ANKETA Tko treba biti trener Hajduka?

Foto: Luka Stanzl, Nel Pavletic, Igor Kralj/PIXSELL

HAJDUK je izgubio od Osijeka 0:2 na Poljudu u 12. kolu SuperSport HNL-a. Momčad trenera Zorana Zekića, kojem je to bila prva utakmica u drugom mandatu u osječkom klubu, povela je u 46. minuti nakon sjajne akcije i gola Petra Brleka. Osijek je potvrdio pobjedu u 75. minuti, kada je Hajdukov vratar Ivan Lučić nesretno skrenuo loptu u svoj gol nakon udarca Naila Omerovića. Hajduk nije imao nijedan udarac u okvir.

Za Hajdukovog trenera Ivana Leku (45) to je bio četvrti poraz u zadnjih šest utakmica, čime je izgubio prvo mjesto, a nije iskoristio ni novi kiks Dinama. Rijeka predvodi HNL s 23 boda iz 11 utakmica, dok Splićani imaju dva boda manje. Dinamo je treći s 19 bodova i utakmicom manje.

Nakon poraza Hajduka od Osijeka, Poljudom se zaorilo: "Leko, odlazi!" Nakon jučerašnje utakmice pitali smo vas u anketi treba li Leko dobiti otkaz u Hajduku. Glasalo je preko 34 tisuća čitatelja, a njih 68 posto smatra da Leko treba dobiti otkaz. Leku bi u Hajduku ostavilo 32 posto čitatelja.

Tko bi trebao biti trener Hajduka?

U sezoni u kojoj se Hajduk bori za naslov hrvatskog prvaka, prvi od 2005. godine, tema je treba li splitski klub pod vodstvom predsjednika Lukše Jakobušića smijeniti Leku i dovesti novog stručnjaka. Podsjetimo, Leko je u prosincu 2022. preuzeo Hajduk nakon odlaska Mislava Karoglana te s njim u toj sezoni obranio naslov osvajača SuperSport Hrvatskog kupa. 

Ukrajinski mediji pisali su da je Šahtar zainteresiran za dovođenje Leke na trenersku poziciju. Hrvatski stručnjak uoči derbija s Osijekom o toj je temi rekao: "Tijelom i dušom sam tu, idem leći s Hajdukom, dižem se s Hajdukom, sve ostalo je gubljenje energije."

Nekoliko je trenera koji bi mogli zamijeniti Leku: Nenad Bjelica, Goran Tomić, Mislav Karoglan, Marijan Budimir, Igor Tudor, Krunoslav Rendulić, Gonzalo Garcia, Jens Gustafsson, Paolo Tramezzani... Naravno, postoji opcija i da se Jakobušić sa sportskim direktorom Mindaugasom Nikoličiusom odluči na strano ime. No, kakva je situacija navedenih i domaćoj javnosti poznatih stručnjaka?

Bjelica, Tomić, Karoglan, Budimir...

Nenad Bjelica (52) sredinom listopada napustio je Trabzonspor i zasad nema posao. U turskom velikanu proveo je šest mjeseci te otišao nakon slabih rezultata. Dokazan je hrvatski stručnjak koji je fantastične rezultate ostvario s Dinamom, s kojim je osvojio tri trofeja te je bio trener i sportski direktor Osijeka. Ranije je radio u Kärntenu, Lustenauu, bečkoj Austriji, Speziji i Lechu. 

Goran Tomić (46) je bez posla otkako je u lipnju nakon 24 utakmice napustio Al Nasr iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Trenersku karijeru započeo je u Šibeniku, a kasnije radio u kineskim klubovima te Istri, Lokomotivi i Rijeci, što mu je bio posljednji domaći angažman. Nedavno ga se povezivalo i s Osijekom.

Mislav Karoglan (41) prošle sezone vodio je Hajduk u deset utakmica, pritom ostvarivši sedam pobjeda i jedan neriješeni rezultat. Iako nije izgubio nijedan susret, vodstvo splitskog kluba ga je zamijenilo Lekom. Ljetos je preuzeo Istru, ali ondje se zadržao svega tri utakmice. Upisao je remi i dva poraza, pa mu je pulski klub dao otkaz. Također je u potrazi za novim poslom.

