Brbić: Liga je neregularna; Brezni: Tko vam je kriv što niste dobri s drugim klubovima

Foto: Hina

POVJERENSTVO za natjecanje Hrvatskog nogometnog kupa odbilo je zahtjev Hajduka za odgodom četvrtfinalne utakmice Hrvatskog kupa protiv Zagreba, koja se po rasporedu trebala igrati u srijedu 2. prosinca u Kranjčevićevoj s početkom u 17 sati.

Obzirom da je predsjednik Zagreba Dražen Medić odbio dati suglasnost za odgodom, Hajdukov zahtjev je odbijen.
 
A zašto je Hajduk tražio odgodu? Naime, splitski je klub reagirao na potez Dinama koji u dogovoru s Interom odgodio svoju utakmicu Kupa za drugi mjesec iduće godine. Modri će tako odmorni dočekati veliki derbi koji se igra u subotu.
 
Naravno, u Hajduku su tu odluku dočekali na nož, no kako nam je rekao predsjednik Bijelih Marin Brbić drugačiju odluku zapravo nisu ni očekivali.
 
Znali smo da će nas odbiti. Željeli smo pokazati da nismo svi jednaki i da je ''car gol''
 
''Znali smo da će nas odbiti. Nismo se mi previše ni nadali ni vjerovali da je čudo moguće. Zahtjev smo poslali samo kako bi još jednom, po tko zna koji put pokazali kako u hrvatskom nogometu ni izbliza nisu svi jednaki. Željeli smo na simboličan način pokazati da je ''car gol''. Nama su lani odbili odgodu uoči utakmice s Rijekom u Dugopolju s obrazloženjem da će to poremetiti raspored i dovesti regularnost Lige u pitanje. Što je onda ovo? Pa Dinamo svake godine neku utakmicu odgodi. Lani je isto utakmica s Istrom bila prebačena na proljeće.
 
Problem je da je Dinamo svoju utakmicu odgodio pod velom tajne. O tome nitko ništa nije znao, niti smo bili obaviješteni. Sve su to dogovorili u petak navečer. Mamić tvrdi da je odgodu tražio Inter, a predsjednik Komisije Kolić kaže kako je dopis došao iz Dinama. Lako je provjeriti, samo ako se ima volje za tim. Nama spočitavaju da smo svoj zahtjev poslali prekasno, no kad smo mogli? Preko vikenda su im uredi zatvoreni, tako da ranije nismo ni mogli, a poslali smo dopis odmah u ponedjeljak ujutro, čim smo saznali da je to napravio i Dinamo'', rekao nam je Brbić, koji tvrdi da je cijelo prvenstvo neregularno.
 
Brezni: Hajduk nema dobar odnos s drugim klubovima
 
Index je za komentar kontaktirao i Josipa Breznog, člana Povjerenstva za kup. On je odbacio sve optužbe iz Splita, a objasnio je i zašto je Dinamova utakmica odgođena, dok Hajdukova nije:
 
"Klub s kojim igrate daje vam suglasnost. Nema drugih prepreka. Zagreb nije dao suglasnost, dok je Inter prihvatio zamolbu Dinama s obzirom na gusti raspored i pripreme za Ligu prvaka. Bilo je to 29. listopada, odnosno dan nakon što su saznali da igraju međusobno. Pismeno su se dogovorili", objasnio nam je Brezni.

"Hajduk je to tražio jutros, što je nelogično jer su ih mogli pitati u subotu", dodao je aludirajući na nedavno gostovanje Hajduka u Zagrebu.

Predsjednik Hajduka izjavio je kako je prvenstvo neregularno.

"Gospodin Brbić to kaže? On svašta kaže, svaki dan nešto kaže. Zašto bi prvenstvo bilo neregularno? Kup se igra srijedom uvijek, raspored prvenstva je odavno već poznat, sve smo na vrijeme objavili. Zašto u Hajduku nisu drugačije planirali, ja to doista ne znam. Tko bi o tome trebao voditi računa, ako ne oni? Problem je Hajduka što nema dobar odnos s drugim klubovima i ne idu mu ususret", objasnio je Brezni.

Medić: Hajduk je danas poslao zahtjev što je ispod svake razine

Kontaktirali smo i Dražena Medića, predsjednika/trenera Zagreba koji je nevoljko govorio o zamolbi Hajduka. Za početak nije htio komentirati prepirku između Brbića i Breznog oko regularnosti prvenstva i kupa.

"Nemam vremena za to, niti me zanima", odgovorio je.

Zašto niste pristali na odgodu?

"Bilo je nemoguće, jer je Hajduk danas uputio zahtjev što je ispod svake razine. To je malo ozbiljniji posao ipak. Ne razumijem, ali dobro..."

