LIGE PETICE

Bild: Hvala, predsjedniče. Bilo je ili Kovač ili Muller. Donio je pravu odluku

Foto: Gulliver / Getty Images

SVE je bilo gotovo u listopadu prošle godine. Thomas Muller (30), legenda Bayerna i njemačkog nogometa, službeno je zatražio da u zimskom prijelaznom roku nakon 20 godina ode iz kluba čiji je simbol i za koji je igrao dulje nego itko u povijesti. Muller je s Bayernom osvojio 21 trofej te odigrao 528 utakmica i postigao 196 golova. 

Kovač je potjerao jednog od najvećih u povijesti najvećeg njemačkog kluba

Tadašnji trener Niko Kovač ga je degradirao među rezerve, u posljednjih pet utakmica bio mu je dao ukupno tek 66 minuta, ali zapravo ga je otpisao izjavom koju je dao prije domaće prvenstvene utakmice protiv Hoffenheima: "Ako nam ponestane ljudi, Muller će sigurno dobiti minutažu." Ovo je bio posljednji čavao u Mullerov lijes u Bayernu i potvrda da je zvijezda kluba potonula.

Muller je bio posebno razočaran ovakvim odnosom zato što je u posljednje četiri godine odbio raskošne ponude četiri velikana kako bi ostao u Bayernu. Manchester United u ljeto 2015. za njega je nudio odštetu od 100 milijuna eura. Godinu kasnije želio ga je Arsenal. Prošle godine htio ga je Liverpool, a prošlog ljeta Inter. I nakon što im se svima zahvalio, trener kluba njegovog života ga je otpisao. 

Hoeness je uložio veto. Samo se čekao idući Kovačev kiks

Međutim, Bayernov trijumvirat glavešina stopirao je Mullerov odlazak. Bild sada otkriva da je predsjednik Uli Hoeness napravio najviše kako bi s izvršnim predsjednikom Karl-Heinz Rumeniggeom i sportskim direktorom Hasanom Salihamidžićem ostavio legendu u klubu. 

Kovač i Muller nikako se nisu slagali i samo se čekalo ono što je bilo pitanje vremena; još jedan Kovačev kiks kako bi on dobio otkaz, a velika trojka predvođena Hoenessom spasila Mullera. To se i dogodilo 2. studenog katastrofom (1:5) kod Eintrachta. Čim se momčad vratila iz Frankfurta, trener je bio bivši, a taj dan Muller slavi kao novo rođenje u Bayernu.

Spektakularni Mullerov preporod odmah po odlasku omraženog Kovača

Preporod je bio ekspresan. Muller je odmah nakon odlaska omraženog Kovača i dolaskom omiljenog Hansija Flicka, s kojim je sjajno surađivao u reprezentaciji Njemačke, procvjetao. U prvih pet utakmica pod novim trenerom postigao je dva i namjestio šest golova.

Pred kraj ove sezone ima 11 golova i čak 24 asistencije za Bayern koji je dva kola prije kraja osigurao naslov. Sjajne brojke, posebno za igrača koji pod Kovačem nije igrao i trebao je otići iz kluba čiji je simbol. 

"Hvala, predsjedniče"

Međutim, naglašava Bild, "umjesto da potraži novi izazov, Muller je s Bayernom potpisao novi ugovor do 2023". To je također bila zasluga predsjednika na odlasku, potvrđuje isti izvor: "Hoeness je na sastanku Nadzornog odbora inzistirao da se Mulleru, iako u rujnu navršava 31 godinu, ponudi ugovor do kraja karijere. Zahvaljujući Hoenessu, koji je odabrao pravog čovjeka."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.