Marijan Budimir (43) vodio je Hajdukove juniore do prošlosezonskog finala Lige prvaka mladih, u kojem su izgubili od AZ Alkmaara. Fantastičan uspjeh s klupskim pomlatkom osigurao mu je posao u Širokom Brijegu, s kojim drži četvrtu poziciju bosanskohercegovačkog prvenstva s 19 bodova. Vodeći je banjalučki Borac s 26 bodova i utakmicom više od Širokog.

... Tudor, Rendulić, Garcia, nitko od njih?

Igor Tudor (45) je svijetu najpoznatije ime s ovog popisa. Već je imao dva mandata u Hajduku, i to od 2013. do 2012. te 2020. godine. Osvojio je Kup 2013. godine. Prije, između i nakon toga trenirao je PAOK, Karabükspor, Galatasaray, Udinese, bio pomoćnik Andree Pirla u Juventusu te sjedio na klupama Verone i Marseillea. Četiri mjeseca je u potrazi za poslom, a povezivalo ga se s Bešiktašem i Napolijem.

Krunoslav Rendulić (50) gotovo punih godinu dana vodi mostarski Zrinjski. Aktualnog prvaka BiH preuzeo je odlaskom Sergeja Jakirovića te ga je odveo u Konferencijsku ligu, ostvarivši povijesni uspjeh bosanskohercegovačkog nogometa. Trenutno je treći u Premijer ligi s 22 boda, četiri manje od Borca uz utakmicu manje. Prije je bio glavni trener Istre, Šibenika i Gorice te pomoćnik u reprezentaciji Irana.

Gonzalo Garcia (40) dvije sezone igrao je krasan nogomet s Istrom. Pulskog prvoligaša napustio je uoči sezone i on od tada ima znatno slabije rezultate. Stručnjak sa španjolskom i urugvajskom putovnicom nekad je bio trener Twentea. Sada je slobodan trener.

Ponovno strani trener u Hajduku?

Hajduk može zadržati Leku ili se odlučiti za stranog trenera. U nedavnoj povijesti to su bili Jens Gustafsson i Paolo Tramezzani. A s obzirom na to da klubovi nerijetko vraćaju bivše trenera, valja i njih uvrstiti u raspravu.

Gustafsson (45) je pet mjeseci tijekom 2021. godine bio u Hajduku. Švedski stručnjak vodio je ekipu u 17 utakmica, a otkaz je dobio zato što nije ispunio zahtjeve čelnika kluba. Sada je trener poljskog Pogona, a bio je i izbornik švedske U-21 reprezentacije Norrköping i AIK-a.

Tramezzani (53) je u prvoj polovici 2021. izvukao Hajduk iz krize i u posljednjem kolu HNL-a osigurao mu plasman u kvalifikacije za Europu. Po završetku sezone u Hajduku su procijenili da im Tramezzani više ne treba te doveli Gustafssona. Tramezzani je sada slobodan, a ima iskustvo rada u Luganu, Sionu, APOEL-u, Livornu i Al Faisalyju.

Leko: Došao sam ovdje iz ogromne emocije... Bio bih sam sebi smiješan da odem

"Sada je drama... U sportu najviše učiš iz problema. Progutaj gorku pilulu, budi tu, prihvati kritiku i od sutra napravi sve da se digneš za iduću utakmicu. Znam kako se osjećam. Najlakše se predati i reći 'ajde vozi'. Došao sam ovdje iz ogromne emocije... Bio bih sam sebi smiješan da odem. Ja sam samo trener.

Nemam pojma što će biti sutra, za pet dana, mjesec dana ili pet godina. Moramo šutjeti i raditi. Svi znamo težinu dresa, budi frajer, stavi muda na stol. Treba se dignuti u šest ujutro i trenirati k'o pas do šest popodne", rekao je Leko nakon utakmice.