BARCELONA

Barcelona se opasno kocka, ali je složila strašnu momčad

Foto: Shutterstock

ŠTO se dogodi u Vegasu, ostaje u Vegasu. Poznata je to uzrečica o gradu u koji ljudi dolaze opustiti se ili prokockati novac, a upravo se ona, zajedno s Barceloninim predsjednikom Joanom Laportom, našla na jumbo plakatu jednog hotela u kojem je odsjela Barca povodom američke turneje.

U sklopu priprema u SAD-u organiziran je i El Clasico, u kojem je Barcelona odigrala vrlo dobru pripremnu utakmicu te svladala najvećeg rivala Real Madrid rezultatom 1:0, no kada se priča o Barceloni, ono što se odvija na terenu do kraja ljetnog prijelaznog roka ostat će sporedna tema.

Naime, Barcelona je ovoga ljeta odlučila prodati 25% zarade od televizijskih prava za La Ligu u sljedećih 25 godina, a još uvijek razmišlja o privatizaciji dijela kluba kako bi restrukturirala prijašnje dugove, oslobodila se La Liginog financijskog fair-playa te nakon najgore sezone u modernoj povijesti kluba ojačala ekipu zvučnim imenima. O tim financijskim pothvatima smo i detaljnije pisali.

Iako je imala savršenu priliku vratiti se idealu Barcelonine filozofije - ekipi punoj mladića iz La Masije - te bez velikih rizika posložiti financije i stabilizirati klub, Laporta i njegova uprava odabrali su suprotno. Bojeći se da će Barca zbog slabašnog kadra sportski zaostati za rivalima i time oslabiti vlastiti globalni brend, odlučili su zarađeni novac odmah uložiti.

Time su Laportin jumbo plakat i boravak u Las Vegasu poslužili kao savršena metafora za ono što se događa s Barcelonom ovoga ljeta. S obzirom na to da uspjeh na najvišoj razini u sportu, a posebno u nogometu, ne može ničim biti garantiran, Laporta se kocka ulažući značajan novac u Roberta Lewandowskog, Raphinhu i Julesa Koundéa.

Zašto novi ofenzivci?

Dobrim dijelom prošle sezone Barcelonin napad izgledao je očajno. Zbog duljih oporavaka od ozljeda Ansu Fatija, Memphisa Depaya i Ousmanea Dembelea, barem 15-ak jesenskih utakmica Barcin napad činili su veznjaci, bekovi te igrači iz rezervne ekipe, koja je bila u trećem rangu španjolskog nogometa. Upravo to je ubrzalo odlazak Ronalda Koemana s klupe i dolazak Xavija.

Tek nakon siječanjskih dolazaka Aubameyanga, Torresa i Traorea te oporavaka Depaya i Dembelea, Xavi je dobio napad s kojim može napraviti pomak. Svi su na proljeće pridonijeli solidnim rezultatima, a posebno su se istaknuli Aubameyang, koji je u kratkom roku postigao 13 pogodaka, i Dembele, koji je postao prvi asistent La Lige.

Međutim, već tada je bilo jasno da unatoč odličnom učinku Aubameyang nije prvoklasan napadač te da će Dembele do samoga kraja odugovlačiti s potpisom novog ugovora. Barci su, stoga, za oko zapeli Lewandowski i Raphinha jer su već prije kraja sezone izrazili veliku želju za promjenom kluba. S njima u kadru Xavi je za narednu sezonu dobio ogromnu fleksibilnost, ali i vrhunsku kvalitetu.

Lewa je poboljšanje za Aubameyanga, Raphinha fleksibilnost za Dembelea

Dolasci Lewandowskog i Raphinhe u taktičkom smislu neće promijeniti gotovo ništa unutar Xavijevog dosadašnjeg sustava. Iako su ovo igrači vrlo sličnog profila Aubameyangu i Dembeleu, važno je ono što donose izvan same taktičke uloge.

O kvalitetama Lewandowskog u odnosu na Aubameyanga ne treba previše govoriti. Lewandowski je u protekle tri godine najbolji strijelac Europe i nesuđena Zlatna lopta. Stvar je potpuno jasna, ako mu se dostavi lopta u šesnaesterac, kao što mu se dostavljala u Bayernu, ali i Aubameyangu u drugoj polovini sezone u Barceloni, Lewa će nemilosrdno trpati.

Najviše čuđenja oko ovoga transfera izazvale su njegove godine. Dati 50-ak milijuna eura za 33-godišnjaka mnogi s pravom smatraju velikim rizikom, no ako se oko nečijeg fizičkog stanja još barem neko vrijeme ne treba brinuti, to je Poljakovo. Na terenu ne pokazuje nijedan znak fizičkog pada, na društvenim mrežama nerijetko objavljuje fotografije dodatnih individualnih treninga, a o njegovoj radnoj etici kojom se svakodnevno iznova unaprjeđuje kao nogometaš već smo pisali.

