HAJDUK

Caktaš: Najbolji sam igrač lige, zaslužio sam Dalićev poziv

Foto: Pixsell

HAJDUKOVA desetka prošle je sezone došla do titule najboljeg strijelca i najboljeg igrača lige. U ovoj sezoni Caktaš je zatresao protivničku mrežu tri puta, od toga dva puta s bijele točke. 

Već godinu dana nije davao nikakve izjave osim nekih kraćih komentara u poluvremenu i na kraju utakmice. Danas smo imali priliku saznati kako gleda na prošlu sezonu, što očekuje od Hajduka te planira li ondje i ostati.

Godinu dana nisi izlazio pred medije, što je bio razlog?

Prije svega htio bih se zahvaliti što ste me zvali na intervjue, ali u tom trenu sam mislio da je najbolje da uzmem sebi neki mir, da se koncentriram na teren i da na terenu pričam, a ne da idem kroz medije. Nema posebnog povoda, samo sam htio koncentraciju...Ispostavilo se da je ta odluka bila ispravna, sezona je za mene bila jako uspješna.

Tvoja šutnja je otvorila prostor nagađanjima... Nismo mogli razgovarati o istupu sportskog direktora Bjelanovića, tvojoj tituli najboljeg strijelca, pozivu u reprezentaciju... Neke su priče ugodne, neke nisu. Sportski direktor?

Ne bih to komentirao, sve funkcionira i imamo odličan odnos, to je to.

Koliko ti je bilo teško kad te prozvao na konferenciji za novinare zbog iznosa u tvom ugovoru?

Ne bih to komentirao. Tada nisam davao intervjue, bio sam koncentriran na teren pa nisam ni čitao što mediji pišu.

Bio si najbolji strijelac i najbolji igrač prošle sezone.

Zadovoljstvo mi je i čast kao vezni igrač biti najbolji strijelac lige, nekim napadačima to nije uspjelo. Bili smo četvrti, ta pozicija za Hajduk nije bila prihvatljiva, ali eto, ja sam bio najbolji strijelac.

Drugi dio bio je bolji od prvog, je li razlog promjena trenera?

U nogometu bude tako, nekad stvari funkcioniraju, a nekad ne. Imao sam bolji period u drugom dijelu sezone, ne postoji neki poseban razlog.

Kako si doživio povratak u reprezentaciju?

Poslije titule prvog strijelca i najboljeg igrača normalno da mora postojati nagrada. Izbornik je to prepoznao i dobio sam poziv, treći put zaredom sam na širem popisu.

Zasad te nema na popisu za utakmicu u Splitu.

Dobio sam pretpoziv, a vidjet ćemo hoće li se aktivirati.

Protiv Gzire nisi igrao, kako si to sve skupa doživio?

Nisam bio ni prijavljen. Mislim da je to veliki neuspjeh, svima nam je bilo žao i ne bježimo od toga. Poslije toga smo odgovorili na pravi način, dobro smo ušli u prvenstvo i trenutno smo prvi.

Koliko ti je donio novi trener?

Trener je već bio tu, poznaje situaciju u klubu, mentalitet... Nismo se ni morali puno upoznavati jer se već znamo otprije.

Otprije poznaješ i Bradarića...

Igrali smo skupa i sigurno da je Filip kvalitetan igrač s velikim iskustvom, svaka bi ga ekipa poželjela.

Filip je bio jedan od prvih koji je rekao da Hajduk mora napasti prvo mjesto, što ti kažeš na to?

Hajduk kao klub ima svoje ciljeve. Prvi smo i pokušat ćemo se što duže tu zadržati. Ne možemo ništa obećati, ali trudit ćemo se i boriti da pokušamo obradovati navijače. Dugo čekaju trofeje, a vidjeli ste atmosferu protiv Dinama...

Klub je sad financijski stabilan, a trener ima po dvojicu na svakoj poziciji. Koliko je drugačije u odnosu na prije kad su mladi igrači bili brzo prodani, a kasnije bi žalili za njima?

Sigurno je lakše kad klub nije primoran prodavati igrače. Sad imamo širok kadar i mislim da je to svakom treneru drago. Kad jedan igrač ne može igrati, tu je drugi koji ga može jednako dobro zamijeniti.

Igrač si s velikim iskustvom, bio si ovdje prije, bio si u Rusiji - kako ti sada izgleda organizacija kluba? Izgleda li kao da Hajduk napreduje?

Drugačija je situacija u odnosu na prije nekoliko godina. Uvjeti na pripremama i treningu nisu bili dovoljno dobri. Sama organizacija je uvijek funkcionirala, ali financije su glavne. Bez novca ne možeš ništa, a sada je stanje tu neusporedivo bolje.

