Antidopinška agencija u Vuškovićevu slučaju prijetila neovisnom stručnjaku?

Foto: Profimedia

NJEMAČKI znanstvenik i biolog Lorenz Adlung govorio je o slučaju hrvatskog nogometaša i člana HSV-a Marija Vuškovića, koji je suspendiran na dvije godine zbog dopinga. Adlung je u razgovoru za Abendblatt kritizirao metodu Sar-Page koja se koristi za EPO analizu. Podsjetimo, Vuškovićevi A i B uzorci bili su pozitivni na eritropoetin (EPO), jednu od najdulje zabranjenih supstanci za poboljšavanje performansi.

Adlung smatra kako je navedeni postupak "potpuno amaterski" te objašnjava da "količina urina potrebna za ispitivanje nije standardizirana". Istaknuo je kako "taj postupak nije suvremen" i dodao da "nema veze s vrhunskom znanošću" pa nastavio: "Znanstvenik mora biti protiv procesa koji je WADA uspostavila."

WADA je Svjetska antidopinška agencija, koja je tvrdila kako ne postoji drugačiji postupak. Adlung smatra kako je WADA-ina neovisnost upitna jer je sud Njemačkog nogometnog saveza u Vuškovićevu slučaju kao neovisnog stručnjaka za provjeru rada laboratorija uzeo Jean-Francoisa Naudu, člana radne skupine WADA-e.

WADA prijeti stručnjaku iz Vuškovićeva slučaja?

Nauda nije pronašao probleme te je odbio uzimanje C uzorka hrvatskog nogometaša. Abendblatt objašnjava kako je to učinio jer mu je WADA zaprijetila oduzimanjem licence za rad u laboratoriju. Adlungu nije jasno zašto uzorak nije neovisno provjeren. Čini mu se, kaže, kako WADA to ne želi napraviti, iako postoji sumnja na ispravnost postupka, jer želi zadržati privid da sustav funkcionira.

"WADA-inoj reputaciji dobro služi redovito osuđivanje sportaša. Ne žele diskreditirati svoj proces. Dokaže li se da je uzorak C iz laboratorija netočan, prijeti im gubitak dozvole", rekao je Adlung za Abendblatt.

Vušković i HSV će se žaliti

Vušković i HSV imaju pravo na žalbu koje će i iskoristiti, a prema pisanju tamošnjeg Abendblatta, velike su šanse da se suspenzija proglasi nevažećom. Dr. Božidar Fučkar, osnivač hrvatske antidopinške kontrole, izjavio je u razgovoru za HRT kako smatra da Vušković ima izglede u žalbenom postupku: "Vjerojatno dopinška kontrola koja to vodi mora shvatiti da on to nije mogao tehnički izvesti.

To je medicinski zahvat koji rade liječnici i medicinske sestre. I one to teško naprave, a gdje će on sebi infuziju postaviti. Znači, u tim dopinškim kontrolama se negdje napravila nekakva greška. Po meni, to istraživanje nije provedeno kako treba i normalno je da se tuži dalje, on to nije sam uzeo."

Stručnjaci sumnjaju u presudu

Njemački stručnjak za sportsko pravo Horst Kletke također smatra kako Vušković mora biti oslobođen. "Igrač ima pravo na oslobađajuću presudu. Nije trebao biti osuđen", izjavio je Kletke u podcastu Hamburger Abendblatta.

Kletke, koji je u prošlosti zastupao brojne sportaše u sličnim slučajevima, objašnjava kako je sportski sud Njemačkog nogometnog saveza naložio otvaranje Vuškovićeva C uzorka. Međutim ta odluka nije provedena jer su antidopinške agencije NADA i WADA smatrale kako to nije potrebno jer su imale pozitivne A i B uzorke.

"U ovakvom slučaju, u kojem može doći do ozbiljnih posljedica poput dvogodišnje zabrane, mora se raščistiti pitanje krivnje. Ako nakon A i B uzorka postoji značajna sumnja u krivnju, trećom analizom treba se utvrditi je li nalaz točan ili ne", ističe Kletke.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.