Athletic analizirao pet mogućih razmjena za Bogdanovića. Može kod LeBrona, Dončića...

Foto: Profimedia

ROK ZA razmjenu igrača u NBA ligi udaljen je samo dva tjedna, a Bojan Bogdanović jedan je od najtraženijih igrača. Athletic ga je nazvao "najvrućom metom za trejd" u cijeloj ligi, a njihov insajder Shams Charania tvrdi da su Cleveland Cavaliersi, Dallas Mavericksi, Milwaukee Bucksi, New Orleans Pelicansi, LA Lakersi i Toronto Raptorsi među klubovima koji su pokazali interes za hrvatskog šutera.

Bogdanović u svojoj devetoj NBA sezoni postiže najbolji prosjek karijere od 21.6 poena, a njegovi Detroit Pistonsi druga su najlošija momčad lige, pa je jasno zašto su brojni generalni menadžeri nazivali kolegu Troya Weavera iz Detroita u pokušajima da dovedu igrača koji bi im mogao biti prevaga u borbi za naslov prvaka.

Nedavno smo analizirali moguće destinacije za Bogdanovića, ako ga Pistonsi uopće odluče pustiti, što im zapravo nije u planu, ali mogu se predomisliti ako dobiju dovoljno primamljivu ponudu, a posebno ako ona uključuje budući izbor prve runde na draftu. 

Athletic je otišao korak dalje, pa je autor James Edwards okupio novinare koji na dnevnoj bazi prate gorenavedenih šest klubova da pošalju prijedloge trejda za Bogdanovića, a on se sam stavio u Weaverovu ulogu i procijenio isplati li se Pistonsima prihvatiti takvu razmjenu.

Cleveland Cavaliers

Predstavnik Clevelanda ponudio je izravnu zamjenu za Carisa LeVerta, koji je mlađi od 33-godišnjeg Bogdanovića, ima sličan ugovor, a iako nije tako dobar šuter, može bolje kreirati za sebe. To bi bio bezbolan način za Cavse da se pojačaju na kritičnoj poziciji trojke, ali Pistonsi ne bi profitirali.

Zato je Edwards u ime Pistonsa odbio ovu ponudu, uz objašnjenje da LeVert ima manju tržišnu vrijednost u slučaju da ga se požele riješiti, pa iako bi im bio zanimljiv, mogu ga dovesti i na ljeto kao slobodnog igrača. Ako bi Cavsi dodali izbore prve runde drafta 2024., situacija bi se okrenula, no oni ne mogu trejdati taj pick do samog drafta, kada više neće imati LeVerta pod ugovorom.

Dallas Mavericks

Mavsi su zainteresirani za Bogdanovića još od ljeta, dok je bio u Utah Jazzu, a njihov predstavnik ovaj put je ponudio Tima Hardawaya Jr. i izbore druge runde drafta 2025. i 2027. Dallas ne želi u razmjenu uključiti izbore prve runde nakon što su ih mnoštvo poslali New Yorku u razmjeni za Kristapsa Porzingisa, koji je već odavno otišao.

Upravo ta neodlučnost Mavsa razlog je da ova ponuda propadne. Hardaway je tri godine mlađi, ali tržišna vrijednost mu je manja od Bojanove, a dva izbora druge runde drafta ne zaslađuju ponudu dovoljno da je Detroit prihvati.

LA Lakers

U ponudi Lakersa, koji također žele Bojana od prošlog ljeta, ne spominje se kontekst Ruija Hachimure, kojeg su ovog tjedna doveli iz Washingtona, ali predložena ponuda ionako uključuje samo igrače i pickove koji su Lakersima i dalje na raspolaganju - Patricka Beverleyja, Lonnieja Walkera IV. i zaštićeni izbor prve runde drafta 2027.

Dok je spomenuti pick, koji ne bi vrijedio ako Lakersi te godine ne uđu u doigravanje, primamljiv, Edwards se pita bi li želio čekati četiri godine na njega ako mu pojačanja trebaju ranije, a ako ih ne dovede, možda za četiri godine više ni neće biti u ulozi GM-a Pistonsa. Ovu ponudu autor analize nije odbio, ali ju je stavio na čekanje do zadnjeg dana roka, dok ne vidi može li proći bolje.

New Orleans Pelicans

Ponuda Pelicansa uključuje opet igrača i niti jedan pick. U New Orleans bi uz Bogdanovića i Rodney McGruder kao ubačeni ugovor, a u Detroit Devonte Graham, Kira Lewis Jr. i Jaxson Hayes. 

Iako ni ovu ponudu nije strogo odbio, autor tvrdi da je potencijal Lewisa i Hayesa bio veći prije godinu dana nego što je sada, a obojica pokrivaju pozicije na kojima Pistonsi već imaju niz mladih igrača. Stoga bi autor radije zadržao Bogdanovića.

Toronto Raptors

Iako Kanađani još nisu odlučili hoće li do roka biti kupci ili prodavači, ako žele Bogdanovića u borbi za play-off, mogu ponuditi Chrisa Bouchera, Thaddeusa Younga, dobro zaštićeni izbor prve runde ovogodišnjeg drafta i drugi izbor iste godine.

No za Pistonse bi, kaže autor, imalo smisla samo dovođenje Younga, jer ga se mogu jeftino riješiti i osloboditi si prostor pod salary capom na ljeto, ali Boucher im nije zanimljiv, a pick je predobro zaštićen i postoji mogućnost da bi se naposljetku pretvorio u daleko neatraktivnija dva izbora druge runde. Ta je ponuda odbijena.