BORNA ĆORIĆ

Borna Ćorić pet mjeseci nikog nije prošao na ATP turniru. Što se događa?

Foto: Getty Images / Guliver Images

BORNA ĆORIĆ nastavio je s katastrofalnom igrom koja traje još od jeseni prošle sezone. Izgubio je u drugom kolu ATP turnira u Buenos Airesu od 92. tenisača svijeta Thiaga Monteira 6:4, 7:6.

Činilo se da će ova sezona biti drugačija nakon prvog meča na ATP Cupu, u kojem je Borna u tri seta pobijedio kasnijeg finalista Australian Opena Dominica Thiema. Od tada niže samo poraze.

Ćorić je redom gubio od Hurkacza, Schwartzmana, Dimitrova (na ekshibiciji), Querreyja i sada od Monteira. Osim one protiv Thiema, zadnju pobjedu je ostvario u rujnu prošle godine u 1. kolu turnira u kineskom Zhuhaiju kada je svladao domaćeg tenisača i trenutno 286. na svijetu Di Wua. Na šest posljednjih turnira ispadao je u prvim mečevima, prije Monteira redom su ga izbacivali Querrey, Verdasco, Kukuškin, Rubljev i Daniel.

Kada pogledamo kraj prošle i početak ove sezone, Ćorić je u zadnjih 14 mečeva ostvario samo dvije pobjede. Posljednji dobar turnir odigrao je rujnu 2019. kada je stigao do finala St. Peterburga i izgubio od top 5 tenisača Danila Medvedeva. Mučio se čak i prije lošeg niza često izvlačeći mečeve nakon izgubljenog prvog seta protiv tenisača izvan top 50 koje bi trebao puno lakše pobjeđivati.

Što se događa? Ćorić je još 2018. uživao u najboljoj godini u karijeri. Osvojio je Halle, prvi turnir ATP 500 na kojem je u finalu svladao velikog Rogera Federera, te igrao prvo finale Mastersa u Šangaju, gdje je pružio dobar otpor Novaku Đokoviću. Za odgovore smo nazvali hrvatsku tenisku legendu i bivšeg izbornika Davis Cupa Nikolu Pilića. Šjor Niko je uvjeren da je ovo samo loše razdoblje u Ćorićevoj karijeri.

"Ovo je sad već alarmantno, niže poraz za porazom, otišao je u Argentinu zbog zemlje, no to ponovno nije ispalo dobro. Mora se trgnuti. Nije Borna zaboravio igrati tenis, ali je samopouzdanje zeznuta stvar kod tenisača. A kada gubite mečeve poput njega, ono sve više nestaje. Samopouzdanje se može jedino vratiti pobjedama. Govorili su i za Novaka Đokovića prije dvije godine da je gotov pa pogledajte gdje je sada."

Treba reći i kako je Ćorić imao problema s ozljedom još od Hallea prošle godine, kada je morao predati četvrtfinalni dvoboj zbog bolova u leđima. Antonio Veić, čovjek koji je bio u Ćorićevom timu prošle sezone, rekao nam je da je to bio velik razlog ovakvog pada.

Mijenja trenere kao čarape

Jedan od Ćorićevih problema je i učestala promjena trenera. U karijeri su ga vodili Ryan Jones, Željko Krajan, Thomas Johansson, Miles Maclagan i tim sačinjen od Ricarda Piattija i Kristijana Schneidera. S njima je i ostvario najbolje rezultate, stigao do 12. pozicije na ATP ljestvici, očekivao se proboj u top 10, no Ćorić je danas 31. na svijetu. Schneider se razbolio, a Piatti ga zbog teniske akademije u Italiji nije mogao pratiti na svakom turniru pa je Borna u ovu sezonu ušao s novim trenerom, Čehom Radekom Štepanekom.

Iako je na Touru od 16. godine, treba reći da je Ćorić i dalje mlad tenisač. Tek su mu 23, a tolike promjene trenera u najvažnijim teniskim godinama sigurno ne pridonose uspjehu. Svaki trener donosi nove ideje, što može biti pogubno za igrača u razvoju.

"Svakako nije dobro to što je mijenjao puno trenera od početka karijere, mislim da je trebao ostati s timom s kojim je stigao do 12. pozicije na ATP ljestvici. Ne kaže se bez veze da nikad ne mijenjaš formulu koja te dovela do uspjeha, učestala promjena trenera je užas za mladog igrača", kaže Pilić.

"Ne treba paničariti"

Za komentar smo upitali i izbornika hrvatske reprezentacije Vedrana Martića, koji se uglavnom slaže s Pilićem.

"Ne igra dobro, ali radi se ovdje o lošoj formi i tek je početak sezone. Prošle je imao problema s ozljedama, a gubio je mečeve od dobrih tenisača. Schwartzman i Querrey su igrali sjajno, gledao sam ga i sada protiv Monteira, to je malo zavaravajuće što je čovjek 92. tenisač svijeta jer je vrhunski igrač na zemlji, stvarno je odigrao dobro. Borna ima i novog trenera, treba proći proces prilagodbe. Ne treba paničariti, neka naporno radi i rezultati će doći. Medvedev je sada isto u Rotterdamu ispao od Pospisila pa neće raditi paniku zbog toga, kao i Tsitsipas kojeg je izbacio Bedene."

Borna Ćorić je top 10 talent, što je i dokazao u karijeri. Ne pobjeđujete tenisače poput Rafe Nadala, Rogera Federera, Andyja Murraya i još brojne top 10 igrače ako nemate talent za to. 

Njegov najveći problem je konstantnost. Manjak samopouzdanja, učestale promjene trenera i ozljede pogubni su za mladog igrača. Tek su mu 23 godine, najbolju sezonu u karijeri je imao 2018., a sad mu treba mirno razdoblje u kojem će dulje biti zdrav i raditi sa stručnjakom koji mu odgovara. Tada ćemo ponovno gledati Ćorića kako se ravnopravno nosi s najvećima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.