Alarm na Maksimiru. Valjaju li novi igrači, što je s Drmićem i tko će doći?

Foto: Nel Pavletic, Goran Stanzl/PIXSELL

DINAMO je sinoć na Maksimiru izgubio prvu utakmicu 3. pretkola od AEK-a iako je na poluvremenu vodio 1:0 golom Bulata iz 39. minute. No nakon promašene šanse Mihaljičenka Dinamo se u drugom poluvremenu potpuno raspao i Grci su okrenuli golovima Zubera u 59. i Galanopoulosa u 90. minuti.

Momčad Igora Bišćana je, kao i protiv Hajduka u 1. kolu SuperSport HNL-a, dobro izgledala otprilike sat vremena. Kao i u toj utakmici, vodila je 1:0, imala veliku šansu za 2:0 i onda nestala s terena nakon što je protivnik izjednačio. Samo su luda sreća i fantastični Dominik Livaković spasili hrvatskog prvaka od težeg poraza.

Do gola Zubera Dinamo je mogao imati riješenu utakmicu. Mogao je već na poluvremenu voditi 2:0 da Mihaljičenko nije upropastio odličnu šansu. Mogao je i ponovo povesti da Emrelijev udarac glavom nije zaustavila greda. Previše toga je Dinamo ovog ljeta mogao, ali nije, i to je sad već ogroman problem.

Na Maksimiru se upalio alarm

Još nije kraj svijeta. Bišćan velikom pobjedom u Ateni u subotu može okrenuti sezonu u pravom smjeru. Ovo je razdoblje sezone u kojem jedan dobar ili loš rezultat, kao onaj protiv Hajduka na otvaranju prvenstva, može usmjeriti momčad u jednu ili drugu ulicu. No na Maksimiru se upalio alarm jer se u kolovozu, a i u drugim mjesecima, u Dinamu gledaju samo rezultati, a njih trenutačno nema.

Igor Bišćan je nakon utakmice s AEK-om ponovo govorio o tome kako mu trebaju novi igrači, što je govorio i nakon prijateljskih utakmica na pripremama još krajem lipnja u Sloveniji.

"Treba reagirati. Ako želimo igrati nogomet visoke kvalitete i biti konkurentni čak i na nešto nižem nivou od ovoga, jer igramo na dva kolosijeka, ovo neće biti dovoljno. Puno se priča, malo toga se realiziralo. Ne znam što će biti dalje, ja o tome ne odlučujem. Dotad se borimo s ovim što imamo.

Nema tu nikakve poruke upravi, sve se vidjelo danas. Sjetite se utakmice s Hajdukom. I tad smo imali sličan problem. Ne želim da ispadne da se žalim, ali moramo reagirati. A da ne spominjem mogućnost odlaska igrača, onda će to biti još ozbiljniji problem. Sigurno da je sad već kasno. Prije mjesec i pol smo trebali imati igrače tu da budu spremni odigrati koliko treba", rezigniran je bio Bišćan.

Valjaju li novi igrači?

Dinamov trener je nakon pobjede protiv Istre u Puli 3:0 rekao kako je jako zadovoljan novim igračima koje je ubacio u momčad od prve minute. Bernauer, Mihaljičenko i Kaneko odigrali su solidno, a samo je Ukrajinac bio u početnoj postavi protiv AEK-a, i sad se čini da ipak i nije najsretniji onime što mu je dovela nova uprava.

Kaneko je ušao u drugom poluvremenu bez ikakvog učinka, a osim njega je Bišćan ubacio Baturinu, Emrelija i Sučića. Na klupi je od igrača koji bi mogli (ili trebali) raditi razliku imao još Drmića i Bernauera, a ostatak zapisnika popunili su igrači koji tek dolaze.

Kad završe kvalifikacije za Ligu prvaka, Dinamo će sigurno ostati bez Josipa Šutala, vjerojatno i Luke Ivanušeca, a mogli bi otići i Livaković i Petković. Dogodi li se to, a nije nemoguće, Dinamo će imati ozbiljan problem samo dva tjedna prije kraja prijelaznog roka.

