HRVATSKI BOKS

Boksački savez prelomio aferu oko Hrgovića, evo odluke o borbi za Tokio

Foto: Pixsell, Index

HRVATSKI boksački savez oglasio se jutros povodom afere u borbi za mjesto na Olimpijskim igrama koja proteklih mjeseci opterećuje boks u Hrvatskoj. 

Filip Hrgović, kandidat Hrvatske i HOO-a za zlato u Tokiju, mjesecima se sa Savezom ne uspijeva dogovoriti o svom statusu. Na Savez se prelio i njegov sukob sa smijenjenim izbornikom Leonardom Pijetrajem, a najveće razmirice izazvali su termini kvalifikacijskih turnira u Tokiju. Savez i izbornik potvrđuju sastav reprezentacije, kvalifikacije se održavaju u ožujku i u svibnju, a mjesto za Tokio u najtežoj kategoriji samo je jedno. Za njega konkurira i Marko Milun, prvak Hrvatske u superteškoj kategoriji. 

Hrgović također mora u kvalifikacije, ali ne odgovaraju mu termini. Olimpijska godina ujedno je i prijelomna za njegovu profesionalnu karijeru. Čekaju ga jaki mečevi i teške pripreme, a nije uspio doći do rješenja i zajedničkog plana s matičnim savezom koji je objavio popis za kvalifikacije u Londonu bez Hrgovićevog imena. Time je Marko Milun došao do pozicije da dobrim rezultatom izbaci Hrgovića iz igre.

Hrgović je predložio da uđe u ring s prvakom Hrvatske nakon predstojećeg državnog prvenstva koje je na rasporedu za deset dana. Pobjednik tog meča, zamišlja Hrgović, izborio bi plasman na Olimpijske igre. 

Pravila su takva, ali ne idu na ruku olimpijskom odboru 

Boksački savez jutros je prelomio priču i podsjetio na pravila koja posljednjih dana svatko tumači kako mu odgovara. Objavili su da Marko Milun ide u ožujku u London, dok je Filip Hrgović pozvan kao član reprezentacije za svjetske kvalifikacije u Parizu u svibnju. To je službena odluka čelnih ljudi hrvatskog boksa, no treba istaknuti da smo u priči oko Hrgovića ranije već vidjeli razne preokrete i neočekivane reakcije. 

Hrgović je jučer izjavio da ne vidi smisao priprema za kvalifikacije u svibnju, ako je moguće da do njih uopće neće doći. Sve ovisi o rezultatu Miluna u Londonu, a prvak Hrvatske ima realne šanse za plasman. Pravila su takva iako ne idu na ruku HOO-u koji proteklih godina, na račun bronce iz Rija, ulaže u program i pripreme Filipa Hrgovića.

Ovo je poruka HBS-a Hrgoviću i ostalim zainteresiranim stranama:

"Hrvatski boksački savez, kao krovna institucija za plemenitu vještinu u Republici Hrvatskoj, želi razriješiti neke možebitne nedoumice koje su se pojavile u hrvatskim medijima posljednjih dana.

Glede kvalifikacijskih turnira za olimpijski boksački turnir u Tokiju Savez je već nekoliko puta iznio plan za supertešku kategoriju i isti se za odlazak na kvalifikacije nije mijenjao. Sukladno odluci izbornika i osobama koje su evidentirane u Olimpijskom programu Hrvatskog olimpijskog odbora u toj kategoriji, za kontinentalne kvalifikacije koje će se održati ovog ožujka u Londonu nositelj
superteške kategorije je Marko Milun.

Također, za svjetske kvalifikacije, koje će se održati u Parizu u svibnju nositelj kategorije je Filip Hrgović."

Savez u priopćenju podsjeća i na uspjehe svojih predstavnika u svim kategorijama te optimistično zaključuje da se svakako nadaju novoj medalji u Tokiju. 

"Željeli bismo pohvaliti toliki interes za naš sport koji već godinama ostvaruje vrhunske rezultate u svim dobnim skupinama. Spomenimo da su samo prošle godine naši sportaši osvojili osam europskih medalja. Seniorske Pratljačić, Filipi i Milun, mlađe seniorske Ćaćić i Veočić, juniorsku Grabić te kadetske Pejić i Pavčec, što pokazuje studiozni rad klubova, trenera i Saveza s hrvatskim boksačima.

Vjerujemo da će zbog toga posjećenost 30. Pojedinačnog prvenstva Hrvatske za seniore, koje će se održati u Zagrebu od 23. do 26. siječnja to i potvrditi. Na Velesajmu očekujemo najbolje hrvatske boksače i svi su dobrodošli!

I na kraju, uvjereni smo da će i ove olimpijske godine doći uspjeh, jer Hrvatski boksački savez interesira osvajanje još jedne olimpijske medalje", navodi HBS.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.