"BH Zvijer" protiv karataša iz Golden Gloryja za FFC naslov

Foto: FFC

27. STUDENOG Final Fight Championship će održati svoju 21. priredbu. Hrvatska promocija će ovaj put gostovati u Rijeci, a za svoj prvi dolazak u ovaj grad je sastavljen bogat popis borbi s čak tri dvoboja za naslov FFC prvaka. Iako je Samo Petje možda i najkvalitetniji dosadašnji proizvod promocije jer se radi o borcu koji je od prvog meča "undercarda" stigao do naslova FFC šampiona te se kroz sjajne paralelne nastupe u Japanu probio i do uglednog Gloryja, najviše zanimanja javnosti sigurno će biti za dvoboj Tomislava Spahovića i Marcina Prachnija.
 
Bit će to meč koji će odrediti prvog FFC šampiona u vjerojatno najjačoj diviziji ove promocije u MMA konkurenciji - onoj poluteškoj do 93 kile. Obojica od samog početka nastupaju za Final Fight Championship i pošteno je reći da su zaslužili šansu za osvajanje pojasa iako su Sakara i Pokrajac zasigurno veća imena. Ne zaboravite da su u ovoj kategoriji još i Bekavac, Batinić, Georgiev, Rakić, Batur, Sanchez...
 
Evo kratkog pregleda karijera Tomislava Spahovića i Marcina Prachnija.
 
Spahovićev "score" može zavarati
 
Spahović je najbolji bosanskohercegovački MMA borac kojem se MMA "score" zaustavio na 8 pobjeda i 5 poraza. Trenutačno plovi na nizu od četiri uzastopna slavlja od čega su tri u FFC-u. Tome valja pridodati i pobjedu protiv Christiana Golčića onim impresivnim nokautom još na FFC-u 3 (2013.) u Splitu pa zbrojeno Sarajlija u FFC-u ima 4-0. Već je u njegovom FFC debiju regionalna javnost ostala impresionirana snagom udarca i brzinom koju "Zvijer" posjeduje. Iako je na drugoj strani ringa stajao švedski kick boksing prvak, koji je trebao imati značajnu prednost u stojci, Golčić je vrlo brzo prizemljen od strane protivnika koji je u prvom redu hrvač. Šved se praktički nikada nije oporavio od tog teškog nokauta i neugodnog poraza te se nikada nije vratio u FFC.
 
Letimičan pogled na Spahovićevih 8-5 bi vas mogao zavarati jer su njegove kvalitete kudikamo veće od ovog prosječnog "scorea". On je naime, dva puta gubio od odličnog Reinalda da Silve u snažnom švicarskom SHC-u, a ako tome pridodate poraz diskvalifikacijom od nedoraslog mu Eua Cuence (Only Man Stuff liga), dolazite do podatka da su Spahovića zapravo pobijedila tek trojica boraca. U svom prvom profesionalnom meču tada 18-godišnji potpuno "zeleni" Sarajlija je izgubio od Miroljuba Draganića kojem je slavlje protiv Spahovića tek jedno od samo dva u čitavoj karijeri. Stoga valja još jednom ponoviti da ovih 8-5 može zavarati jer je Spahović uz neke malo pametnije odluke u karijeri vrlo lako sada mogao imati 10-2.
 
Od poraza od Tadijanova do nokauta protiv Bekavca
 
A što reći o Poljaku Marcinu Prachniju koji je u trenutku dolaska u FFC bio toliko nepoznat da mu je i na Sherdogu potpuno krivo pisalo ime uz koje je stajala nizozemska zastava? Ovaj sjajni karataš kojeg vodi slavni trener Martijn de Joong iz Golden Gloryja je konstatnim napretkom na koncu stigao do izazivačke pozicije iako je u svom FFC debiju uvjerljivo poražen od Ivice Tadijanova. Bilo je to na FFC-u 11 u Osijeku početkom 2014. godine. Hrvački nedorasli Poljak je na vrlo neugodan način shvatio da mora ozbiljno poraditi i na drugim segmentima borbe te da mu udaračke tehnike neće biti dovoljne. To je i učinio što se zorno vidjelo u njegovom posljednjem FFC nastupu protiv Mateja Batinića (FFC 19) kada ga zagrebački hrvač nikako nije uspijevao sruštiti na parter u čitavih 15 minuta dvoboja. Osim slavlja protiv Batinića, Prachnio je nokautirao Bekavca i Mikulića, a drugi poraz u FFC-u mu je zadao sjajni Aleksandar Rakić. Zbrojeno, Poljak u ovom trenutku ima 3-2 u FFC-u, odnosno 8-2 u ukupnoj profesionalnoj karijeri.
 
Ne treba smesti s uma niti činjenicu da će ovo biti veliki obračun dvije slavne borilačke škole: američkog ATT-a koji svoju prvu europsku podružnicu ima upravo u Zagrebu, te nizozemskog Golden Gloryja. Obojica će u svojim kutevima imati jaku trenersku postavu, a nije netočno reći da bi upravo taktike mogle imati značajnu ulogu u ovom meču. Spahović je zasigurno puno kvalitetniji hrvač od Prachnija, dok je Poljak u teoriji tehnički bolji udarač. No, već smo vidjeli da Prachnija više nije tako lako srušiti na parter, a o Spahovićevoj brzini i snazi udarca je bespredmetno govoriti. Taj čovjek može nokautirati apsolutno svakoga na ovom planetu. Valja tek vidjeti što će dodatno smisliti lukavi Martijn de Joong koji je stvorio Alistaira Overeema i čitav niz slavnih produkata škole Golden Glory. Odnosno, hoće li ekipa u ATT-u Prachniju spremiti neko taktičko iznenađenje.
 
Ono što bi vam svakako trebali savjetovati jest da previše ne trepćete tijekom ovog dvoboja, a odlasci na toalet su strogo zabranjeni. Dobro otvorite oči i načulite uši jer svaki udarac jednog od ova dva borca može značiti i "gašenje svijetla". Ne u vašoj sobi, nego u glavi drugog borca...
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.