"Ronaldu je vrijeme da prestane. Modrić je sada bolji nego s 23, ali sputava mlade"

Foto: Index

ILIJA LONČAREVIĆ i BRANKO STRUPAR, legende hrvatskog nogometa, tijekom Eura u Index Studiju komentiraju događaje na prvenstvu. Rezimirali su četvrtfinalne utakmice i najavili polufinalne. Mečeve prethodne nokaut runde karakterizirali su produžeci, penali i jedna neobjašnjiva sudačka odluka. 

U nastavku teksta pročitajte njihove odgovore na neka od pitanja, a u videu pogledajte što misle o tome da Cucurellino igranje rukom pred golom Španjolske nije kažnjeno penalom za Njemačku, jesu li penali sreća ili umijeće, kako ih se mora pucati i koji cirkus vezan za njih koji gledamo na Euru se mora zabraniti.

S obzirom na to da Euro obilježavaju autogolovi, njih čak 10 do sada, naši gosti dali su i zanimljivo objašnjenje zašto ih gledamo toliko. Također su argumentirali i tvrdnju zašto tri utakmice prije kraja Eura nemamo njegovu istinsku zvijezdu, igrača koji ga je obilježio kao najbolji na prvenstvu.

"Produžeci su ubijanje ljudi. Mora ih se ukinuti"

"Treba ih ukinuti jer ih se odrađuje u očekivanju jedanaesteraca. Uvjeren sam da bi se mnogi složili s tim. Utakmica Francuske i Portugala je najbolji dokaz potrebe ukidanja produžetaka. Produžeci su blago rečeno nespretnost UEFA-e i FIFA-e da se nakon iscrpljujućih sezona i ogromnih opterećenja igrači izlažu tom dodatnom velikom naporu.

Jasno je zašto više ne gledamo cvijeće od nogometa. Austrija i Švicarska su u skupini i osmini finala igrale strašan nogomet, najbolji. No zatim su, a Austrija i ranije, prestali igrati na spomenutoj razini. Više to nisu mogli.

Takva razina ne može se istrpjeti uz ovako veliki broj utakmica u malo vremena te veliku minutažu. Produžeci su ubijanje ljudi bez ikakve potrebe. 90 minuta je sasvim dovoljno da se odredi pobjednik, a ako ga nema i istekom tog vremena, onda bi trebalo odmah prići izvođenju penala."

"Oduševio je Francuz koji je otišao u Arabiju. Brozoviću, dakle, nije to problem"

"Na Euru je oduševio N'Golo Kante, igrač koji je otišao u Saudijsku Arabiju. Premda je defenzivni veznjak, nikada nije igrao ovako ofenzivno. Najofenzivniji je francuski veznjak sa sposobnostima koje nije prije imao. To je zanimljivo u kontekstu Marcela Brozovića, za kojeg se, kritizirajući ga, ističe da igra loše jer je otišao u Arabiju.

Na njega se previše baca naglasak zbog loše igre momčadi. Previše je igrača u momčadi Hrvatske bilo loše da bi jedan igrač bio apostrofiran kao problem. U Francuskoj nema tih problema. Koliko god oni bili nedorečeni, djeluju kao momčad. S Hrvatskom na Euru to nije bio slučaj."

"Ronaldu je vrijeme da prestane. Malo je glupo ovo što radi"

"Ronaldo svojata slobodnjake u Portugalu iako ih ne izvodi dobro zato što je njegov autoritet u portugalskom nogometu prevelik da se to ne bi događalo. No, on se čak na Euru prema suigračima ponašao korektnije nego ikad.

Ronaldo sada raspoređuje snagu da što dulje izdrži. Čim primi loptu daleko od gola, šamara je dalje, a pred golom u zoni šuta više nije moćan i lakše ga je čuvati. Ronaldu je vrijeme da prestane. Portugal ima veliki izbor kvalitetnih igrača.

Malo je glupo da se toliko forsira Ronalda kod toliko vrhunskih igrača koji mogu više pomoći momčadi. Nikada nije dobro da igrači, kakvi god bili, pa makar Ronaldo i Messi, koji su obilježili svjetski nogomet, imaju takav autoritet u momčadi kao što imaju oni jer, ako se to dogodi, onda to prestaje biti momčad."

"Modrić je sada bolji nego kad je imao 23 godine, ali sputava Majera i Sučića"

"Veliki igrači rođeni 80-ih napravili su nered. Zatvaraju prostor mlađim igračima. To se najbolje vidi na primjerima Ronalda i Modrić, koji zatvara prostor Majeru, Sučiću.

Zahvaljujući tome što se ovi velikani sjajno brinu o spremnosti, tijelu, a i znanost je strahovito napredovala u odnosu na prije 20 godina, Modrić je sada puno bolji nego kada je s 23 godine išao u Tottenham. Ali stvar je u tome da je njihov autoritet toliko velik da sputava ostale igrače."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.