NBA

Bili su superzvijezde, sad ih nitko ne želi: "NBA mora zaustaviti ovo sramoćenje"

Foto: Guliver / AP

LEBRON JAMES i Kevin Durant godinama su trpjeli kritike nakon odluka o prelasku u Miami Heat, odnosno Golden State Warriorse. Anthony Davis kažnjen je s 50.000 dolara kad je javno rekao da želi iz New Orleansa prijeći u LA Lakerse. Na Jamesa Hardena obrušila se paljba sa svih strana kad je odlučio otići iz Houstona, baš kao i na Kyrieja Irvinga kad je uzeo slobodno zbog navodnih problema s mentalnim zdravljem.

Dvostruka mjerila

Igrače u pravilu javnost kritizira kad pokažu nezadovoljstvo aktualnim uvjetima rada i odluče se za neki nekonvencionalan potez, ali klubovi ni izbliza ne dobivaju takav tretman kad se odluče rastati sa svojom zvijezdom, kao što su to u ponedjeljak učinili Cleveland Cavaliersi s Andreom Drummondom i Detroit Pistonsi s Blakeom Griffinom.

Oni su odlučili da bivše All-Star igrače više neće stavljati u sastav jer ih se žele riješiti do isteka prijelaznog roka 25. ožujka, što bi značilo da dvije nekad velike zvijezde možda neće igrati sljedećih 40 dana. Ako ih do tada ne uspiju razmijeniti, klubovi će ih jednostavno otpustiti.

Green: Hardena su kastrirali jer je želio promjenu

"Sje*ano je gledati Drummonda kako na utakmici sjedi u civilu jer ga momčad želi trejdati", prokomentirao je Draymond Green, krilni centar Warriorsa koji se nikad ne srami iznijeti svoje mišljenje, pitao ga netko ili ne.

"Hardena su kastrirali jer je tražio odlazak iz Houstona, uništili su tog čovjeka. Ali klub može reći da više neće stavljati igrača u igru jer ga želi trejdati, a ako se on ne bude ponašao profesionalno, onda je tumor u ekipi i problem u svlačionici. Kao igrač, najgora si osoba na svijetu ako želiš promjenu, a klub može odlučiti trejdati igrača i tjerati ga da ostane u formi, iako ne igra, jer će mu inače karijera biti u opasnosti. Liga treba zaštititi igrače od ovakvog sramoćenja", rekao je Green.

I iz Clevelanda i iz Detroita uvjeravaju da su se za ove poteze odlučili tek nakon razgovora s dotičnim zvijezdama i njihovim agentima. I Drummondu i Griffinu je zapravo u interesu da zaigraju u momčadi koja se bori za naslov ili barem doigravanje, svakako više nego da trate vrijeme u klubovima u rekonstrukciji, koji se žele okrenuti mladim snagama. Problematična je samo zabrana igranja.

Iako za obojicom igrača postoji interes diljem NBA lige, zbog visine ugovora neće im biti lako pronaći novu sredinu.

Drummond je dvostruki All-Star i osvajač zlata s američkom reprezentacijom na SP-u 2014. koji je četiri puta bio najbolji skakač lige, a tek mu je 27 godina. Cavsi su ga doveli prošle godine upravo iz Detroita u iznenadnom trejdu u kojem su se odrekli samo dva nebitna igrača i jednog budućeg izbora druge runde drafta.

Međutim, u trejdu Jamesa Hardena stigao im je Jarrett Allen, sličan tip centra, samo pet godina mlađi, pa je Cleveland budućnost pod koševima odlučio bazirati na njemu.

Vrijeme centara poput Drummonda je prošlo

Drummond bi svakako dobro došao mnogim klubovima koji imaju problema pod koševima, no radi se o "old school" centru koji je izvrstan u obrani, skoku i završnici pod košem i ne uklapa se u dugogodišnji trend visokih igrača koji vanjskim šutom šire reket, a zloglasno je loš s linije slobodnih bacanja, s koje ove sezone gađa slabije od 60%, a u karijeri čak ispod 50%.

