LIGE PETICE

Bayern djeluje kao polovni auto, a kriv je Braco Salihamidžić

Foto: Profimedia

PRIJE samo mjesec dana stvari su izgledale idilično za Bayern. Dvije pobjede u nizu - 4:0 u gostima kod Kölna te 4:1 protiv Herthe - značile su da Bavarci čvrsto drže prvo mjesto na prvenstvenoj ljestvici te da su i dalje, kako za kladioničare tako i za analitiku, prvi favoriti Lige prvaka uz Manchester City.

Danas mogu biti zahvalni što je Benjamin Pavard svojom reakcijom ispred praznih vrata spasio gotovo pa čisti pogodak jer je tada, 10 minuta prije kraja susreta, Salzburg mogao povesti i 2:0. To bi bio potpuni šok, a ovako Bavarci nose kući prihvatljivih 1:1. Javio se i Lothar Matthäus, bivša Zlatna lopta i legenda Bayerna, s vrlo teškim riječima upućenim prije svega igri u obrani:

"Momčad Juliana Nagelsmanna u posljednje vrijeme igra katastrofalno u obrani. Rijetko sam kada mogao vidjeti da neka Bayernova postava pruža ovakve predstave. Na terenu vidim neke koji se prije svega zabavljaju i druge koji misle da je dovoljno dati 80 posto."

Za njega poseban su problem Upamecano i Hernandez: "Jedan se dugo borio s ozljedama, a drugom je potreban period aklimatizacije. Ali to više ne smije biti problem jer u međuvremenu je Lucas ozdravio, a Dayot je već više od pola godine u Münchenu."

Iako je sportski direktor Salihamidžić reagirao u zaštitu kluba i momčadi, teško je ne složiti se barem s generalnom idejom koju predstavlja Matthäus: Bayern jednostavno ne izgleda dobro, a čini se kao da se to dogodilo preko noći. Kladionice su već reagirale; City je postao uvjerljivi favorit Lige prvaka, a na drugo je mjesto došao Liverpool. Po trenutnom dojmu, Bayern bi bio priličan autsajder u susretu protiv te obje momčadi, a ni protiv Chelseaja se ne bi trebao nadati prolasku. 

I zato je pitanje: kako se to dogodilo i kako se može ispraviti?

Počelo je s covidom

Posljednje tri utakmice Bayern je protiv Bochuma kasirao četiri pogotka u prvom poluvremenu, što se Bavarcima nije dogodilo skoro 50 godina. Osim toga, igrali su protiv dvije RB momčadi - jedne iz Leipziga te druge iz Salzburga - da bi oba puta odigrali prilično loše prvo poluvrijeme te uz dosta sreće izvukli tešku pobjedu i bod. Obrana je u posljednje tri utakmice primila sedam golova, a protivnici su imali barem još toliko izglednih prilika. 

Sve je to zamijetio i sam Nagelsmann, koji je kritizirao i vlastite reakcije te nedovoljno brze taktičke prilagodbe, pogotovo u utakmici protiv Bochuma. I sam priznaje kako momčad "nema dovoljnu kompaktnost kad vrši pritisak na loptu te da u posljednje vrijeme igrači kasne u reakcijama". Za ekipu koja želi držati visok posjed i loptu osvajati na protivničkom dijelu terena to je priličan problem. 

A sve je krenulo na samom kraju zimskih priprema, kada je gotovo cijela momčad ostala zaražena covidom. Tako su u prvoj utakmici nakon stanke morali igrati gotovo s juniorima te doživjeli poraz 2:1 protiv Gladbacha iako su i u toj utakmici bili za barem klasu bolja momčad. No, kako su poslije povratka većine prvotimaca upisali dvije uvjerljive pobjede, činilo se kako nema razloga za brigu.

Međutim, covid je očito ostavio posljedice. Najozbiljnije su one od kojih pati Alphonso Davies, njihov jedini pravi lijevi bek, koji je i dalje izvan terena zbog upale srčanog mišića. Problem s tim tipom infekcije je što zapravo nisu potpuno jasni ni metoda ni vrijeme rehabilitacije tako da je sasvim izvjesno da bi sjajni kanadski reprezentativac mogao izbivati s terena još mjesecima. 

Da bi stvar bila gora, Davies je (a to je doista nevjerojatno) treći najbolji dribler u ligama Petice koji svojim prodorima i rješavanjem 1 na 1 situacija silno znači za Bayernovu napadačku igru. Osim toga, iznimno je jak duel-igrač koji svojom korpulentnošću i agresivnošću i druge vuče na aktivniji presing. Nadomjestiti takve kvalitete praktički je nemoguće.

Da bi stvar bila gora, situacija s Dayotom Upamecanom je također zabrinjavajuća. Iako iz kluba nisu ništa objavili, on također nije ni blizu 100 posto, a sasvim je moguće da vuče teže posljedice infekcije. Od zimske je stanke započeo tek jednu utakmicu, a i tada ga je Nagelsmann izvadio na poluvremenu protiv Bochuma. Djelovao je usporeno, ali i iznimno smanjenog radijusa kretanja, pogotovo kod iznošenja lopte, što je njegov najbolji element igre. Matthäus je dobro detektirao da on mora bolje, ali sasvim je očito da fizički nije ni blizu 100 posto.