Brbić: Prvenstvo je neregularno, a evo i zašto
 
''U zahtjevu koji smo poslali Povjerenstvu za natjecanje Hrvatskog nogometnog kupa naveli smo članak 17. Pravilnika o nogometnim natjecanjima Hrvatskog nogometnog saveza, koji je ključan. U tom članku ovako stoji:
 
'' Utvrđeni raspored prvenstvenih i kup utakmica organ koji vodi natjecanje može izmijeniti samo na osnovu utvrđenih kriterija predviđenih propozicijama odnosnog natjecanja, s tim da pomicanje određenih utakmica ili određenog kola natjecanja ne može ići na štetu drugih zainteresiranih klubova, niti može davati natjecateljsku prednost klubovima čija se utakmica pomiče u odnosu na ostale sudionike iste natjecateljske grupe.''
 
Nadalje, Članak 30. Propozicija završnog dijela natjecanja za Hrvatski nogometni kup Hrvatskog nogometnog saveza propisuje kako slijedi:
 
''Završni dio natjecanja za Hrvatski nogometni kup odvijat će se prema službenom kalendaru natjecanja Hrvatskog nogometnog saveza. Povjerenstvo za natjecanje HNK-a može zakazati odigravanje pojedinih utakmica i u drugom terminu, pod uvjetom da se ne dovodi u pitanje regularnost i normalni tijek odvijanja natjecanja.''
 
Slijedom toga odgodom utakmice 1/4 završnog dijela natjecanja za Hrvatski nogometni kup za natjecateljsku sezonu 2015/2016 između NK INTER-ZAPREŠIĆ i GNK DINAMO za dan 10. 2. 2016. godine, a istovremenim održavanjem utakmice 1/4 završnog dijela natjecanja za Hrvatski nogometni kup za natjecateljsku sezonu 2015/2016 između NK ZAGREB i HNK HAJDUK 2. 12. 2015. godine došlo bi do ozbiljnog oštećenja HNK HAJDUK  u odnosu na GNK DINAMO te bi se dovelo u pitanje i regularnost 1. Hrvatske nogometne lige i Hrvatskog nogometnog kupa u natjecateljskoj sezoni 2015/2016, i to iz sljedećih razloga:
 
GNK DINAMO i HNK HAJDUK š.d.d Split imaju zakazanu međusobnu utakmicu 1. Hrvatske nogometne lige u natjecateljskoj sezoni 2015/2016 za dan 5. 12. 2015. godine pa je jasno da bi igrači GNK DINAMO imali značajno više dana za odmor i pripremu navedene utakmice nego igrači HNK HAJDUKA čime bi se GNK DINAMO nedvojbeno dala značajna natjecateljska prednost u tekućoj natjecateljskoj sezoni 1. Hrvatske nogometne lige u odnosu na HNK HAJDUK.
 
Igrač ili igrači HNK HAJDUK, koji bi eventualno bili isključeni iz predmetne kup utakmice između NK ZAGREB I HNK HAJDUK  zbog automatske suspenzije ne bi imali pravo nastupa na utakmici Prve Hrvatske nogometne lige između GNK DINAMO i HNK HAJDUK  koja je zakazana za dan 5.12. 2015. godine što se igračima GNK DINAMO ne može dogoditi zbog činjenice da je njihova kup utakmica s NK INTER-ZAPREŠIĆ odgođena pa bi se time GNK DINAMO dala također stanovita natjecateljska prednost u odnosu na HNK HAJDUK, ali bi se dovelo u pitanje i regularnost cijele Prve Hrvatske nogometne lige u natjecateljskoj sezoni 2015/2016 jer je trenutna bodovna razlika između NK RIJEKA, GNK DINAMO i HNK HAJDUK  2, odnosno 3 boda te bi svaki izostanak pojedinog igrača mogao imati važan učinak na ishod spomenute utakmice 1. Hrvatske nogometne lige između GNK DINAMO i HNK HAJDUK š.d.d., a ishod iste utakmice na ukupni plasman svakog od navedenih klubova u Prvoj Hrvatskoj nogometnoj ligi u natjecateljskoj sezoni 2015/2016.
 
Sastavi NK INTER-ZAPREŠIĆ i GNK DINAMO, zbog činjenice da zimski prijelazni rok započinje 18. 1. 2016. godine, ne moraju biti jednaki danas kao što će biti 10. 2. 2016. godine te bi se obje ekipe mogle do 10. 2. 2016. godine u velikoj mjeri pojačati, u čemu se onemogućeni i NK ZAGREB I HNK HAJDUK š.d.d, ali i ostali klubovi čija utakmica nije odgođena, a plasirali su se u 1/4 završnog dijela natjecanja za Hrvatski nogometni kup za natjecateljsku sezonu 2015/2016, što bi u konačnici zasigurno moglo dovesti u pitanje i regularnost cijelog Hrvatskog nogometnog kupa.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.