Albanski novinar: Ovdje svi govore da je Hrvatska stara, da je možemo pobijediti

Foto: EPA/Screenshot YouTube

ŽDRIJEB za Europsko prvenstvo formirao je za mnoge "skupinu smrti" u grupi B u kojoj će se natjecati Španjolska, Hrvatska, Italija i Albanija. Iako je za mnoge Albanija autsajder u ovom krugu, navijači reprezentacije koju vodi brazilski stručnjak Sylvinho uvjereni su u prolazak skupine i iznenađenje u nokaut-fazi.

Tvrdi to albanski novinar Klaudio Ndreca, sportski novinar i urednik Sport Ekspresa, jednog od vodećih portala u toj zemlji. Ndreca također vodi i vlastitu emisiju na YouTubeu, posvećenu albanskoj reprezentaciji, navodi Sport Klub, koji prenosi njegovu priču.

"Albanija na Europskom prvenstvu. To je nešto što se nije često događalo u našoj povijesti, ali ako malo bolje pogledate, plasirali smo se dva puta na Euro u zadnjih osam godina. Nije loše, zar ne? To pokazuje koliko je Albanija napredovala.

Međutim, kad smo prvi put izborili Euro, bilo je drukčije nego sada sa Sylvinhom, iako smo silno uživali u prolasku preko Srbije u grupi. Nogomet nije politika, ali povijest se ne može zaboraviti. Lagali bismo kad bismo rekli da je isto ostaviti Srbiju ili recimo Poljsku iza sebe. Dobili smo tri boda u pravnoj bitki sa Srbijom, a Danska je kiksala protiv Armenije, tako da smo imali i malo sreće. Ovaj put je drukčije", navodi u uvodu o reprezentaciji koja je u kvalifikacijama za Euro iza sebe ostavila Poljsku i Češku.

Reprezentacija sve ujedini

"Albanija je siromašna zemlja. Jedino što ljude uzbuđuje i daje im adrenalin jest trenutak kad nacionalna selekcija igra. Utopljene u svakodnevnom stresu, građanke i građane naše zemlje svaka utakmica nogometne reprezentacije ujedini. Čak i 'neprijatelje' na klupskoj razini. Nema razbojstava, ubojstava, svi su pred TV ekranima i gledaju Albaniju", dodaje.

"Tijekom ovog Eura na trgovima naših gradova utakmice će se pratiti na velikim ekranima. Možda zvuči ludo s obzirom na to da smo u grupi s Italijom, Hrvatskom i Španjolskom, ali ljudi ovdje zaista toliko vjeruju reprezentaciji da je treće mjesto i prolazak u drugi krug minimum koji se očekuje. Ispadanje u skupini bilo bi neuspjeh. Takvo je ozračje trenutno u Albaniji, između entuzijazma i ludosti.

Neki kažu da će ispasti Španjolska, neki Hrvatska, a neki Italija, no svi se slažu oko toga da će Albanija proći dalje, najmanje s trećeg mjesta. Mnogi kalkuliraju kako bi nam pobjeda protiv Italije i remi s Hrvatskom bili dovoljni za prolaz, barem četiri boda.

Albanski reprezentativci su postali heroji. Djeca više ne nose dresove Ronalda ili Messija, već Armanda Broje ili Jasira Asanija", nastavlja.

"Neki vjeruju da Albanija može osvojiti Euro"

Najviše se strahuje od Španjolske, onda od Hrvatske.

"Što se Hrvatske tiče, ovdje svi govore kako su njezine zlatne godine prošle, da je stara, da je možemo pobijediti i da je Albanija 'nova Hrvatska na Balkanu'. Hrvatska ima iskusne igrače u veznom redu koji čak i u lošem danu mogu riješiti utakmicu, za razliku od Italije. U Albaniji je stvoren dojam da je Italija slabija od Hrvatske, a najviše se strahuje od Španjolske."

Ndreca potom objašnjava da Syvinho vodi reprezentaciju čvrstom rukom, dodaje da su najveća snaga Albanije udarci iz daljine i da narod mašta o velikom rezultatu.

"Izbornik je rekao da želi s Albanijom nastupiti i na Svjetskom prvenstvu i plasirati se u četvrtfinale Eura! Zašto ne odmah sada u Njemačkoj? Ima i još luđih ideja iz pera novinara u Albaniji koji vjeruju da možemo osvojiti Euro… Ako mene pitate, Albanija može dogurati do četvrtfinala već u Njemačkoj."

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.