HNL

ANKETA Treba li Hajduk smijeniti Gustafssona?

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

"OVO je za nas veliko razočaranje."

"Statistika kaže da je Hajduk bio jako dobar."

"Ovo je stvarno loš period za nas."

Hajdukov trostruki hendikep

Ovo su izjave Hajdukovog trenera Jensa Gustafssona nakon posljednje tri prvenstvene utakmice (Šibenik, Gorica i Slaven), u kojima je njegova momčad osvojila samo jedan bod.

To je trostruki hendikep za Hajduk i Gustafssona. Prvi je, dakako, očita kriza u kojoj se momčad nalazi i čiji je posljednji dokaz poraz kod Slavena 3:2 u 13. kolu HNL-a. 

Drugi je što su Hajduku, koji je u momčad uložio najviše u posljednjem desetljeću, ovakvim lošim nizom konkurenti u borbi za vrh odmaknuli već na ulasku u drugu trećinu prvenstva. Dinamo, Osijek i Rijeka imaju šest bodova više od Hajduka, a lider i aktualni prvak ima i utakmicu manje od Splićana

Treći hendikep je što je Hajduk recentni mizerni učinak ostvario protiv klubova iz donjeg dijela tablice i to nakon što je na početku prvenstva na svom terenu izgubio obje utakmice (Osijek, Rijeka) protiv rivala za vrh. Hajduk do zimske pauze ima težak raspored. Od šest utakmica tri su protiv klubova iz vrha - Rijeke, Dinama i Osijeka. 

Međutim, sve se više piše i govori o tome, a brojni navijači to i zahtijevaju, da momčad do kraja jesenskog dijela ne vodi aktualni trener. 

Gustafssonovu najavu o tituli zamijenile rugalice o frituli

Otkako je počela Hajdukova kriza, u razdoblju iz kojeg datiraju Gustafssonove izjave s početka teksta, izdvajamo i ovu: "Tu sam da Hajduk učinim velikim. Ove sezone se borimo za titulu." Međutim, nakon crnog listopadskog niza sve su učestalije rugalice navijača Hajdukovih rivala o frituli umjesto o tituli.

Donedavno poslovično euforični, a sada također poslovično depresivni navijači Hajduka, za to u velikom broju krive Gustafssona. Zbog specifičnosti sredine u kojoj radi, predugog čekanja na veliki rezultat (trofej) i recentnog velikog ulaganja u momčad, oni Gustafssonu ne daju osnovno što svaki trener treba, ističe i zaziva: vrijeme.

To se, kao što smo već pisali, vidjelo po sastavu momčadi kod Šibenika, gdje je Hajdukovim porazom krenula aktualna kriza:

Prije dva tjedna na Šubićevcu je od 11 prvotimaca Hajduka njih čak šest bilo onih koji su na Poljud stigli ovo ljeto. Uz njih su igrali i Kalinić i Fossati, koji su stigli na zimu, te Ljubičić i Biuk koji su tek prošle sezone debitirali za prvu momčad. U međuvremenu je bila i reprezentativna pauza koja je na dva tjedna iz momčadi maknula osmoricu igrača iz prve postave ili uže rotacije. 

Hajdukov trener je tek došao i dobio potpuno novu momčad

Gustafsson nije samo dobio na raspolaganje sasvim novu momčad koja nikad nije igrala skupa nego mu je većina igrača dolazila kad je sezona već počela. Krovinović je u ekipu stigao tri dana prije europskog debija Bijelih, Katić i Fossati su stigli nakon devet odigranih susreta u sezoni, a Melnjak i Subašić prije mjesec i pol dana. 

Hajduk je u crnom nizu morao osvojiti puno više od jednog boda

Bez želje da opravdavamo objektivno jako loše rezultate Hajduka ove sezone i Gustafssonovu odgovornost za njih, gotovo da je nemoguće i što su sve Hajdukovi igrači promašili i koliko veliku nadmoć u odnosu na suparnika nisu iskoristili u tri utakmice koje su donijele krizu. 

Egzaktni brojčani podaci koje za svaki od tih mečeva prilažemo u tekstu dokazuju da je Hajduk u kriznom ciklusu morao osvojiti daleko više od jednog boda. 

Gustafssonov Hajduk je u vrhu HNL-a po toliko toga dobrog. Osim u dvije ključne kategorije

Nadalje, dolje priložena grafika pokazuje da Gustafssonov Hajduk općenito, od početka sezone, nije u vrhu HNL-a samo po pogođenim stativama i promašenim velikim prilikama nego i po posjedu lopte. Dakle, po svemu dobrom, osim po onom ključnom. Realizaciji. Gustafssonov Hajduk dominira, ali ne može zabiti.

Tablica pokazuje i da mu je učinkovitost katastrofalna. Sa samo 12 posto udaraca koji završe u golu Hajduk je na dnu HNL-a i tek je Slaven lošiji od njega. Uzimajući sve ove brojke u obzir, one su Hajduku i njegovom treneru puno bolje nego što su one najbitnije, a to su golovi i bodovi. 

Ipak, one su najvažnije i zato vas pitamo:

 

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.