tri puta su se odvajali na dvoznamenkastu prednost, ali Warriorsi su se samo dvaput vratili.

Jaylen Brown (27), Jayson Tatum (26) i Marcus Smart (24) gotovo ravnopravno su podijelili napadački učinak, a Celticsi su imali manje izgubljenih lopti (16-12) i uvjerljivo dobili bitku u skoku (47-31), uz čak 15 ofenzivnih skokova koji su bili posljedica puno veće agresivnosti u igri.

Stephen Curry zabio je 31 poen, a Klay Thompson odigrao je najbolju utakmicu finalne serije s 25 (trice 5/13), ali Draymond Green ponovno je bio igrač manje u napadu te je završio sa samo dva poena, četiri skoka i tri asistencije prije nego što je ispao zbog šestog prekršaja.

Curry ozlijedio stopalo

Da stvar bude gora po Warriorse, Curry je igru napustio dvije minute prije kraja s ozljedom stopala. Rekao je da nije strašno i da neće zbog nje izbivati, ali tek će današnji pregledi pokazati koliko je ozbiljna i kako će utjecati na ostatak finalne serije.

Boston se čvrsto postavio od početka i odmah izgradio prednost na semaforu zahvaljujući nizu drugih napada i sredinom druge četvrtine imao je 17 razlike, ali Warriorsi su se vratili serijom 10:0 u samo 40 sekundi. 

Na poluvremenu je bilo +12 za Celticse, što je ostavilo prostor gostima da karakteristično ludom trećom četvrtinom preokrenu situaciju. To su i učinili postigavši sedam poena u jednom napadu, kada je Curry zabio tricu, a Horford mu se postavio u prostor za doskok te mu je dosuđena nesportska pogreška.

Curry je pogodio dodatno bacanje, a kako su Warriorsi dobili i loptu sa strane, Otto Porter Jr. pogodio je tricu za sedam poena u istom posjedu. Minutu kasnije Curryjeva trica donijela je Warriorsima prvo vodstvo nakon samog početka, ali domaćini su do kraja četvrtine vratili prednost na +4, a onda još agresivnijom obranom isprovocirali seriju 9:2, nakon koje zapravo više nije bilo dramatike.

Boston ne gubi dvije zaredom

Celticsi od siječnja nisu izgubili dvije utakmice zaredom, pa ako tako nastave do kraja finala, osvojit će 18. naslov u povijesti i odvojiti se od LA Lakersa kao najtrofejnija NBA franšiza. Četvrta utakmica u Bostonu je već u noći s petka na subotu u tri sata po našem vremenu.