Bivši engleski nogometaš: Potražit ću Modrića da mu stisnem ruku i kažem hvala

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL, EPA

BIVŠI engleski nogometaš Danny Murphy (47) u tekstu za Daily Mail pisao je o kapetanu hrvatske reprezentacije Luki Modriću (38). Murphy je bio veznjak, čija je karijera trajala od sredine devedesetih do 2013. godine. Nastupao je za Crewe Alexandru, Liverpool, Charlton, Tottenham, Fulham i Blackburn. S Liverpoolom je osvojio šest trofeja.

"Kako je Luka Modrić drugačiji od bilo kojeg aktivnog osvajača Zlatne lopte i zašto će nam hrvatski maestro nedostajati kada završi karijeru"

Naslov Murphyjeva teksta glasi: "Kako je Luka Modrić drugačiji od bilo kojeg aktivnog osvajača Zlatne lopte i zašto će nam hrvatski maestro nedostajati kada završi karijeru." Murphy ističe da je Modrić jedini aktivni osvajač priznanja za najboljeg igrača svijeta koji i dalje igra u ozbiljnoj ligi, dok su Cristiano Ronaldo i Karim Benzema u Saudijskoj Arabiji, a Lionel Messi u Sjedinjenim Američkim Državama.

"Modrić je druga priča. S 38 godina osvojio je šestu Ligu prvaka s Real Madridom, a u ponedjeljak navečer doći će do 178. utakmice za Hrvatsku, koja bi mu mogla biti i posljednja na velikom međunarodnom turniru", piše Murphy diveći se Modriću što na pragu 39. rođendana igra na elitnoj razini "jer je pozicija veznjaka najteža od svih".

"Divim mu se i osjećam se privilegirano što ću u Leipzigu pratiti velikog čovjeka koji će pobjedom nad Italijom pokušati zadržati Hrvatsku na Europskom prvenstvu", dodaje Murphy uoči utakmice trećeg kola skupine B između Hrvatske i Italije, u kojoj momčad Zlatka Dalića mora pobijediti kako bi osigurala plasman u osminu finala.

"Modrić je fenomen i ikona u svojoj zemlji"

Modrić je s Hrvatskom kao kapetan osvojio drugo i treće mjesto na Svjetskim prvenstvima te drugo u Ligi nacija. "Modrić je fenomen i ikona u svojoj zemlji. Dvije se stvari ističu u njegovoj dugovječnosti. Fizički morate uložiti ogroman napor da biste ostali na njegovoj razini. Tehnički je nadaren, ali su svake godine potrebni i fokus i disciplina.

Nisam siguran jesu li ljudi svjesni koliko je to teško. S obzirom na to da je osvojio 31 trofej i najveću osobnu nagradu u nogometu, bilo bi mu lakše odustati nego se nastaviti žrtvovati i prelaziti granicu boli", piše Murphy i ističe da Modrić, poput Ronalda, mora raditi i izvan sezone.

"Obiteljsko vrijeme pati čak i ako volite nogomet. Kako starite, prirodno je razmišljati o luksuzu koji možete imati nakon umirovljenja, kao što su praznici, izležavanje i uživanje u božićnoj večeri, što čine drugi ljudi. Ipak, Modrić i dalje igra uz sav pritisak koji podrazumijeva vođenje reprezentacije", dodaje Murphy.

"U industriji vrijednoj više milijuna funti, gdje je pohlepa sve češća, Modrić nikada nije bio vulgaran ili arogantan"

Murphy je izdvojio izjavu bivšeg veznjaka Tottenhama Jermainea Jenasa i Modrićeva suigrača, koji je za Luku rekao da "skromnijeg momka nije upoznao".

"Nikad nisam čuo ružnu riječ o Modriću. Rijetkost je da netko s takvim talentom ostane tako normalan", piše Murphy, koji smatra da je Modriću veći izazov u ovim godinama igrati na Euru nego Ronaldu i Pepeu, koji imaju 39 i 41 godinu.

"Modrić je nevjerojatan ambasador nogometa i svoje zemlje. U industriji vrijednoj više milijuna funti, gdje je pohlepa sve češća, Modrić nikad nije bio vulgaran ili arogantan. On je primjer mladim igračima. Ne morate vikati i divljati, samo izađite i postavite standarde", nastavlja Murphy s pohvalama za Modrića.

"Ako mi u ponedjeljak dopuste ući u tunel, potražit ću Luku da mu stisnem ruku i kažem hvala"

Murphy je zaključio da ga uvijek privlače nastupi "malog mađioničara", odnosno Modrića. "Čini mi se da uvijek pronađe vrijeme i prostor na terenu, što je simbol velikana. Ne bi me iznenadilo kad bi bio najbolji igrač protiv Italije.

Prisjećam se svojih dana kad sam kao igrač Fulhama nastupao protiv njega dok još nije bio superzvijezda. Zvijezde me obično ne oduševljavaju, ali ako mi u ponedjeljak dopuste ući u tunel, potražit ću Luku da mu stisnem ruku i kažem hvala", zaključio je Murphy.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.