MARCELO BROZOVIĆ

Brozović je hit na tržištu. Žele ga tri velikana i u svakom bi bio bitan igrač

Foto: Reuters

KRIZA s koronavirusom srušila je cijene praktički svim svjetskim nogometašima i u ovom trenutku nitko ne može predvidjeti kako će tržište izgledati u sljedećem prijelaznom roku.

Klubovima su drastično pali prihodi, gubici se mjere u desecima milijuna eura, a to se odmah odrazilo na cijene igrača prema Transfermarktu. Svima je u pravilu cijena pala za barem 20-ak posto, a iznimka nisu bili ni hrvatski igrači.

Nijedan od njih ne vrijedi više od 50 milijuna eura, no Marcelo Brozović je i dalje uvjerljivo najskuplji hrvatski nogometaš s procijenjenom vrijednosti od čak 48 milijuna eura. Nogomet nakon koronavirusa je teško uopće predvidjeti, no sigurno je da se najveći klubovi, barem neko vrijeme, neće razbacivati stotinama milijuna eura.

No gotovo svi su zainteresirani za Marcela Brozovića koji postaje jedan od najatraktivnijih igrača na tržištu i koji praktički može birati klub u kojem želi nastaviti karijeru budući da u ugovoru navodno ima odštetnu klauzulu od 60 milijuna eura. Brozović je krajem 2018. godine produžio ugovor koji mu traje do 2022. godine, a na San Siru mu navodno spremaju bogatu ponudu kako bi ga nagovorili na ostanak. Kako su ovih dana pisali talijanski i engleski mediji, za Brozovića je ozbiljno zainteresiran Liverpool, a u utrku su se uključili Real Madrid i Barcelona i teško je očekivati da će hrvatski reprezentativac ostati u Interu.

Brozović već godinama iz sezone u sezonu igra sve bolje, a s 27 godina spreman je za još jedan veliki transfer u karijeri koji bi mu omogućio da se bori za ozbiljne trofeje. 

Suigrač Mattias Vecino rekao je nedavno da je Brozović najvažniji Interov igrač, a trener Antonio Conte ga je odavno prozvao pravim vođom. Prema podacima portala WhoScored, Brozović je od početka sezone 2018./2019. igrač s najviše točnih dodavanja (3684) u Serie A, a gotovo u svakoj utakmici je među najbolje ocijenjenim Interovim igračima.

Najveći trkač u Serie A

Talijanska liga je krajem veljače objavila ljestvicu igrača s prosječno najviše pretrčanih kilometara, a Brozović je tu uvjerljivo prvi s 12,4 kilometra po utakmici. Drugoplasirani Dejan Kuluševski pretrči u prosjeku pola kilometra manje. S trkačkim kapacitetima maratonca u Rusiji je 2018. godine srušio rekord svjetskih prvenstava kad je u polufinalu protiv Engleza u 120 minuta pretrčao nevjerojatnih 16,3 kilometra.

Brozović je u Interu izrastao u izvanserijskog veznjaka od kojeg bi velike koristi imali i Liverpool i Barcelona i Real Madrid. Možda bi se najbolje uklopio baš u Kloppovu momčad koja živi od trke i presinga, a to je Brozovićeva najveća kvaliteta. Brutalni tempo engleskog nogometa ne bi mu trebao biti problem budući da se pokazao kao igrač koji nije pretjerano sklon ozljedama, a težu nije imao već četiri godine. Liverpool ima dosta igrača na njegovoj poziciji, ali i dosta sličnih igrača pa bi s Brozovićem Klopp dobio dodatna rješenja.

Barcelona je već dugo u potrazi za pravim veznim igračem. Dobila ga je u Frenkieju de Jongu, ali on sam ne može nositi teret golemog broja utakmica koje Barca u sezoni odigra. Sergio Busquets već dugo nije u formi, Arthur ima dosta problema s ozljedama, a status Ivana Rakitića i dalje je nepoznanica. Barceloni bi jako dobro došao pouzdani, iskusni vezni igrač, a Brozović se čini kao najbolja opcija.

Real je dobro popunjen u veznom redu, ali neupitnim odlaskom Luke Modrića ostat će velika rupa koju će morati pokrpati mladi Federico Valverde. Tu su i Casemiro i Kroos, ali to nije dovoljno za momčad s ambicijama poput Realovih.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.