HRVATSKA REPREZENTACIJA

ANKETA Uefa je uvela tri dodatna mjesta za Euro. Koji igrači trebaju biti pozvani?

Foto: Foto: Pixsell / I. Kralj

UEFA je za nadolazeće Europsko prvenstvo uvela pravilo po kojem će izbornici moći zvati 26 umjesto uobičajena 23 igrača, što će donijeti velike promjene u sastave momčadi na turniru.

Igrači iz drugog i trećeg plana sada imaju puno veću šansu naći se na turniru, a Zlatko Dalić u tom pogledu ima slatke brige i mnoštvo opcija na brojnim pozicijama. U anketi na kraju teksta možete birati igrače koji su zaslužili poziv.

GOLMANI

Sigurni: Livaković, Kalinić

Kandidati: Grbić, Sluga, Ivušić

Pitanje trećeg golmana je otvoreno. Ivo Grbić ne brani u Atleticu, ali je vjerojatno najviše napredovao od svih naših golmana u posljednje dvije sezone. Simon Sluga je standardan u Lutonu i Dalić mu je već par puta ukazao povjerenje. Ivica Ivušić je ove sezone jedan od najboljih golmana lige i možda će izbornik nagraditi Osijek za odličnu sezonu tako što će ga zvati na turnir.

BRANIČI

Sigurni: Vida, Lovren, Ćaleta-Car, Vrsaljko, Barišić

Kandidati: Bradarić, Sosa, Gvardiol, Škorić, Pongračić, Uremović, Juranović, Melnjak, Jedvaj

Gužva na poziciji lijevog beka jedna je od najvećih petlji koje Dalić mora razriješiti. Domagoj Bradarić igra često i dobro u prvoj momčadi francuskog prvenstva, a Borna Sosa je ofenzivno jedan od najboljih bekova Bundeslige. Na toj poziciji ove sezone igra i sjajni Joško Gvardiol koji može pokriti i stopersku poziciju.

Mile Škorić često se nalazio na popisu, ali daleko je od sigurnog igrača za prvenstvo. Marin Pongračić nije dobio pravu šansu, a u posljednje vrijeme nije standardan u Wolfsburgu. Uremović, Jedvaj, Melnjak i Juranović već su bili džokeri koji su krpali rupe u liniji u kojoj Hrvatska ima najmanje dubine. Dalić će iz tog razloga sigurno barem jedno od tri nova mjesta potrošiti na obrambenog igrača.

VEZNJACI

Sigurni: Modrić, Brozović, Vlašić, Badelj, Kovačić, Pašalić

Kandidati: Moro, Ivanušec, Majer, Žaper, Bašić

Vezna linija ima šest standardnih igrača koji će, osim u slučaju ozljede, ići na Euro. Svoju poziciju vrebaju mladi igrači iz drugog plana. Većina njih će zaigrati i na završnici Eura za mlade koje bi ih moglo pogurati prema seniorskom ili im pokvariti šanse.

Iza Ivanušeca i Majera su odlične sezone u Dinamu, a uspjeli su se nametnuti i u momčadi Igora Bišćana. Mihael Žaper je najbolji mladi veznjak lige izvan Dinama, dok Nikola Moro i Toma Bašić igraju velike uloge u ruskoj, odnosno francuskoj ligi. Dojam je da je u ovoj liniji razlika između kandidata najmanja te će vjerojatno odlučiti detalji. Modrić, Kovačić, Brozović i Vlašić iza sebe imaju duge i teške sezone i pitanje će biti tko ih može barem približno zamijeniti. U konkurenciji bi bio i Marko Rog da nije doživio tešku ozljedu zbog koje je upitno hoće li biti spreman.

NAPADAČI

Sigurni: Kramarić, Petković, Rebić, Perišić, Oršić, Brekalo, Budimir

Kandidati: Lovrić, Livaja, Pjaca

Na pozicijama krila i centralnog napadača Dalić ima najmanji prostor za manevar. Hrvatska je i sa sedam sigurnih poziva poduplana na svakoj poziciji. Kristijan Lovrić se oporavlja od ozljede koja ga je izbacila iz ritma, a dotad je bio ponajbolji igrač HNL-a. Livaja je povratkom u Hajduk podsjetio koliko može biti dobar kada ima pravi stav i pristup, a Pjaca je ove sezone nekoliko puta pokazao koliko je paklen igrač bio prije ozljeda.

 Iz ove perspektive postoji 20 igrača koji su sigurni, dok će se oko preostalih šest mjesta voditi najveća bitka. Zaigrajte se izbornika i pomognite Daliću da popuni popis. Kandidate možete pomicati gore ili dolje pomoću strelica kraj njihove slike.

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.