PH U KOŠARCI

Cibona je novi prvak Hrvatske

Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

CIBONA je pobijedila Zadar 56:51 u petoj utakmici finala hrvatskog košarkaškog prvenstva i tako osvojila svoj 20. naslov prvaka u povijesti. Peta utakmica finala od početka je bila čvrsta, s malo poena, ali puno pogrešaka i nervoze. U takvoj su se igri, pred punim tribinama Draženovog doma, bolje snašli igrači Cibone koji su nakon prvog poluvremena imali prednost od 11 poena.

Zadar je odlično otvorio utakmicu i iskoristio prva tri napada za vodstvo 8:0 nakon manje od dvije minute igre. Pavle Marčinković je ubacio šest poena pogodivši tricu, polaganje i dodatno slobodno bacanje, a još dva dodao je Dominik Mavra. Cibonini košarkaši ništa nisu mogli pogoditi iz reketa, što je Zadar iskoristio za vodstvo 13:3 nakon tri minute, a jedini ubačaj domaće momčadi bila je trica Ivana Novačića.

Prkačin odlično odigrao centra

Takav rasplet je prisilio Ciboninog trenera Gašpera Okorna na minutu odmora kojom je odlučio razbuditi svoju momčad i učiniti je pokretljivijom uvođenjem Roka Prkačina na centarsku poziciju umjesto Danka Brankovića.

Potez se pokazao odličnim jer je do kraja prve četvrtine gostujuća momčad uspjela ubaciti još samo jednu tricu za vodstvo 16:11, a strijelac je bio Justin Carter, dok je Cibona na krilima raspoloženog Tonija Nakića napravila potpuni preokret. Šibenčanin je pogodio tri trice i jednom zakucao te ubacio 11 od Ciboninih 18 poena u prvih deset minuta.

Zadarska napadačka suša nastavljena je i u prve četiri minute druge četvrtine, što je Cibona iskoristila i Gegićevim polaganjem u 14. minuti došla do dvoznamenkaste prednosti (26:16). S pet poena u jednoj minuti Zadrani su se nakratko približili (26:21), ali je potom novom serijom od 8:0 Cibona u 18. minuti došla do +13 (34:21). S takvom prednošću Cibona je dočekala i kraj prvog poluvremena.

U drugoj četvrtini je ključan igrač Vukova bio kapetan Prkačin, koji je u tom razdoblju ubacio 10 od svojih 12 poena. Domaća momčad je nakon početnih 0/10 za dvicu do kraja poluvremena pogodila 14 od 21 takvog šuta, razbivši zadarsku obranu.

Napeta završnica

No u trećoj je četvrtini Zadar najavio svoj povratak. Smanjio je prednost Cibone na sedam poena, a tri minute prije kraja gosti su stigli do izjednačenja. Cibona je u tih sedam minuta posljednje četvrtine ubacila samo tri poena. No Cibona je nakon time-outa uspjela vratiti kontrolu nad utakmicom.

Mavra je minutu i pol prije kraja gađao tricu koja bi Zadru donijela izjednačenje, no nije pogodio preko ruke svog čuvara. Reuvers je pogodio dva bacanja, ali je Thompson Zadar tricom doveo na jedan poen razlike minutu prije kraja.

Nakon koša Gegića Zadar je imao priliku tricom izjednačiti, no spetljali su se Jordano i Thompson pa je Gnjidić ukrao loptu. Gnjidić je zatim promašio svoja dva slobodna bacanja, no loptu je u napadu uhvatio Nakić, koji je pretrpio prekršaj te pogodio svoje dvije prilike s linije za pobjedu Cibone i naslov prvaka.

Nakić je na kraju bio najbolji strijelac Cibone u majstorici s 15 poena. Roko Prkačin bio je drugi strijelac zagrebačke momčadi s 14 poena. Kod Zadra je Mavra bio najbolji strijelac s 13 poena, a 12 je poena zabio Thompson. Nakić je osvojio i nagradu MVP-ja finala.