LIGA PRVAKA

Barcelona nije prošla skupinu LP-a. To joj se zadnji put dogodilo s kapetanom Pepom

Foto: Reuters

BARCELONA nije uspjela proći skupinu Lige prvaka jer je grupnu fazu završila na trećem mjestu, iza Bayerna i Benfice. To je povijesni debakl jednog od najvećih klubova svijeta.

Tablica koja crnim slovima ostaje upisana u povijesti Barcelone

Peterostrukom prvaku Europe to se posljednji put dogodilo prije 21 godinu. U sezoni 2000./01. momčad koju je trenirao Lorenzo Serra Ferrer, kapetan joj bio Josep Guardiola, a najveće zvijezde Rivaldo, Patrick Kluivert i Luis Enrique, bila je tek treća u skupini LP-a iza Milana i Leedsa.

Guardiola, Rivaldo, Kluivert nisu se utješili ni u utješnom europskom natjecanju

Barcelona će sada europski put nastaviti u Europa ligi, odnosno doigravanju za njenu nokaut-fazu, a posljednji put također je 2000. iz elitnog spuštena u drugorazredno europsko natjecanje. Tada se ono zvalo Kup UEFA, a Barcelona mu se priključila u trećem kolu. Izbacila je Brugge, AEK i Celtu, prije nego što ju je u polufinalu izbacio kasniji osvajač Liverpool. 

Nakon preranog ispadanja iz Lige prvaka 2000./01. Barcelona je u svih sljedećih 19 sezona Lige prvaka do ove prošla skupinu. Od toga je četiri puta osvojila europski naslov i još šest puta igrala polufinale. Tako da se jedan od simbola Lige prvaka sada nalazi u nepoznatom europskom teritoriju. Posljednji put Barcelona je u Europa ligi igrala 2003./04., dok se to natjecanje još zvalo Kup UEFA.

Nameću se usporedbe 2000./01. s ovom sezonom. Ne samo zbog Xavija

Vratimo se na sezonu u kojoj Barcelona posljednji put do ove nije uspjela proći skupinu Lige prvaka. Tu 2000./01. je Pepova, Rivaldova, Kluivertova i Enriqueova momčad, u kojoj je sve više igrao njen današnji trener, a tada 19-godišnji Xavi, završila bez trofeja. U Ligi prvaka je dakle ispala već u skupini, u Kupu UEFA u polufinalu, a u istoj fazi eliminirana je i u Kupu kralja. Prvenstvo je završila kao tek četvrta, s čak 17 bodova manje od prvaka Reala.

Nameću se tako usporedbe s ovom sezonom jer Barcelona opet nije uspjela proći skupinu Lige prvaka, a nakon 15 prvenstvenih utakmica je tek sedma, s čak 16 bodova manje od vodećeg Reala. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.