Dinamo u Ligi prvaka

ATALANTA - DINAMO 2:0 Dinamo razbijen na San Siru, odluka protiv Cityja

Foto: Slavko Midžor / Pixsell

DINAMO je izgubio od Atalante 2:0 na San Siru u petom kolu Lige prvaka. Sastavu s Maksimira presudili su Luis Muriel u 27. iz penala i Alejandro Gomez u 47. minuti, za prvu pobjedu kluba iz Bergama ikad u elitnom natjecanju.  

Loša vijest za Modre je remi Manchester Cityja i Šahtara (1:1) na Etihadu, čime je engleski prvak osigurao prvo mjesto u skupini C i plasman u osminu finala. Dinamo će biti najmanje treći i proljeće će dočekati u Europa ligi ako Atalanta ne pobijedi Šahtar u Ukrajini u posljednjem kolu, a proći će skupinu ako sruši nezainteresirani City na Maksimiru, a Šahtar ne pobijedi Atalantu u Harkivu.

Dakle, Dinamo još uvijek može proći, otići u EL, ali i ispasti iz Europe

 

Dinamo preživio niz zicera, a Pašalić sve promašio

Hrvatski prvak bio je neprepoznatljiv na legendarnoj nogometnoj katedrali, gdje je teško dolazio do zraka protiv agresivne i silno motivirane momčadi iz Bergama, koja se pobjedom vratila u trku za plasman u osminu finala elitnog natjecanja. 

Od prve minute Atalanta je krenula žestoko i promašila je dva zicera. Muriel je prvo ubacio s desne strane, a usamljeni Hans Hateboer promašio je loptu sa 6-7 metara. Potom je Gomez ubacio oštru loptu pred gol Dinama, također s desne strane, a Mario Pašalić reagirao je loše poput svog suigrača i započeo seriju promašaja u Milanu.

Embed from Getty Images

Modri su odgovorili preko Petra Stojanovića i Mislava Oršića, čiji su udarci glavom u petoj i sedmoj minuti završili pored vratnice i preko grede. Međutim, unatoč velikoj podršci oko šest tisuća Boysa s južne tribine, Dinamo nije uspio prikazati ni dio iz one velike pobjede (4:0) s Maksimira protiv istog protivnika.

Uslijed čestog pritiska brzih igrača Atalante, Kevin Theophile-Catherine u 13. i Dino Perić u 19. dobili su žute kartone zbog kojih će propustiti posljednje kolo protiv Manchester Cityja 11. prosinca u Zagrebu.

U 20. minuti Pašalić je opet propustio priliku kazniti dezorijentirani Dinamo. Nezaustavljivi Gomez je opet s desne strane ubacio oštru loptu na rub peterca, gdje je bivši igrač Hajduka još jednom promašio loptu i propustio zabiti velikom rivalu iz HNL-a.

Muriel iznudio penal i iskoristio ga, Oršić pogodio gredu

Ipak, šest minuta kasnije domaći su ipak poveli. Robin Gosens je pogodio gredu udarcem s lijeve strane šesnaesterca, a nakon odbijene lopte Luis Muriel pao je u duelu s Perićem na rubu peterca te je sudac Sergej Karasev pokazao jena bijelu točku. Kolumbijski napadač preuzeo je odgovornost i poslao Dominika Livakovića u lijevu, a zabio u desnu stranu za vodstvo.

Embed from Getty Images

Isti igrač mogao je u 32. minuti zabiti za 2:0. Perić je izgubio loptu, a Muriel je prošao jedan na jedan pored Emira Dilavera, ali je poslao loptu preko gola. No, nastavila se dominacija talijanskog sastava, a Pašalić je samo minutu kasnije u padu šutirao nakon ubačaja s lijeve strane, ali je njegov gol u posljednjem trenutku s gol-linije spriječio požrtvovni Perić.

Nemoćni i bezidejni Dinamo je bio na konopcima, a onda je u 36. minuti propustio najbolju priliku na utakmici. Mislav Oršić ostao je jedan na jedan s lijeve strane te je prekrasno opalio u suprotni kut, ali je lopta pogodila gredu i okrenula leđa hrvatskom prvaku, koji je pak mogao primiti četiri-pet golova u prvom poluvremenu.

No, da je Oršić zabio, možda bi sve bilo drukčije. Ovako je uslijedila kazna nakon odmora. 

Embed from Getty Images

Gomez majstorijom dotukao Modre, Livaković ih spašavao potopa

Očekivala se reakcija u drugom dijelu, ali je sve planove Bjelice u 47. minuti srušio Gomez. Kapetan Atalante, koji je tijekom cijele utakmice mučio gostujuće braniče, povukao je s desne strane, provukao majstorski loptu kroz noge Luki Ivanušecu te preciznim udarcem s desne strane šesnaesterca pogodio donji suprotni kut i dotukao Modre u Milanu. 

Embed from Getty Images

Sve nakon toga bio je monolog ekipe Giana Piera Gasperinija, koja je u 68. i 76. minuti mogla zabiti još dva gola i u potpunosti uzvratiti za onih 4:0. Međutim, prvo je Josip Iličić (zamijenio ozlijeđenog Muriela) nakon duplog pasa s Pašalićem šutirao s desne strane i pogodio lijevu vratnicu, osam minuta kasnije Pašalić je sjajno navukao dva igrača Dinama i s desne strane pronašao usamljenog Gomeza u srcu kaznenog prostora, a njegov već viđeni gol za 3:0 čudesnom obranom spriječio Livaković. 

S druge strane, Bjelica je u međuvremenu pokušao nešto promijeniti uvođenjem Amera Gojaka i Marka Gjire, ali je Dinamo bio bezopasan po gol Pierluigija Gollinija te je bez većeg otpora potpisao kapitulaciju u gradu koji ima 10 naslova europskog prvaka. 

Preporođena Atalanta ostvarila je prvu pobjedu u svim natjecanjima nakon mjesec dana i vratila se u igru za plasman u osminu finala Lige prvaka, a Dinamo je i drugi put kao gost u skupini izgubio s identičnih 2:0 i dodatno zakomplicirao ne samo nokaut-fazu, prvu u klupskoj povijesti, već i odlazak u Europa ligu. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.