Za Raphinhu se, pak, ne može sa sigurnošću reći da je poboljšanje u odnosu na Dembelea, posebno kada je Francuz potpuno zdrav i posvećen kao što je bio na proljeće. Kad je na vrhuncu svojih moći, Dembele je nogometna elita, no to se jako rijetko događa. Upravo to bi trebao kompenzirati Raphinha.

Brazilac nije jednako brz, ne koristi obje noge kao Dembele te neće jednako lako stvarati višak, driblati i asistirati, ali će to raditi približno dobro i, prije svega, konzistentnije. Odbio je veću ponudu Chelseaja i nekoliko tjedana čekao da Barcelona riješi uvjete transfera s Leedsom kako bi zaigrao za klub svojih snova.

Svojim karakterom i posvećenošću koje prikazuje na terenu značajno se razlikuje od Dembelea, a to je nekad važnije od suhih driblinga ili asistencija. S obzirom na to da je Dembele produljio ugovor na samo dvije godine, saga oko novog produžetka već bi se sljedećeg ljeta mogla ponoviti, no Barca će s Raphinhom biti u puno jačoj pregovaračkoj poziciji.

Prijeko potrebni novi stoperi

Za povratak na najvišu razinu Barceloni su bila prijeko potrebna pojačanja i u obrambenoj liniji. Xavijev presing jako ovisi o visoko postavljenoj zadnjoj liniji, a time i o njenom atleticizmu, odnosno mogućnosti stopera da brzinom pokriju prostor iza svojih leđa. Gerard Pique, Eric Garcia i Clement Lenglet imaju svoje kvalitete, ali su zbog atleticizma ponekad slabe točke obrane.

Ronald Araujo primjer je stopera kakav je potreban Xaviju, ali i općenito modernom nogometu, te je Barcelona bila u potrazi za nečim sličnim. Odluka je pala da će to biti Sevillin Jules Koundé, koji je, baš kao i Raphinha, već sve dogovorio s Chelseajem, ali se u proteklih nekoliko dana predomislio i samo se čeka službena potvrda transfera u Barcelonu.

Koundé je nešto niži i slabiji od Arauja, ali je vrlo brz i agilan za stopera, a manjak visine nadoknađuje visokim odrazom. Uz Diega Carlosa, bio je član najbolje obrane La Lige te je postao reprezentativac Francuske koja na poziciji stopera obiluje kvalitetom.

No osim odličnih obrambenih sposobnosti, Koundé je vrlo dobar i u izgradnji napada. Prvenstveno se to odnosi na iznošenje lopte kroz dribling, zbog čega se nerijetko znao i pronaći na poziciji desnog beka. Zajedno s Araujom mogao bi činiti odličan stoperski par, ali i ponuditi Xaviju razna rješenja, poput formacije s tri stopera u posljednjoj liniji.

Ranije je u prijelaznom roku bez odštete došao i Chelseajev stoper Andreas Christensen. Danac nije elitna klasa, ali je u Chelseaju odradio nekoliko ozbiljnih sezona, uključujući i pretprošlu kada je osvojio Ligu prvaka igrajući dobar dio sezone u prvom sastavu. Ima sve kvalitete da bude u rotaciji vrhunskih ekipa kakve su Chelsea i Barcelona, a s obzirom na to da je došao kao slobodan igrač, mogao bi se pokazati kao odličan transfer.

Barcelona se kocka, ali je Xaviju složila ekipu za povratak na vrh

Osim nabrojanih dolazaka, ranije je u prijelaznom roku iz Milana došao i veznjak Franke Kessié, koji bi već popunjenoj veznoj liniji trebao dodati bitne elemente koji su joj nedostajali - brutalna fizička snaga i pokrivanje velikog dijela terena.

Nadalje, Barcelonina uprava još radi na dolascima rezervnih bekova poput Marcosa Alonsa, Caia Henriquea i Cesara Azpilicuete, koji se nakon svih dosadašnjih transfera čine pomalo nepotrebnima jer širine u kadru trenutno ne nedostaje.

Ako se sve špekulacije ostvare, Barca bi samo godinu dana nakon što je pustila najveću legendu kluba Lionela Messija zbog prevelike plaće i potvrdila dug od 1.3 milijarde eura, mogla potrošiti preko 150 milijuna eura na transfer-odštete.

Kocka se nadajući se da će je kratkoročni rezultatski uspjeh vratiti na pretpandemijske financijske uvjete kada je bila najbogatiji klub na svijetu. Ako dovedeni igrači pokažu ono što su pokazivali u prijašnjim klubovima, a mladi igrači nastave napredovati, Xavi će imati ekipu za povratak na vrh europskog nogometa i kocka bi se mogla isplatiti.