Cisse: Epski Gerrardov govor u Istanbulu. Carragher: To je mit

Foto: Getty Images / Guliver Image

SVI se sjećaju jednog od najboljih finala Lige prvaka svih vremena prije 13 godina. Moćni Milan je u Istanbulu na poluvremenu vodio 3:0 golovima Paola Maldinija i Hernana Crespa, koji je dvaput zabio, i svi su već vidjeli trofej u rukama Rossonera. Međutim, Redsi su se čudesno podigli u nastavku i za svega šest minuta preko Stevena Gerrarda u 54., Vladimira Šmicera u 56. i Xabija Alonsa iz penala u 60. minuti stigli do nestvarnih 3:3.

Unatoč velikom povratku, tadašnja momčad Rafaela Beniteza grčevito se branila do kraja regularnog dijela i u produžecima, gdje je Andrij Ševčenko promašio šansu karijere kad je s nekoliko metara pogodio vratara Jerzyja Dudeka u rame. Nakon toga je postalo jasno da je Liverpoolu suđen naslov europskog prvaka, što se i obistinilo u seriji penala koju je riješio u svoju korist 3:2 za filmski kraj. 

Isto tako bilo je suđeno i Milanu da se dvije godine kasnije, ovog puta u Ateni, ponovno sretne s rivalom iz grada Beatlesa i osveti mu se golovima Filippa Inzaghija za pobjedu 2:1 i sedmi naslov europskog prvaka. 

Međutim, 13 godina kasnije i dalje kolaju brojni mitovi o tome što se dogodilo te istanbulske noći u svlačionicama. Neki su tvrdili da je Maldini kao kapetan sa suigračima otvorio šampanjac u pauzi, što je legendarni Talijan više puta oštro demantirao. No o scenama iz svlačionice Liverpoola snimljeni su brojni dokumentarci, napisani članci i knjige. I do danas se ne zna što se točno dogodilo, iako neki dokumentarci tvrde da je bilo svega, od svađe među igračima sve do Gerrardovog epskog govora koji je pobudio inat u momčadi.

O ovom posljednjem oglasio se Djibril Cissé, koji je tada ušao u 85. minuti umjesto Milana Baroša i zabio tijekom izvođenja jedanaesteraca.

"Nikada neću zaboraviti Gerrardov govor. Benitez je u svlačionici pričao ono što obično rade treneri, kako ne smijemo odustati te kako nam treba brzi gol u drugom poluvremenu. No onda je ustao Steven i zamolio sve osim igrača da napuste svlačionicu. Izašli su trener, stručni stožer, pa i fizioterapeuti koji su masirali igrače. Gerrard je rekao da je Liverpool njegov život, njegov klub i da ne želi ostati upamćen u povijesti kao klaun Lige prvaka. Rekao nam je da ostavimo sve što imamo na terenu u drugom poluvremenu ako ga cijenimo kao kapetana", priča Cissé pa nastavlja:

"Potom je izašao na teren, zabio prvi gol i iznudio penal za treći. Na kraju je utakmicu završio kao desni bek. Odigrao je nezaboravno te večeri, a govor koji je održao zauvijek ću pamtiti", zaključio je francuski napadač, koji danas u 37. godini nastupa za talijanski niželigaš Vicenzu. 

I sve što je Cissé ispričao ostalo bi tako upamćeno da se nije javio Jamie Carragher, koji je te noći u Istanbulu držao obranu Redsa:

"Mit je sad još veći... Ne bih rekao da je bilo baš tako. No možda sam i ja izašao iz svlačionice zajedno s trenerima", poručio je Carragher i tako i dalje ostavio otvoreno pitanje što se dogodilo u svlačionici Liverpoola. Je li Gerrard doista kao kapetan probudio momčad i izbacio stručni stožer, jesu li igrači Milana stvarno slavili na poluvremenu što je, prema nekim izjavama Gerrarda, dodatno motiviralo englesku ekipu, za sada je i dalje misterij. 
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.