Čačić je od igrača koji je dočekan kao spasitelj napravio igrača koji je nestao

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

DINAMO je sinoć u 6. kolu skupine E Lige prvaka izgubio u Londonu od Chelseaja 2:1 i ispao iz Lige prvaka. Momčadi Ante Čačića trebala je pobjeda protiv Engleza i poraz Salzburga u Milanu za treće mjesto, ali je hrvatski prvak na kraju završio zadnji u skupini.

Dinamo je u Londonu igrao kao i čitavu Ligu prvaka - u sustavu 3-5-2 s Petkovićem i Oršićem u špici, u kojem je u 1. kolu šokirao baš Chelsea na Maksimiru i otvorio si vrata europskog proljeća. No, do kraja natjecanja Dinamo je osvojio samo jedan bod (protiv Salzburga u Maksimiru) i nije uspio senzacionalnu pobjedu protiv Engleza kapitalizirati konkretnijim rezultatom.

"Trash time" u Ligi prvaka

Brojni navijači zamjerali su Čačiću na preziheraškoj igri u preostalih pet utakmica, a to su javno nakon poraza u Salzburgu rekli i igrači. Najglasniji je bio Josip Drmić koji je rekao da Dinamo treba igrati ofenzivnije te je u podužem izlaganju u mix-zoni kritizirao trenerov pristup utakmicama.

Drmić je do te utakmice, u kojoj je u završnici imao zicer, a jedan gol mu je bio i poništen, u Ligi prvaka odigrao samo 13 minuta iako je upravo on donio Dinamu ulazak u ovo natjecanje. U produžetku odlučujuće utakmice protiv Bodo/Glimta Drmić je ušao malo prije produžetka i onda sjajnim golom i asistencijom Bočkaju donio Dinamu UEFA-ine milijune.

No, već tad je Drmićev status u momčadi postao upitan. Kad mu je istekao ugovor s Rijekom, Dinamovi navijači tjednima su zazivali njegov dolazak i onda slavili kad je objavljeno da je potpisao ugovor. Drmić je stigao kao, uz Livaju, najubojitiji napadač u HNL-u, ali se putem pogubio iako je, između ostalog, došao i zbog potencijalnog igranja u Ligi prvaka.

A startao je odlično. Zabio je tri gola u prve tri utakmice, ali kako je sezona odmicala, Ante Čačić nije znao što će s njim. Forsirao je igru s jednim napadačem i u toj ulozi vidio je Petkovića, a kad je ušao u Ligu prvaka u sustavu 3-5-2, za Drmića nije bilo mjesta. Igrao je "trash time".

U šest utakmica skupio 89 minuta

Vidno je to udarilo na samopouzdanje napadača koji nije računao da će igrati samo u HNL-u, i to samo u "manjim" utakmicama. Od igrača koji je Dinamo uveo u Ligu prvaka, Drmić je postao epizodna uloga u derbijima i u Ligi prvaka, u kojoj je u šest utakmica skupio samo 89 minuta.

Gol protiv Bodoa bio je zadnji koji je Drmić zabio u Ligi prvaka i HNL-u (dva je dao u Kupu Borincima), a od toga je prošlo više od dva mjeseca. U Ligi prvaka prvi Čačićev izbor bili su Petković i Oršić, a Drmić je ostao zakucan za klupu. 

Drmiću je to bio veliki udarac za samopouzdanje, što se vidjelo i na njegovim igrama u HNL-u. U prvenstvenim susretima u kojima je Čačić očekivao da ih Švicarac riješi, Drmić nije uspio napraviti ništa. Dvaput je izašao na poluvremenu, a od 14 utakmica prvenstvenih utakmica ove sezone, počeo ih je samo osam.

Ode li Petković, Drmić će biti prvi izbor

Za Drmića dolazi vrlo važna polusezona. Nije nemoguće da nakon Svjetskog prvenstva ostane prvi Dinamov napadač. Bruno Petković opet igra odličnu sezonu i neki gol na Svjetskom prvenstvu mogao bi mu donijeti transfer koji čeka već nekoliko sezona. Moglo bi ih u Maksimiru biti još, što bi gurnulo Drmića u prvi plan.

Kad završi polusezona za desetak dana, pred Drmićem i igračima koji ne idu na SP tri su tjedna odmora pa pripreme za nastavak sezone. Čačić mora naći način kako Drmića vratiti u život jer je od igrača koji je dočekan kao spasitelj napravio igrača koji je nestao.