"Barcelona napušta Superligu. To je osveta Realu"

Foto: Profimedia

CADENA SER, jedna od najslušanijih radijskih postaja u Španjolskoj, u popularnoj emisiji Carrusel Deportivo objavila je veliku vijest: "Očekujemo da Barcelonin predsjednik Joan Laporta sutra objavi kako odustaje od Superlige. Barcelona je do ovakve odluke došla ogorčena držanjem Reala u aferi koja potresa Barcu. Laporta i njegovi vrh Barcelone kaže: Ne možemo pokretati natjecanje s partnerom koji nas tuži."

Ovo se odnosi na događaje od veljače naovamo. Prije dva mjeseca je optužnica koju je zbog korupcije nogometnih sudaca tužiteljstvo u Barceloni podiglo protiv FC Barcelone te afera koja je zbog toga izbila toliko potresla Španjolsku da su prekinule posljednjih godina aktualno ne samo međusobno štovanje nego čak i savezništvo najvećih rivala.

Pod Perezom i Laportom najveći rivali postali su ništa manji saveznici

Otkako se Florentino Perez 2009. vratio kao predsjednik Reala te posebno nakon što je prije dvije godine to u Barceloni napravio Joan Laporta, odnosi španjolskih giganata svjetskog nogometa bili su sjajni. Njihovi predsjednici jedan o drugome i njihovim klubovima govore s najvećim poštovanjem, a zajedno su nastupili i u zasad propalom projektu Superlige.

Koliko je jaka ta nova i naizgled neprirodna unija Reala i Barce pokazala je i možda najveća afera u povijesti španjolskog sporta, koja je započela u veljači. Tada su novinari radiopostaje Ser Catalunya otkrili da je Barcelona od 2001. do 2018. Joseu Mariji Enriquezu Negreiri, bivšem potpredsjedniku španjolske sudačke komisije, i njegovoj tvrtki platila ukupno 8.4 milijuna eura. Negreira im je zauzvrat delegirao suce koji odgovaraju Barceloni te jamčio da će oni suditi za nju.

Otkriveno je da je Barcelona u 17 godina sucima platila preko 8 milijuna eura

Barcelona je priznala uplate navedenog iznosa na račun Negreirine tvrtke: "Platili smo joj spomenute iznose kao vanjskom tehničkom konzultantu, kako bi nam radila videokompilacije nastupa sudaca. Te snimke smo koristili za prikupljanje informacija o njihovom stilu i načinu suđenja, kako bismo sukladno tome instruirali igrače. Praksa angažmana tvrtki za ovakve poslove uobičajena je među profesionalnim sportskim klubovima."

Svi su napali Barcu osim Reala

Čini se da to nije baš tako jer na ovo je 18 od 20 klubova La Lige reagiralo izdavanjem zajedničkog priopćenja u kojem su izrazili duboku zabrinutost otkrićem što je radila Barcelona. Jedini klub osim Barcelone koji nije reagirao bio je Real. Real se jedini nije oglasio ni kada je krenula službena istraga. No nakon što je prije pet tjedana tužiteljstvo u Barceloni podiglo optužnicu zbog korupcije protiv FC Barcelone te njenih bivših predsjednika Josepa Marije Bartomeua i Sandra Rosella, savezništvo je završeno.

Perez nije mogao šutjeti i nakon što je podignuta optužnica

Real je tada nakon "hitno sazvanog sastanka uprave" objavio: "Izvršni odbor Reala je na današnjem sastanku saznao detalje optužbe protiv Barcelone i njezina dva predsjednika, Josepa Marije Bartomeua i Sandra Rosella, te bivših direktora Alberta Solera i Oscara Graua za njihovu upletenost u potencijalnu korupciju u nogometu.

Real Madrid izražava duboku zabrinutost zbog težine optužbi i ima puno povjerenje u pravne institucije te će u svrhu zaštite vlastitih interesa sudjelovati u proceduri i staviti se na raspolaganje čim suci pozovu one koji su potencijalno oštećeni".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.