Kao da sve to nije dovoljno, eskalirala je situacija i oko ugovora Niklasa Sulea.

Suleova situacija je bez presedana

Niklas Sule Bayernov je prvotimac i prvotimac njemačke reprezentacije. Kako od Hansija Flicka, bivšeg Bayernovog trenera, a danas izbornika, tako i od Juliana Nagelsmanna, o Suleu kao igraču i njegovim sposobnostima mogu se pročitati samo riječi hvale. Flick je govorio koliko je sazrio kao igrač, dok Nagelsmann uvijek napominje koliko je važan za njegov sustav igre sa svojim kvalitetama gotovo pa veznog igrača. 

Šokantna je stoga bila vijest da Sule odbija potpisati ugovor, a za medije je izjavio kako "ne postoji taj novac zbog kojeg bi ostao u Bayernu". Iako su postojale ozbiljne spekulacije kako će Chelsea biti njegova nova destinacija, stvar je od loše postala gora kada je objavio da je potpisao ugovor za Borussiju iz Dortmunda. Visina plaće 10 milijuna eura po sezoni, koliko mu je nudio i sam Bayern. "Osjetio sam da me doista žele, to je bilo ono što je napravilo razliku", nimalo slučajno je baš tako svoj izbor prokomentirao Sule.

Njegovi problemi sežu još u vrijeme Nike Kovača, trenera s kojim nije imao dobar odnos te tijekom čijeg mandata ga se Bayern navodno želio riješiti. Sule to očito nije zaboravio, a u medije je također procurila vijest - ona koja potvrđuje Matthäusove kritike - kako su Sule i Alaba otišli jer nisu mogli prihvatiti da Lucas Hernandez ima dvostruko veću plaću od njih. 

Kao rasplet te akvizicije Bayern je izgubio Alabu, koji bi danas bio odlično rješenje na lijevom beku, a sada mora igrati Sule, koji je već potpisao ugovor s najvećim ligaškim rivalom. Iako Nagelsmann napominje kako je Sule čisti profesionalac na terenu, ova situacija sigurno ne pridonosi kompaktnosti obrane.

Nagelsmann je osuđen na alkemiju

Kao posljedica svih spomenutih problema, kao i činjenice da se Leon Goretzka i dalje oporavlja od prilično teške ozljede koljena, Julian Nagelsmann osuđen je na vrlo prinudna rješenja. Ne pomaže ni situacija s Lucom Hernandezom, koji je tip lijevog bočnog potpuno suprotan od Alphonsa Daviesa te u osnovi na toj poziciji beskoristan za Bayern.

Jedino rješenje koje je Nagelsmannu preostalo je suludo ofenzivni, gotovo pa 3-2-4-1 sustav, u kojem su na terenu Coman, Gnabry, Sane, Muller i Lewandowski, te nada da će njegova momčad postići više golova nego što ih može primiti. Ključ tog sustava je kontinuiran te uspješan visoki (pa i suludo visoki) pritisak, nešto s čime, pogotovo tijekom prvog poluvremena, ovaj Bayern ima ozbiljnih problema. Balansa u momčadi nema niti ga može biti s obzirom na sve probleme koji su pogodili njenu obranu.

Najbolja oklada koju ima Nagelsmann ona je da će se Alphonso Davies oporaviti u nekom skorom roku te da će Dayot Upamecano ubrzo doći do svog fizički barem približnog optimuma. Bez njih dvojice osuđen je na alkemijska rješenja. 

Poanta priče, s kojom se vraćamo na početak teksta, ona je da je Lothar Matthäus zapravo u pravu. U ovoj bi situaciji Bayernu jako dobro došao David Alaba, kao i Niklas Sule, koji nije glavom u Dortmundu. Sve je izvjesnije da su oba problema nastala kao posljedica lošeg menadžeriranja strukture plaća i odnosa s igračima, za što je direktno odgovoran Salihamidžić. Uostalom, baš zbog sukoba s Bracom je već eskalirala situacija koja je dovela do odlaska Hansija Flicka, a sada bi se povijest mogla ponoviti.

Nagelsmann se našao u moru problema, a nijedan nije sam stvorio. Od momčadi koja ja bila favorit Lige prvaka te djelovala kao najnoviji proizvod iz BMW tvornice, sada gledamo igru koja je nalik na vožnju polovnog automobila. Nešto je stvar nesreće s covidom te srčanom situacijom Daviesa, ali sve ostalo su problemi grijeha iz prošlosti za koje je redom glavni i odgovorni baš Salihamidžić.

Stvari i dalje mogu završiti bezbolno ako se Upamecano, Goretzka i Davies brzo vrate na teren, ali ostaje činjenica da su mnogi igrači Bayerna - a Gnabry je sada novi slučaj - pristupili prilično nevoljko procesu produženja ugovora, pogotovo oni koji igraju u obrani. 

Ako ova sezona završi neuspješno - a to znači sve osim uvjerljive pobjede u prvenstvu i barem polufinala Lige prvaka - postavljat će se i dodatna pitanja. Tada bi se i Nagelsmann mogao okrenuti očuvanju vlastite pozicije te također uprijeti prstom u Salihamidžića, baš kao što je napravio i Matthäus, jer teško se oteti dojmu da su upravo neke njegove odluke dovele do mnogih problema.