Alen Babić o rastanku s Pijetrajem: Sudarali smo se kao dva jarca i most je popustio

Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL

ALEN BABIĆ iznenadio je objavom da je nedavno raskinuo suradnju s najpoznatijim hrvatskim boksačkim trenerom Leonardom Pijetrajem, s kojim je proveo proteklih sedam godina i od anonimnog udarača postao profesionalac s nizom od 11 pobjeda te borbom za naslov svjetskog prvaka u bliskoj budućnosti.

Babić u razgovoru za RTL Danas nije želio govoriti o točnim razlozima rastanka s trenerom koji ga je stvorio, ne želeći da se vuku ikakvi repovi, čak je otkrio da će mu i dalje davati postotke od zarade u svojim budućim borbama. Rekao je tek da su se razišli na ljudskoj razini i da više nisu mogli raditi jedan s drugim.

I dok su rastanci sportaša i trenera svakodnevna pojava, najviše je iznenadio tajming prekida suradnje, s obzirom na to da Babića uskoro očekuje meč karijere, u kojem će se s Poljakom Lukaszom Rozanskim boriti za WBC-ov šampionski pojas u bridgerweight kategoriji.

Pijetraj nije želio komentirati prekid, ali Savage je u razgovoru za Index objasnio da mu je užasno krivo što je do njega došlo u tako važnom razdoblju za njega, ali i da se osjeća spremnim da u meč karijere uđe bez trenera, s dvojicom prijatelja u kutu.

Zašto ste se rastali baš sada?

Upravo to je najveći problem. Ja sam htio s njim ući i u meč za prvaka, ali već dugo sam navlačio i prikazivao situaciju boljom nego što je. Obojica smo pali pod emocije i nismo izdržali. Nismo više ni dan mogli biti skupa. Dugo nismo u odnosu u kakvom bi borac i trener trebali biti, gdje bi trebali imati potpuno povjerenje jedan u drugoga. Nezadovoljan sam što je puklo u ovom trenutku, osjećam se kao siroče, kao da sam ostao sam. 

Zvuči kao da je raskid došao na njegovu inicijativu...

Inicijativa je bila 50-50, kao da smo se složili. Imao je drukčiji pogled na moju karijeru, jedva je podnosio to što sam radio i pričao, gledali smo u drugim pravcima. Jednostavno se zasitiš.

Ti teško prihvaćaš autoritete, a Pijetraj je poznat po tome da inzistira da bude potpuni autoritet. Je li na tome puknulo?

Upravo to. Sudarali smo se kao dva jarca na mostu, most je popustio i obojica smo pali. Ni meni ni njemu ne prija što je ovako, ali obojici je lakše. Nismo surađivali kao prijatelji već tri godine, otkako mi je Dillian Whyte postao promotor. Ali to je bila moja odluka i spreman sam snositi posljedice.

Leo mi je i dalje bio trener, i više od toga, ali mečeve sam dogovarao preko Dilliana i Eddieja Hearna. Dillian mi je davao mečeve u Matchroomu. Imao sam jedan dan da razmislim, prespavao sam, ali nema šanse da bih to propustio. Dali su mi platformu kakvu borci s ovih prostora nemaju.

Što ćeš tražiti kod novog trenera?

Ja Lea smatram za najboljeg boksačkog trenera i tako će vjerojatno i ostati. Ne znam hoću li se više ikad spojiti s nekim takvim, nakon njega mi stvarno treba nešto ekstra da me impresionira. On je bio savršen trener, falit će mi, i sad mi fale treninzi s njim.

Ali s drugim trenerima imam više prijateljski, normalan odnos. Leo je forsirao profesionalnu suradnju, zadnje tri godine nismo se ni družili osim u ringu. Ali prije smo svi u klubu sve radili skupa, kao ekipa, a ta ekipa počela se smanjivati, skoro nitko više nije ostao. Tu su još Marko Milun i Marko Bartulović, koji su moja braća, kao i pola ljudi koji još boksaju u 'Leonardu', to mi je samo otežalo odluku.

Trenere iz Dubaija i Engleske koje razmatram ni ne gledam kao trenere. Sad ni ne trebam trenera, samo nekog da mi veže bandažu i pusti me u meč. Sad sam u fazi istraživanja u najgorem trenutku, pred meč karijere. Znam samo da sad nisam za novog Lea u životu.

Misliš da možeš u meč karijere bez trenera?

Cijeli život sam prošao sam, na ulici, sve do prije tri godine. Ali i dok sam radio s Leom, kad dođem doma, opet sam sam. Navikao sam. Nije mi problem ući u borbu za svjetskog prvaka bez trenera. Ako treba, bit će mi Marko Milun i Marko Bartulović u kutu, dva prijatelja kojima vjerujem, samo da mi vežu bandažu. Spreman sam i da me iznesu iz ringa, svjestan sam da će biti puno teže.

Koje su najnovije informacije o meču s Rozanskim? Kada, gdje?

Još se ništa ne zna, spominjali su se Newcastle i O2 Arena u Londonu u drugoj polovici veljače, ali možda borbu neće ni uzeti Matchroom, možda Poljaci plate više, jako su zainteresirani, pa se borba održi u Poljskoj.