Bio je zvijezda Borussije Dortmund, a sad će s 35 godina postati njezin trener?

Pomoćni treneri Borussije Sven Bender (lijevo) i Nuri Sahin (desno) Foto: EPA

EDIN TERZIĆ (41) više nije trener Borussije Dortmund. Trener hrvatskih korijena povlači se s mjesta prvog trenera momčadi nakon dvije godine i nakon što je u finalu Lige prvaka izgubio od Real Madrida. Terzić je sam zatražio raskid ugovora, a Borussia je pristala na njegov zahtjev, čime je završen njegov drugi mandat na klupi.

Prvi put je kao privremeni trener vodio momčad od 13. prosinca 2020. do 30. lipnja 2021., a novi mandat dobio je 23. svibnja 2022. Na klupi Borussije je u 128 utakmica ostvario 75 pobjeda, 24 remija i 29 poraza. Osvojio je njemački kup 2021. godine, a posebno će biti upamćen po gubljenju naslova prvaka 2023. godine. Naime, Borussija je pretprošle sezone u posljednjem kolu morala na domaćem terenu pobijediti Mainz kako bi postala prvak Njemačke, no to se nije dogodilo i Bayern je uzeo titulu.

Sahin će naslijediti Terzića?

Njemački insajder Patrick Berger i Bild objavili su da bi novi trener Borussije Dortmund trebao postati Nuri Sahin (35). Dortmundski klub vidi ga kao glavnog kandidata s kojim još mora dogovoriti detalje, pa službene objave neće biti danas.

Sahin je od 2021. do 2023. bio trener turskog Antalyaspora, s kojim je u 92 utakmice upisao 38 pobjeda, 23 neriješena rezultata i 31 poraz. Dosad mu je to bio jedini posao glavnog trenera. Od početka 2024. bio je Terzićev asistent u Borussiji.

Sahin je nekadašnja igračka zvijezda Borussije Dortmund

Sahin je rođen u okolici Dortmunda i kao dijete je stigao u omladinski pogon Borussije Dortmund, poznat po tome što u njemu neki od najvećih talenata na svijetu. U prvu ekipu probio se još kao 16-godišnjak i bio je jedna od najvećih mladih zvijezda Bundeslige, u kojoj je 15 godina držao rekord najmlađeg strijelca.

U generaciji koju je trenirao Jürgen Klopp osvojio je Borussijin naslov prvaka 2011. godine i tome kasnije dodao dva njemačka superkupa i jedan kup. Također, igrao je finale Lige prvaka 2013. u kojem ih je porazio Bayern.

Real Madrid platio ga je deset milijuna eura, ali ondje se nije najbolje snašao. Bio je na posudbama u Liverpoolu i ponovno Borussiji, koja ga je 2014. vratila za sedam milijuna eura. Igrao je i za Werder, dok je 2022. u Antalyasporu završio igračku karijeru i započeo trenersku. Sakupio je 52 nastupa i dva pogotka za tursku reprezentaciju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.