13.5.1990.

Boban o napadu na policajca: Čiča me štitio, jednog "ustašu". Trebalo je imati muda

Foto: Getty Images

LEGENDARNI kapetan hrvatske reprezentacije Zvonimir Boban, osim što je ostvario sjajnu karijeru u dresu Dinama, Milana i hrvatske reprezentacije, ostao je zapamćen i po još jednom potezu.

Riječ je, naravno, o napadu na policajca prije utakmice na Maksimiru između Dinama i Crvene zvezde koja je, odnosno nije odigrana prije 30 godina. 

Nikad odigrana utakmica

Podsjetimo, 13. svibnja 1990. na Maksimiru se trebao odigrati derbi između Dinama i Crvene zvezde, u to vrijeme dvije najbolje momčadi u bivšoj Jugoslaviji.

Utakmica nikad nije odigrana. Slike divljanja i nasilja obišle su svijet, a nogometna Europa nešto slično nije vidjela još od Heysela pet godina ranije.

Ušao u povijest

Većina igrača Dinama i Zvezde pobjegla je u svlačionicu nakon što su navijači upali na teren, a milicija je mlatila navijače zagrebačkog kluba. Jedan od igrača koji je ostao na terenu bio je kapetan Zvonimir Boban. Vidio je kako milicajac Rafik Ahmetović udara navijača, zaletio se i pogodio ga koljenom. Tada 21-godišnji Boban ušao je u mit.

"Ne kajem se ni zbog čega. Ja sam samo želio slobodu protiv jednog režima, jedne nepravde koja je bila evidentna na stadionu, kao nikada prije na velikoj sceni, u dugogodišnjoj patnji i nemogućnosti izreći ono što jest. To je bio jedan rebelski akt. To je nošeno u meni, to je bilo u meni, ali tako se osjećalo i tisuće drugih ljudi", rekao je Boban u razgovoru za srbijansku Nova televiziju pa je dodao:

"Samo su me dva čovjeka shvatila - Dejan Savićević i Miljan Miljanić. Čiča je bio velik. Tada se postaviti protiv cjelokupne javnosti i štitio, kako su ljudi govorili, jednog 'ustašu'... Trebalo je imati muda za to."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.