Bivši igrač Hajduka i Dinama: Šanse protiv PAOK-a i AEK-a su 50-50

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL,EPA

KUGLICE ždrijeba u pretkolima europskih natjecanja donijele su nam vrlo izgledni dvostruki hrvatsko-grčki dvoboj. Ako Dinamo izbaci Astanu, iduća prepreka na putu do Lige prvaka bit će mu AEK iz Atene, a Hajduk će u trećem pretkolu Konferencijske lige najvjerojatnije igrati protiv PAOK-a, pod pretpostavkom da klub iz Soluna prođe izraelski Beitar.

Dinamo bi u Ateni trebao igrati 8. ili 9. kolovoza, a Hajduk bi PAOK najprije dočekao na Poljudu i zatim 17. kolovoza igrao u Solunu. Povodom izglednih grčkih avantura hrvatskih klubova, razgovarali smo s umirovljenim napadačem Mariom Budimirom, koji je u karijeri nosio dres Hajduka i Dinama. Stasiti Sinjanin nije se nametnuo u Hajduku gdje je pod pokojnim Ćirom Blaževićem odigrao samo dvije utakmice, a nakon niza posudbi po dalmatinskim niželigašima skrasio se u Ergotelisu s otoka Krete, gdje je odigrao pet sezona u najvišem rangu grčkog nogometa.

Kasnije je bio u ciparskom APOEL-u, pa ponovno u Grčkoj, ovoga puta u Panetolikosu. Budimirova karijera imala je labuđi pjev u sezoni 2017./2018. kada je igrajući za Rudeš s 15 golova bio jedan od najboljih strijelaca HNL-a i to nakon što se poslije godinu dana vratio iz igračke mirovine. Pola godine proveo je u Bjeličinom Dinamu gdje je zabio šest golova, a karijeru je okončao lani. Povodom ždrijeba najboljih hrvatskih klubova, za Index je govorio o grčkom nogometu te izgledima Hajduka i Dinama.

U Grčkoj ste proveli šest godina. Koliko je zaista vatrena i razvijena njihova navijačka i nogometna kultura?

Veoma. Ništa što se priča o Grcima nije pretjerano. Ja bih rekao da su i previše temperamentni, ne valja toliko ozbiljno shvaćati sporedne stvari poput nogometa i sporta općenito. Mislim da je to jedina država na svijetu gdje se može dogoditi da navijač pogine na ženskoj odbojkaškoj utakmici.

To se dogodilo između navijača Olympiacosa i Panathinaikosa 2007. godine, otprilike kad sam ja stigao u Grčku. Jedan navijač je ubijen u tučnjavama i zbog takvih stvari su u skoro svim sportovima zabranili dolaske gostujućih navijača.

Na kojem grčkom stadionu ste iskusili najvatreniju atmosferu?

PAOK-ov stadion Toumba je uvijek bio najvatreniji, Arisov također. Solun je poznat po takvoj atmosferi, najluđoj u cijeloj Grčkoj.

U slučaju da se Dinamo sretne s AEK-om, a Hajduk s PAOK-om, kolike su šanse naših klubova?

AEK je ozbiljna ekipa, prvak za kojeg igra i Domagoj Vida, PAOK također. Mislim da će i Dinamove i Hajdukove utakmice s Grcima biti egal, odlučit će nijanse i tko ima bolji dan, tko je spremniji i više želi prolaz. Protivnici su ozbiljni i utakmice će biti teške, rekao bih da su šanse u oba ždrijeba 50/50.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.