Kakva je momčad, po imenima, može li izboriti kvalifikacije za Ligu prvaka?

Sama tablica pokazuje kakva je momčad, mislim da nismo tu slučajno. Prijelazni rok je odrađen vrlo kvalitetno, došlo je dosta dobrih igrača.

Kod kuće je ostvaren maksimalan učinak, u gostima baš i nije išlo. U čemu je razlika, Poljud ili?

Općenito je u nogometu lakše igrati doma, malo smo zeznuli neke stvari u gostima, ali sljedeća utakmica u Puli će biti kao doma jer će doći dosta naših navijača. Gostovanja bismo trebali popraviti, a u Puli je prva prilika.

Prema treneru, priprema je ista, bila utakmica kod kuće ili u gostima. Znači, problem je negdje drugdje?

Da, priprema je ista, ali ponavljam, jedno je igrati doma, drugačije je u gostima.

Je li bilo ikakvih ponuda iz inozemstva ovog ljeta?

Bilo je interesa, ali nije na igraču da razbija glavu s time. Tu su klub, agenti, igrač ima drugih obveza.

Koliko ti je ta Rusija pomogla u nekom životnom pogledu ili nije baš sve bilo bajno?

Sigurno me izgradila u boljeg čovjeka. Nije lako otići s 23 godine, pogotovo u zemlju kao što je Rusija. Drugačija kultura, život, treba se na sve to naviknuti. Zadovoljan sam, jedno dobro iskustvo.

Tamo je bio naš vaterpolist Jure Marelja, znamo da ste se družili, koliko ti je to pomoglo?

Kad odeš daleko od kuće uvijek pokušavaš naći nekoga iz svoje države. 

Rano si se oženio, imaš djecu, koliko ti je to promijenilo život? 

Da, imam troje djece. Kad nogometaš ima obitelj, pogotovo mladi, ima više obveza oko obitelji i nema vremena za neke druge stvari van terena koje možda ne bi bile dobre. Obitelj mi je stvarno velika podrška.

Igraš li sada možda najbolji nogomet u karijeri, je li ti pomogla ta stabilnost u privatnom životu?

Teško je reći, ne volim takve stvari komentirati. Kad ti ne ide, normalno je da obitelj stane uz tebe. Kad je super, onda svi zajedno slavimo i uživamo u tome.

Imaš li cilj po pitanju broja golova?

Nikad nisam stavljao ciljeve pred sebe, prepustim se igri i igra uvijek izbaci te golove.

Ima li promjena u odnosu na prošlu sezonu? Sada i komentatori i protivnički treneri naglašavaju kako te treba dobro čuvati, osjećaš li da te se sada gleda drugačije?

Ima ljudi u klubu koji to prate i koji kažu da protivničke ekipe daju pozornost nekome tko je najopasniji. Stalno čuvaju mene i Jaira, Eduoka, svaka se ekipa priprema na protivničke igrače.

Sada već bivši trener Osijeka Skender rekao je da je time što je tebe zaustavio obavio pola posla. 

Sigurno da je to i kompliment, ali mi smo tu utakmicu izgubili i koja je korist od toga što on to kaže... 

Jesi li možda u kontaktu s nekim od igrača iz Rubina? Čuješ li se s Vlašićem?

S Vlašićem sam se vidio preko reprezentacije, nije baš da se čujemo. Kontakt s ljudima u Rubinu je ostao, čujem se s nekim igračima, dosta se toga tamo promijenilo...

Produljenje ugovora ili eventualni odlazak bi brzo mogli postati tema. S jedne strane tu je Hajduk i borba za ulazak u Ligu prvaka, gdje bi se svatko volio okušati, s druge strane inozemstvo. Kako gledaš na to?

Navijači već dugo čekaju titulu. Ja sam uzeo jedan kup, ali moja osobna želja je i da uzmemo prvenstvo. Neka to bude odgovor na ovo pitanje, nakon toga može biti bilo što.

Odnos s navijačima nije bio stalno dobar, bilo je ovacija, ali i zvižduka. Kako si ti to sve prolazio?

Nama domaćima je teže. Stranac ne čita i ne gleda što se piše. Mi igrači smo svjesni da kad igramo malo slabije moraju doći kritike. Na njih je najbolje odgovoriti dobrim igrama

Može li Hajduk biti prvi?

Pa vidite da je prvi. 

Dobro, može li tu i ostati? Dinamo igra Ligu prvaka, Rijeka i Osijek su u svojim problemima, je li to prilika da se stvori neka solidna bodovna zaliha?

Duga je sezona. Idemo utakmicu po utakmicu i ovisimo sami o sebi.

Standings provided by Sofascore LiveScore
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.