Dinamo je napravio pametan potez što nije pratio Rijekine ambicije oko Matije Frigana. Šest milijuna eura je puno previše za igrača koji u nogama ima tek jednu dobru polusezonu, kao što je i 3.5 milijuna eura bilo previše za Žana Vipotnika iz Maribora, koji je završio u Bordeauxu.

Od Kačavende i Stojkovića ne mogu se odmah očekivati čuda

No na Maksimiru valjda ne računaju da će Ivanušeca i Šutala dostojno zamijeniti Kanekom i Bernauerom, za koje su zajedno platili 1.6 milijuna eura. Za ta dva igrača zamjene dostupne Dinamu na tržištu nema jer je riječ o igračima koji vrijede dvoznamenkasti broj milijuna eura, što si Dinamo ne može priuštiti.

Lukas Kačavenda je jednom nogom na Maksimiru, a uskoro bi trebao biti gotov i transfer Luke Stojkovića, također iz Lokomotive. Nesumnjivo je riječ o iznimno talentiranim igračima na kojima klub u budućnosti može jako dobro zaraditi i njihovo dovođenje je logičan i vrlo mudar potez Dinamove uprave.

Problem je što se od njih još ne može očekivati da iste sekunde podignu Dinamovu igru. Kamo sreće po Bišćana i Dinamo da se to dogodi, ali realnije je očekivati da će ih se postepeno uvoditi u zahtjeve, pritisak i očekivanja koje nosi igranje u takvom klubu. Dinamo je ipak druga galaksija za Lokomotivu.

I što sad? Dvije od četiri glavne zvijezde (Livaković, Petković, Ivanušec, Šutalo) odlaze, a mogle bi i sve četiri. Letimičan pogled na zapisnik utakmice protiv AEK-a govori da bi u tom slučaju u prvu momčad ušli Emreli (ili Drmić), Kaneko, Bernauer (ili Perić) te Nevistić. Tko ostaje? Samo juniori.

Uprava mora imati rješenje

Dario Šimić je u klub došao s reputacijom čovjeka koji je godinama radio u Milanu i koji ima puno poznanstava i veza. Za očekivati je da on dva tjedna prije kraja prijelaznog roka u rukavu ima dva-tri aduta koje će izvući sad kad se prodaju glavni igrači. Neki od tih aduta sigurno neće biti jeftini i za njih će Dinamo morati izdvojiti malo veći novac, kako i priliči takvom klubu.

Ako nema on, onda valjda ima Vlatka Peras, vladarica iz sjene, ili tko je već zadužen za dovođenje novih igrača budući da se ni pet mjeseci nakon formiranja nove uprave ne zna točno tko što na Maksimiru radi.

Službeno i dalje nema ni sportskog direktora. Onaj koji to jest ili koji je privremeni vršitelj te dužnosti više nema puno vremena. Neki će, kao Bišćan, reći da je već prekasno. Dva su tjedna, koliko je do kraja prijelaznog roka, i puno i malo, ali sasvim je jasno da će Bišćan eventualne nove igrače morati uigravati kroz prvenstvo u kojem ima sve manje prostora za krivi korak.

Što je s Drmićem?

Nešto se pita i njega. Na primjer, zašto Josip Drmić, igrač kojega klub plaća milijuna eura po sezoni i jedini je pravi gol-igrač u momčadi, nije ni blizu prve momčadi i natjecateljske forme, a možda bi dobro došao u utakmicama kao što je ova protiv AEK-a? Ili zašto mu momčad na početku sezone fizički potpuno pada nakon sat vremena?

Nešto se, na kraju priče, pita i momčad. Jasno je da su reprezentativci imali samo deset dana odmora nakon Lige nacija i da oni tek ulaze u natjecateljsku formu, ali imaju previše iskustva i predobre ugovore da oni sami ne potegnu u ovakvoj situaciji. To se od njih očekuje.

Jako puno pitanja nadvilo se nad Maksimir, a odgovora, barem za sad, nema. Kažemo, za očekivati je da ih ljudi u klubu imaju, samo je krajnje vrijeme da ih konačno i daju. U protivnom bi sezona u kojoj se trebaju stvarati temelji za ulazak u prebogatu Ligu prvaka sljedećeg ljeta vrlo lako mogla otići u potpuno krivom smjeru.