NBA

Boston uništio Warriorse u zadnjoj četvrtini i poveo u velikom NBA finalu

Foto: Profimedia

BOSTON CELTICSI pogodili su devet od 12 trica u zadnjoj četvrtini, dobili ju 40:16 i velikim preokretom došli do pobjede 120:108 u prvoj utakmici finala protiv Golden State Warriorsa, koji su doživjeli prvi poraz u San Franciscu u ovogodišnjem doigravanju.

Uspjeh je još veći kada se zna da je najveća zvijezda Celticsa Jayson Tatum iz igre gađao očajnih 3/17 i završio sa samo 12 poena, iako je podijelio 13 asistencija. Za preokret je najzaslužniji Jaylen Brown, koji je završio s 24 koša, ali prvi strijelac bio je iskusni centar Al Horford koji je u prvoj finalnoj utakmici karijere zabio 26. Derrick White postigao je 21, a Marcus Smart 18 poena za Kelte.

Curry srušio rekord pa stao

Stephen Curry najvrući je bio na početku i već u prvoj četvrtini ubacio 21 poen, od čega šest trica, čime je srušio rekord NBA finala (5 trica) koji je prethodno dijelio s Rayom Allenom i Kennyjem Smithom. Ali do kraja utakmice pogodio je još samo jednu tricu i završio s 34 poena.

Andrew Wiggins za Warriorse je zabio 20, a Klay Thompson 15, među kojima tri trice kojima je preskočio LeBrona Jamesa po broju trica u doigravanju i skočio na drugo mjesto svih vremena, odmah iza suigrača Curryja.

Najveća razlika u četvrtini u povijesti NBA finala

Na poluvremenu su Warriorsi imali dva poena zaostatka, a onda krenuli u jednu od svojih poznatih serija u trećoj četvrtini, nakon koje su imali 12 poena viška. No ne samo da nisu uspjeli zadržati tu prednost nego su dopustili gostima senzacionalni preokret, koji su zadnju četvrtinu dobili 24 razlike i tako izjednačili rekord za bilo koju četvrtinu finala.

Pogodili su prvih sedam pokušaja za tricu u posljednjem periodu i napravili seriju 17:0 za pet minuta te naposljetku osigurali osmu pobjedu u 10 gostujućih utakmica u ovom doigravanju. S devet trica u toj četvrtini također su izjednačili rekord finala.

Ukupno su postigli 21 tricu iz 41 pokušaja, a domaćini 19 od 45 pa su zajedno s 40 trica srušili još jedan rekord NBA finala, koji su dosad s 35 držali Warriorsi i Cleveland Cavaliersi iz 2017. godine. S obzirom na stil obje momčadi, za očekivati je da će ga do kraja finala još popraviti. Sljedeću priliku imat će u drugoj utakmici, koja se u San Franciscu igra u noći na ponedjeljak.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.