Grafika: Sofascore za IndexSport

To i ne bi bio ozbiljan problem da se ne radi o igraču visokog ugovora koji na ljeto postaje slobodan igrač. U posljednjoj je godini petogodišnjeg ugovora, tijekom koje dobiva čak 28.75 milijuna dolara, a zbog pravila salary capa u drugom smjeru moraju otići igrači koji zarađuju približno slično.

Drugi je problem u tome što će kao slobodan igrač na ljeto vjerojatno tražiti sličan ugovor, a u modernoj NBA ligi on toliko ne vrijedi, pa klub koji ga dovede riskira da ga izgubi bez odštete samo nekoliko mjeseci nakon što se zbog njega odrekao paketa mladih igrača i budućih izbora na draftu.

Toronto, Brooklyn i Dallas ga žele, ali ne daju ništa za njega

Za njega su najviše zainteresirani Toronto Raptorsi, koji imaju ogromnih problema pod koševima nakon što su ostali bez Sergea Ibake i Marca Gasola, ali se iz navedenih razloga ne žele zalijetati, nego se nadaju da će, u nedostatku interesa drugih klubova, Cavsi naposljetku raskinuti ugovor sa svojim centrom. I Brooklyn Netsima bi jako dobro došao, ali oni jednostavno nemaju više što ponuditi zauzvrat osim nekog od trojca superzvijezda Durant-Harden-Irving, što ne dolazi u obzir. U slučaju raskida ugovora, opcija za Drummonda bio bi i Dallas.

Griffinova je situacija nešto drukčija. Bivši prvi izbor drafta bio je jedna od najvećih superzvijezda lige u LA Clippersima, koji su mu 2017. dali petogodišnji ugovor vrijedan 171 milijun dolara pa ga samo nekoliko mjeseci kasnije poslali u Detroit zbog zaokreta u klupskoj politici. U Pistonsima nije bio isti igrač, posebno nakon lanjske operacije koljena nakon koje je izgubio i ono malo atleticizma što mu je preostalo.

Griffin nije ni polovica igrača kakav je nekad bio

Ove sezone Griffin postiže samo 12.3 poena i 5.2 skoka, daleko najmanje u karijeri, što nikako nije u skladu s plaćom od 36.6 milijuna za ovu i 39 za sljedeću sezonu. On trenutačno ne izaziva apsolutno nikakav interes za razmjenu pa će Pistonsi u najgorem slučaju raskinuti ugovor s njim i omogućiti mu da kao slobodan igrač pronađe novu destinaciju. U takvom bi se raspletu, pišu Amerikanci, u favorite za njegov potpis prometnuli LA Lakersi.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Cavsi i Pistonsi svakako se nadaju razmjenama, ne samo zato što bi dobili nešto zauzvrat nego i zato što bi raskid išao na njihovu štetu. Igrači bi dobili ostatak novca iz ugovora te mogli drugdje potpisati za sitniš, a bivšim klubovima bi i dalje popunjavali prostor pod salary capom, što bi bilo posebno bolno za Pistonse koje bi Griffin teretio i sljedeće sezone.

Iako u Drummondovom slučaju još postoje izgledi da se netko odluči za trejd, izvjesno je da će obojica promijeniti sredinu tek nakon 25. ožujka i isteka roka za razmjene, što bi bio konačan dokaz koliko su obojica nisko pali, što zbog ozljeda, što zbog evolucije igre u koju se više ne uklapaju kao nekad.

Drummondu prijeti sudbina Hibberta i Bynuma

Drummondov primjer jako podsjeća na Roya Hibberta, ključnog čovjeka Indiane u uspjesima početkom desetljeća, koji je nakon košarkaške revolucije koju su pokrenule dalekometne bombe Stephena Curryja potpuno izgubio na vrijednosti i završio karijeru već s 30 godina, te Andrewa Bynuma, koji je osvojio dva naslova s Lakersima i bio All-Star igrač, a posljednju NBA utakmicu odigrao je kao 26-godišnjak.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.