Esport

Apex Legends nakon tjedan dana igra 25 milijuna igrača. Kako je to uopće moguće?

Screenshot: Apex Legends

APEX Legends je u prvom tjednu nakon izlaska zaigralo 25 milijuna igrača, objavili su iz Respawn Entertainmenta. Megahit Fortnite je toliki broj igrača privukao tek nakon više od sedam tjedana, a sada ga je pregazila igra za koju prije 10 dana šira javnost praktički nije ni znala. Kako je to moguće?

>Nova hit igra već postavlja rekorde: 10 milijuna igrača u samo tri dana

Marketinška kampanja za Apex Legends počela je neposredno prije izlaska same igre 4. veljače, bez prethodne najave. Nismo vidjeli bezbroj gameplay videa prije izlaska i recenzije uglednih gaming medija. Nije bilo klasične razvikane otvorene bete i early accessa u kojem igrači mogu platiti sudjelovanje prije nego što se igra u potpunosti završi. Gaming svijet nije brujao o novom naslovu koji će promijeniti poredak moći u industriji, a upravo se to dogodilo.

Respawn Entertainment i Electronic Arts nisu željeli promovirati novi besplatni battle royale naslov, koji ubrzo nakon izlaska više ne bi mogao ispunjavati očekivanja igrača i puniti medijski prostor, pa su se odlučili na gerilski pristup koji se pokazao kao pun pogodak. Uostalom, Electronic Arts je zauzet promocijom Anthema i drugim projektima, a čini se kako će upravo Apex Legends pregaziti sve te skupe igre, kao i one koje su već na tržištu.

Screenshot: Apex Legends

Apex Legends je kvalitetno napravljena futuristička battle royale pucačina iz prvog lice smještena u svijetu Titanfalla. Postoji osam različitih likova u igri od kojih svaki ima određene sposobnosti, ali svi oni mogu nositi sva oružja i sve dodatke. Sustav komunikacije i obavještavanja je jedan od najboljih na tržištu, što uvelike olakšava igranje u timovima, pogotovo s nepoznatim igračima.

Sustav borbe i pucanja je odličan i intuitivan, a smrt u meču ne znači da je za tog igrača gotovo, već ga suigrači mogu oživjeti, ali samo na određenim lokacijama na mapi. Opremanje je također kvalitetno napravljeno, tako igrači manje vremena provode u raznim izbornicima stavljajući dodatke na pušku, a više u samoj igri.

Ukratko, to je Apex Legends. Mješavina poznatih elemenata, ispravljenih grešaka konkurencije, smještena u poznatom i atraktivnom svijetu. Apex Legends je prije svega zabavan, čak i ako niste ljubitelj battle royale žanra.

Igrajući Apex Legends ubrzo ćete shvatiti što je privuklo i zasad zadržalo sve te silne milijune igrača. I to možete učiniti odmah. Igra je potpuno besplatna za PC, PlayStation 4 i Xbox One. Sve što trebate učiniti je preuzeti igru i početi igrati.

Uspjeh Apex Legendsa imat će velike posljedice na čitavu gaming industriju. Igrači već traže povrat novca od Epic Gamesa za kozmetičke predmete koje su kupili u Fortniteu. Activision Blizzard bio je u problemima i prije nego što je nova besplatna igra pomela njihov battle royale mod Blackout, koji je izašao s Call of Duty: Black Ops 4. Kao da odlazak Bungieja i gubitak Destinyja te fijasko s Diablo Immortals nije bio dovoljan, a i drugi popularni naslovi te kuće poput Overwatcha ili stagniraju ili gube igrače. 

Međutim, Apex Legends dobro pokazuje koliko je nasilno tržište videoigara. Prije deset dana činilo se kako će Fortnite vladati industrijom videoigara barem još neko vrijeme. Sumanute brojke aktivnih igrača činile su se nedostižnima za bilo koju igru na vidiku. Apex Legends nije bio ni na vidiku, a sada je ovdje.

Screenshot: Apex Legends

U tjedan dana zaigralo ga je 25 milijuna ljudi, a u prosjeku ga u svakom trenutku aktivno igra čak dva milijuna te je i dalje uvjerljivo najgledaniji sadržaj na Twitch.tv platformi. U prosjeku, od Fortnitea raste brže za sedam do 10 puta. Fortnite je nakon 16 tjedana zaigralo 40 milijuna igrača, a vidjet ćemo koliko će Apex Legendsu trebati do te brojke. 

Hoće li Apex Legends ispuniti sve želje igrača i prerasti u popkulturni fenomen kao Fortnite, tek ćemo vidjeti. Zasad igri nedostaje kozmetičkih predmeta i sustav mikrotransakcija nije na razini ostalih elemenata igre, ali to će se ubrzo promijeniti. Respawn Entertainment i Electronic Arts odradili su ogroman posao, ali on još nije ni približno gotov. Jedan krivi korak i neka druga igra zauzet će njihovo mjesto.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.