Cibona i Zadar ispadaju iz ABA lige, Savez odmah mijenja pravila?

Foto: Hina

ODMAH nakon što je ''pučem'' u Mimari smijenio desetljećima nedodirljivog vladara hrvatske košarke Danka Radića, Ivan Šuker obećao je kako će kao novi predsjednik Hrvatskog košarkaškog saveza dati sve od sebe da se hrvatska košarka vrati iz ''ilegale'' i dođe na pozicije gdje je nekoć bila.
 
Međutim, Šukerov drugi mandat trajao je svega 16 mjeseci i sredinom studenog, na izvanrednoj sjednici Sabora Hrvatskog košarkaškog saveza, za prvog čovjeka hrvatske košarke izabran je Stojko Vranković.
 
Legendarni centar odmah nakon inauguracije obećao je kako će u suradnji sa Stručnim savjetom raditi za dobrobit hrvatske košarke:
 
Legende hrvatske košarke obećale su poštenje i transparentnost u hrvatskoj košarci, a podbacili su već na prvom koraku
 
"Ojačati prvu ligu, raditi na tome iz godine u godinu, ulagati u mlade, educirati trenere, svesti drugu ligu na jedinstvenu, zatim oformiti hrvatsko kadetsko prvenstvo'', obećavao je Stojko, dok je Dino Rađa u listopadu 2015., kad je imenovan šefom struke u HKS-u, također najavljivao promjene koje će u hrvatsku košarku vratiti poštenje i transparentnost.
 
''Dok ćemo se god svađati oko košarke, oko ideja koje bi trebale vratiti hrvatsku košarku tamo gdje joj je mjesto, ja sam tu, no ako vidim neke mutne stvari, tko će kome preko veze zaposliti rođaka, sina ili ako vidim da se ide niz dlaku sponzorima i menadžerima, odlazim. Također, u korijenu sam srezao mogućnost da se ovaj naš povratak u hrvatsku košarku veže s politikom i bilo kojom političkom opcijom. Nema teoretske šanse da ću dopustiti da se preko moga imena kreiraju neke izborne liste i slično'', pričao je tada Rađa i dao nam nadu da će hrvatska košarka, uništavana 20 godina, napokon konačno krenuti iz početka na zdravim temeljima.
 
Zavjera ili potpuni amaterizam?
 
No prvi konkretni potezi novih čelnih ljudi hrvatske košarke navode nas da posumnjamo u njihove zašećerene izjave i medom natopljena obećanja.
 
Naime, HKS je ispod radara usred sezone promijenio propozicije natjecanja hrvatske A-1 lige. I to baš u trenutku kad je Zadar sedmi na ljestvici, a Cibona osma. Prije početka sezone 2016./17., u pravilniku o propozicijama natjecanja državnog prvenstva za klubove A-1 muške košarkaške lige (natjecateljska sezona 2016./17.) koji je sastavljen u rujnu, stajalo je da prva tri kluba iz regularnog dijela sezone (jedino je prvak bio iznimka) direktno ulaze u ABA ligu sljedeće sezone. 
 
Članak 7. iz rujna
 
Prema trenutačnom plasmanu na ljestvici, ta tri kluba bi bili Jolly, Šibenik i Cedevita, dok su Zadar i Cibona prema izvornom pravilniku kilometrima daleko od pozicija koje vode u regionalnu ligu.
 
 
Slučajno ili ne, pogreškom ili namjerno, HKS baš se tada dosjetio da bi bilo dobro ''sitnim'' preinakama u pravilniku usred natjecanja napraviti potpunu konfuziju i pružiti šansu za ABA ligu klubovima koji prema izvornom dokumentu tu priliku plasmanom i ostvarenim rezultatima nisu zaslužili.
 
Članak 7. nakon preinake 27. prosinca
 
Da priča bude bizarnija, a traljavost HKS-a nevjerojatnija, na službenim stranicama HKS-a, odmah na prvoj stranici dokumenta, stoji da je on pisan u rujnu 2016., kad je predsjednik bio Ivan Šuker, dok zadnju stranicu uz datum 27. prosinca krasi potpis Stojka Vrankovića.
 
Za komentar te odluke nazvali smo Šibenik i razgovarali s Davor Vidačkom, direktorom Jollyja, prvoplasirane momčadi A1 lige.
 
Jolly: "Što je, tu je, kome da se uopće žalimo?''
 
''Čim smo saznali za sporne zahvate u pravilniku, a bilo je to 29. prosinca, hitno smo kontaktirali Savez i povjerenik za A1 ligu rekao nam je kako je ta odluka donijeta puno ranije. Navodno, Upravni odbor odlučio je da će klubovi isključivo kroz doigravanje tražiti plasman u ABA ligu još u lipnju, na sjednici u Svetom Martinu.

Rečeno nam je da to nije nikakva zavjera, a samo zbog administrativne pogreške sve do 27. prosinca u pravilniku stajao je krivo koncipiran članak. Naravno, s obzirom na situaciju na ljestvici u ovom trenutku, ta nam odluka ne paše, ali što da radimo? Kome da se žalimo? Tako je, kako je. Na koncu, sumnjam da bi Cibona i Zadar uopće pristali igrati A1 ligu da su uvjeti za plasman u ABA ligu prije početka sezone bili da samo prva tri kluba iz regularnog dijela idu u regionalnu ligu'', za Index je rekao direktor Jollyja.

U Šibeniku i Splitu šokirani: ''Nitko iz HKS-a nas nije obavijestio o izmjenama''

Iz GKK Šibenik, drugog šibenskog kluba, koji je trenutno drugi na ljestvici kažu da iz HKS-a nisu dobili nikakvu obavijest o spornim izmjenama.

''Nikakav službeni dokument iz Hrvatskog košarkaškog saveza nismo dobili o promjeni Pravilnika natjecanja. Nikakav dopis, e-mail ili slično i samim time trenutno nemamo što komentirati'', rekao je za ŠibenikIN glasnogovornik kluba Milan Živković.

Prvi čovjek KK Splita Robert Andrijić komentirao je vijest o promjeni propozicija za Dalmatinski portal, a njegove riječi identične su onima iz Šibenika: ''Vijest me nemalo iznenadila. Definitivno mi u klubu takvu službenu odluku nismo zaprimili. Treba vidjeti što će se dogoditi, ali očito je da su se Propozicije promijenila jer tako stoji na službenoj stranici HKS-a. A je li te promjene imaju pravno uporište tek treba vidjeti'', kazao je Andrijić.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.