ŠKOTSKA

Celtic nije ovako loše startao već 23 godine. Što nije u redu?

Foto: Stuart Wallace/Shutterstock/Guliver

NAJGORI početak ligaške sezone u 23 godine. Nijedna ligaška pobjeda u gostima u sedam mjeseci. Šest poraza u sedam gostovanja u svim natjecanjima ove sezone. Četvrti poraz u pet utakmica. Statistika nije nimalo ugodno štivo za trenera Celtica Angea Postecogloua, nakon što je poraz na gostovanju kod Livingstona 1:0 njegovu momčad bacio na šesto mjesto škotskog Premiershipa nakon šest ligaških kola, piše BBC.

"Igrali smo dobro u svakoj utakmici. To nije dovoljno dobro. Ako želimo biti uspješni, moramo pobjeđivati u ovakvim utakmicama. Ovo je za nas test", rekao je australski trener za BBC Scotland, preispitujući dosljednost svoje momčadi u ligi.

Je li Celtic na korak da krene pozitivnim putem ili su problemi dublji? Prošle sezone Celtic je završio 25 bodova iza Rangersa i nije osvojio nijedan trofej. Neil Lennon otišao je s trenerske klupe u veljači, pa je John Kennedy vodio momčad do ljeta. Ipak, tijekom sezone Celtic je izgubio samo pet ligaških utakmica, od kojih su tri bile protiv Rangersa. Ove sezone već je pretrpio tri poraza.

Posljednji put Celtic je tako loše započeo sezonu 1998./1999. Prethodno je zaustavio pokušaj Rangersa da osvoji 10 ligaških naslova zaredom, ali je potom četiri puta remizirao i dvaput izgubio u prvih osam utakmica obrane naslova. 
Ove sezone povremeno je igrao tečan napadački nogomet. Postigao je šest golova protiv Dundeeja i još šest protiv St. Mirrena. Čak je u četvrtak na gostovanju kod Real Betisa imao vodstvo 2:0 i dosta prilika, da bi na kraju izgubio utakmicu Europa lige 4:3. Taj napadački zanos nedostajao je protiv Livingstona.

Sedam mjeseci bez pobjede u gostima

Zabrinjavajuće je što Celtic u gostima nije pobijedio od 14. veljače. Radi se o devet utakmica, u kojima je pretrpio šest poraza.

"To je zapanjujuća statistika za momčad poput Celtica. Bio sam impresioniran njima, ali izgleda da je u njih ušao taj mentalitet da nisu u stanju pobijediti u gostima", rekao je bivši trener Livingstona Gary Holt na BBC Sportsoundu.

Napadač Odsonne Edouard otišao je u Crystal Palace, Ryan Christie preselio se u Bournemouth, a Leigh Griffiths je na posudbi u Dundeeju. Stiglo je novo doba u Celtic Parku. Japanska zvijezda Kyogo Furuhashi postigao je sedam golova u svojih prvih osam utakmica, ali neće igrati najmanje mjesec dana nakon što se ozlijedio u dresu reprezentacije. James Forrest i kapetan Callum McGregor također nisu u kadru. Albian Ajeti zabio je sredinom tjedna protiv Betisa, nakon dva pogotka pet dana ranije u pobjedi nad Ross Countyjem 3:0 u Premiershipu. Švicarski napadač postigao je tri gola u osam nastupa, ali u nedjelju nije blistao.

"To je bila tek druga pobjeda Livingstona u 19 utakmica. Celtic nije učinio ništa, razočarao me, pokušavao je postići savršeni gol. Livingston je imao najbolje šanse na utakmici. Kyogo širi igru i utrčava u dubinu, a Ajeti to ne čini. Dva središnja braniča nikada neće imati lakšu utakmicu. Ponekad kad momčadi nedostaje glavna karika, to može zaraziti ostale igrače koji jednostavno pomisle da neće biti u stanju postići gol", rekao je Holt.

Bivši golman Celtica Pat Bonner postavlja pitanje oslanja li se Celtic previše na Kyoga: "Posjed ne donosi ništa ako nemate krajnji proizvod. Igrači koji su na travnjaku trebali bi pružiti više. Zaista su dobro započeli sezonu, postizali su golove. Moraju vratiti samopouzdanje svojim igračima, Kyogo im je ključan, ali se ne mogu osloniti na jednog igrača. Ostali moraju sada dodati gas".

Sljedeće utakmice bit će izazovne po Celtic, posebice kad je u pitanju učinak u gostima. Prvo slijede tri utakmice kod kuće: Raith Rovers u Liga kupu, utakmica Premiershipa protiv Dundee Uniteda, zatim susret Europa lige s Bayerom iz Leverkusena.

Izazovna gostovanja

Zatim dolazi težak listopad. Sljedeća tri gostovanja u Premiershipu su Aberdeen, Motherwell i Hibernian. Celtic nije uspio pobijediti na dva od tih mjesta (Pittodrie i Easter Road) u posljednjim gostovanjima. Motherwell i Hibernian pritom su ispred Celtica na tablici.

Iako je pet momčadi iznad njih, navijači Celtica vjerojatno gledaju samo Rangers. Već imaju četiri boda zaostatka za konkurentima u Glasgowu. Momčad Stevena Gerrarda imala je šest bodova više od Celtica prije nego što im je pogodak Motherwella u drugom poluvremenu uskratio 22. uzastopnu pobjedu u Premiershipu na Ibroxu.

"Moglo je biti puno gore. Celtic je profitirao Rangersovim remijem, a dan ranije neodlučeno su igrali i Hibernians i Hearts. Ali Celtic si više ne može priuštiti da gubi bodove i zaostaje za Rangersom", rekao je Bonner.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.