DINAMO TRAŽI TRENERA

ANKETA Sedam opcija za trenera Dinama. Tko zaslužuje na klupu?

Foto: PIXSELL, Getty Images; Grafika: Index

OSTANAK Matjaža Keka na klupi slovenske reprezentacije popriličan je udarac za Dinamo, koji sada mora pronaći drugo trenersko rješenje.

Zoran Mamić uskočio je iz uloge sportskog direktora kao privremeno rješenje na kraju sezone, u kojoj su Dinamo već vodili Nenad Bjelica i Igor Jovićević. Provjereni strateg poput Keka, graditelja šampionske Rijeke, bio bi idealan čovjek da ga zamijeni, ali nakon njegove odbijenice mogao bi na klupi ostati i dulje nego što je bilo planirano.

Međutim, na Maksimiru imaju još opcija. Spominje se povratak Vahida Halilhodžića, dolazak bivšeg hrvatskog izbornika Nike Kovača, nije isključen ni Robert Prosinečki, a tu je i nekoliko manje zvučnih imena koja su se profilirala kroz HNL poput Samira Toplaka i Gorana Tomića. Odluči li se Dinamo na unutarnje resurse, kao prilikom imenovanja Jovićevića, priliku bi mogao dobiti i Goce Sedloski.

Zoran Mamić

Nepravomoćno osuđeni najmlađi brat Mamić vjerojatno bi bio najbezbolnije rješenje jer najbolje poznaje stanje u Maksimiru, a bjegunac Zdravko Mamić više mu vjeruje nego što bi bilo kojem drugom kandidatu.

Vahid Halilhodžić

Zdravko Mamić je rekao da je on njegov favorit jer je sjajno surađivao sa Zoranom i ima prijatelje u Dinamu, no prepreka je visoka plaća od dva do tri milijuna eura, koliko ima kao izbornik Maroka. Unatoč sjajnom dojmu, rastanak je bio buran jer Vaha nije mogao podnositi Zdravkovo ponašanje, poput ulijetanja u svlačionicu ili psovanja majke. No dok se ovaj skriva u Međugorju, takve opasnosti sad nema.

Embed from Getty Images

Niko Kovač

Nekadašnji hrvatski izbornik i bivši trener Bayerna također je velika želja Zdravka Mamića, koji je u svome stilu rekao da bi po njega "pješke otišao u Njemačku i vratio ga na ramenima". Kovač ima i poslovne veze s obitelji Mamić u Berlinu, a kao izbornik već je neizravno radio pod Mamićem. U Dinamu su najavili kapitalca, a Kovač spada u tu kategoriju, no boje se da on ipak ima veće ambicije.

Embed from Getty Images

Robert Prosinečki

Bivši izbornik Azerbajdžana i BiH, a trenutačno trener turskog Kayserispora, Prosinečki je sredinom desetljeća dobio poziv u Dinamo, ali ga je odbio. Tvrdio je da nije normalno da Mamić ima toliku moć u hrvatskom nogometu. Ona je u međuvremenu donekle splasnula, a Prosinečki će biti slobodan ako ispadne iz turske lige i mogao bi se predomisliti. Svakako bi bio miljenik navijača. Od Mamića se uvijek distancirao, ali ipak je neizravno radio s njim kao dugogodišnji pomoćnik Slavena Bilića u hrvatskoj reprezentaciji.

Embed from Getty Images

Samir Toplak

Jedno je od najzanimljivijih lica u HNL-u, trenutačno se ističe kao preporoditelj Varaždina nakon što je šest godina proveo u zaprešićkom Interu, s kojim je odmah ušao u Prvu HNL, a u premijernoj sezoni u prvoligaškom društvu senzacionalno osvojio peto mjesto. Idućih godina rutinski je održavao Inter u prvoj ligi, a čim su ga potjerali, Zaprešićani su ispali. Nedavno je izjavio da je u potpunosti spreman preuzeti Dinamo.

Goran Tomić

Iako s Lokomotivom ne surađuje blisko kao nekad, Dinamo bi joj ovaj put mogao uzeti trenera. Goran Tomić je bez rezultatskog pritiska napravio sjajan posao, stvorio je jak skauting i momčad koja igra vjerojatno najatraktivniji nogomet u Hrvatskoj te je blizu osiguranja kvalifikacija za Ligu prvaka. Šibenčanin koji je trenerski zanat učio kao pomoćnik velikog Sven-Görana Erikssona u siječnju je rekao da ga ne zanimaju ni Dinamo ni Hajduk, nego samo Lokomotiva, no mišljenja se mijenjaju...

Goce Sedloski

Nakon što je otjerao Bjelicu, Dinamo se okrenuo unutarnjim resursima i promovirao trenera druge momčadi Igora Jovićevića. Ako se sad odluči za isti put, priliku će dobiti Goce Sedloski. On sad vodi tu istu drugu momčad. Već 10 godina radi kao trener, uglavnom u Makedoniji, iako je imao epizode u Latviji i Širokom Brijegu. Pitanje je je li spreman za klupu prve momčadi Dinama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.