Čačić ga je "ubio", Bišćan ugasio, a Jakirović konačno otpisao

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

SERGEJ JAKIROVIĆ objavio je danas popis igrača na koje računa u pripremama za nastavak sezone. Dinamo će u Zagrebu biti do kraja tjedna, a sljedećeg ponedjeljka odlazi u Rovinj, gdje će odraditi glavni dio priprema. S prvom momčadi prvih tjedan dana trenirat će 11 juniora, a na popisu nema nekih igrača koji su bili standardni članovi prve momčadi.

Najveće ime među njima je 31-godišnji Josip Drmić, za kojeg u Dinamu više nema mjesta. Švicarac je ušao u zadnjih šest mjeseci ugovora, novi mu neće biti ponuđen i ostatak sezone dočekat će na tribinama. Moguće je i da ne ostane u Dinamu. Ako dobije neku ponudu, klub će mu sigurno izaći u susret.

Tako je u Dinamu završila karijera čovjeka koji je došao kao spasitelj i izazvao euforiju među navijačima Dinama kad je potpisao. Bilo je to u ljeto 2022. godine, Drmiću je istekao ugovor s Rijekom, a Dinamo je imao problema s napadačima.

Zabio 25 golova u 38 utakmica

Bruno Petković je u sezoni 2021./2022. zabio samo 11 golova u 46 nastupa, a standard je držao samo Mislav Oršić, koji je trpao i u HNL-u i u Europi. No Dinamo je tražio realizatora, "killera" koji bi jamčio 20-ak golova po sezoni. 

S druge strane, Drmić je za Rijeku te sezone zabio 25 golova u 38 utakmica i Dinamo nije previše dvojio kad mu se ukazala prilika da ga dovede. Švicarac je dobio milijun eura po sezoni i već nakon prvih nastupa svi su bili uvjereni da je to bio pun pogodak.

Dinamo je na otvaranju prvenstva igrao kod kuće protiv Lokomotive i nakon 20 minuta gubio je 2:0. Onda se ukazao Drmić. Do poluvremena je izjednačio s dva gola i Dinamo je u ludoj završnici došao do pobjede. 

Drmić je zabio i u sljedećem kolu protiv Slavena te dva tjedna kasnije protiv Ludogoreca. Pričalo se i o tome da bi Dinamo mogao čak prijeći na igru s dva napadača, ali Čačić se držao dobitne formule i Drmića uvodio više-manje samo s klupe. 

Sve što je Dinamo u njega uložio, vratilo mu se u uzvratnoj utakmici play-offa Lige prvaka protiv Bodo/Glimta. Dinamo je u Norveškoj izgubio 1:0, a u Maksimiru je vodio 2:1 i igrao se produžetak. U 117. minuti Drmić je, nakon što je ušao u 82. minuti, majstorski izvozao obranu Norvežana i zabio za 3:1, a u nadoknadi je asistirao Bočkaju za 4:1 i potvrdu ulaska u Ligu prvaka.

Čačić ga je "ubio"

I tu je Ante Čačić "ubio" Drmića jer mu je u šest utakmica u skupini dao tek 89 minuta. Ni u jednoj utakmici nije bio u početnoj postavi, a možda bi sve drukčije završilo da mu gol za 1:1 u Salzburgu u 90. minuti nije poništen zbog milimetarskog zaleđa.

"Imali smo šanse, mogli smo zabiti, osjetili smo to danas. Ali moramo više riskirati i više tražiti gol. Kad igraš sa šest iza, odmah pokazuješ da daješ sve za defenzivu. Bolje je izgledalo kad smo se postavili u 4-4-2. Imali smo tad dvije prilike, bili smo opasniji. Nije loše biti fleksibilan", rekao je nakon utakmice Drmić, kojeg je Čačić poslije tog susreta prekrižio.

"Drmić je izašao izvan svoje ingerencije. Nisam to shvatio kao kritiku iako se može i tako protumačiti. Kao igrač se treba baviti svojim učinkom unutar momčadi, a to na koji način će momčad igrati zna se čiji je zadatak", rekao je Čačić.

Drmića je koristio isključivo u HNL-u, a igrača je to jako pogodilo. U Dinamo je došao igrati važnu ulogu u europskim utakmicama, a morao se zadovoljiti samo HNL-om. Dinamo je ispao iz Lige prvaka i Europe, a Drmić se ugasio.

Probudio se kod Bišćana pa stao

Vratio se u prvi plan u nastavku prošle sezone kad se Petković ozlijedio. Nije uspio uhvatiti pravi ritam, ali se malo razbudio početkom travnja kad je Čačić dobio otkaz i momčad preuzeo Igor Bišćan. U tri utakmice Drmić je upisao dvije asistencije i gol i činilo se da mu je konačno krenulo.

No da ni s Bišćanom neće sve ići glatko, vidjelo se u derbiju na Poljudu pred kraj sezone. Bišćan je ostao bez Petkovića pa je od prve minute u derbiju, potpuno neočekivano, u napad gurnuo mladog Frana Topića.

Drmić je sezonu završio s 14 golova (isto kao Petković) u 50 utakmica, a posebno ubojit bio je u Kupu, u kojem je zabio šest golova u četiri utakmice. Ljetos je na odlasku iz kluba bio Bruno Petković, a Drmić je konačno trebao postati prvi Dinamov napadač. Petković je jednom nogom bio u Trabzonu kod Nenada Bjelice, ali je na kraju ipak ostao. 

Bišćan je u novoj sezoni potpuno prekrižio Drmića. Do Bišćanova otkaza nakon ispadanja od AEK-a Drmić je u sedam utakmica dobio samo 23 minute. Bišćan je u to vrijeme lutao, držao se najboljih igrača, a Švicarac se do kraja ugasio.

"Imao sam jedan razgovor s njim, ali teško mi je reći neki konkretan zaključak. U svakom slučaju, vidio sam i shvatio da sam u drugom, trećem ili tko zna kojem planu. Ali tako je to u nogometu, svaki trener ima svoj pogled, svoje rezone zašto igra Topić ili netko drugi, a ne ja.

Trener je taj koji odlučuje i to se poštuje koliko god igraču bilo teško što ne igra. Ali stvarno vjerujem da ću u nastavku sezone pokazati kvalitete, da će dolazak Jakirovića promijeniti neke stvari", rekao je Drmić u jednom intervjuu nakon što je Jakirović zamijenio Bišćana.

Zadnju utakmicu odigrao protiv Varaždina

U to vrijeme Drmić je opet počeo osjećati koljeno, koje ga je povremeno mučilo već godinu dana. Sve je teže podnosio opterećenja i bljesnuo je tek hat-trickom protiv Rudeša (5:1) i hat-trickom u Kupu protiv Oriolika (8:0).

Nije dobivao previše prilika ni dok se Dinamo ove sezone mučio s izostankom Petkovića. Zamijenio ga je u poluvremenu derbija na Poljudu i otad upisao još samo dva nastupa - protiv Gorice i Varaždina. Susret u Varaždinu, u kojem je momčad u nadoknadi spasio Emreli, zadnja je utakmica koju je Drmić odigrao za Dinamo.

Otad više nije bio ni u zapisniku i za njega više nema mjesta u Maksimiru. U 63 utakmice za Dinamo zabio je tek 20 golova uz devet asistencija. Svakako premalo za igrača koji je bio jedan od najplaćenijih u momčadi, ali nikad nije dobio pravu priliku.