HNS

Članovi Šukerovog Izvršnog odbora isplatili si 3,2 mil. kuna nagrade sa SP-a

Foto: Getty Images

ČLANOVI Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) ispred kojih stoji Davor Šuker, isplatili su si pozamašne novčane nagrade zbog uspjeha hrvatske nogometne reprezentacije na Svjetskom nogometnom prvenstvu prošle godine u Rusiji, objavio je Telegram

Navode kako su iz krugova bliskih HNS-u doznali da se radi o jednokratnim novčanim isplatama koje su dobili svi članovi Izvršnog odbora, ukupno čak njih 16.

Sporne isplate članovima Izvršnog odbora

Član Izvršnog odbora HNS-a Đuro Bukvić, ujedno i HDZ-ov načelnik Općine Lukač, u imovinskoj je kartici ispunjenoj 31. prosinca prošle godine uz svoju plaću u iznosu od 12.586,81 kunu mjesečno, u rubrici ”podaci o ostalim prihodima” naveo neto iznos od 196.400 kuna. Taj novac je primio, kako stoji u imovinskoj kartici, ”od sportske djelatnosti”. 

Član Izvršnog odbora HNS-a Nenad Horvatić (HDZ), koji je također istodobno i načelnik Općine Ljubešćica, u svojoj imovinskoj kartici ispunjenoj 29. prosinca prošle godine u rubrici ”podaci o ostalim prihodima” naveo je iznos ”od sportske djelatnosti” u visini od 197.644 kune neto, što značajno nadmašuje njegovu godišnju plaću općinskog načelnika koja mjesečno iznosi 10.367,64 kune neto.

Treći član Izvršnog odbora i istodobno načelnik općine Slavko Prišćan, kako stoji u evidenciji Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, nije prijavio promjene u svojoj imovinskoj kartici tijekom prošle godine. Prišćan je HDZ-ov načelnik Općine Rovišće, s mjesečnim primanima od 11.765,03 kune neto. 

Isplate, čini se, nisu u skladu sa Zakonom o sprečavanju sukoba interesa

Prišćan je na upit novinara Telegrama zašto primanje nije prijavio u svoju imovinsku karticu odgovorio kako je to učinio elektroničkim putem, a potom poslao i screenshot sa stranice Povjerenstva u kojem se vidi da je to u elektroničkom obliku učinio 31. prosinca prošle godine.

Prišćan je odgovorio da mu je isplaćeno 198.132 kune i da je to nagrada koju su dobili i drugi članovi Izvršnog odbora HNS-a za uspješan rad. Dodao je i da na taj iznos mora platiti porez. Nakon toga je kao dokaz poslao prijavu o primljenom iznosu, a u prijavi se pokazalo da je riječ o neto iznosu.

Sva trojica članova Izvršnog odbora HNS-a, koji su istodobno i državni dužnosnici (načelnici općina) u jednoj su godini, 2018., primili iznose koji značajno nadmašuju njihova godišnja primanja koja, kako se može vidjeti, nisu mala. Ako je iznos isplaćen kao nagrada, kako se zasad čini, to je problem jer prema Zakonu o sprečavanju sukoba interesa dužnosnici ne smiju primati poklone čija je vrijednost veća od 500 kuna. A ovdje se radi o gotovo 400 puta većem iznosu.

Rusija je napunila blagajnu

Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza, rečeno je na početku, broji 16 članova, što znači da je svima njima ukupno iz blagajne HNS-a u prošloj godini isplaćeno 3,188.000 kuna neto. Hrvatski nogometni savez krije te informacije, a kao tijelo javne vlasti dužni su objaviti ih, kao što je utvrđeno popisom javne vlasti koji se vodi u Povjerenstvu za informiranje.

Hrvatski nogometni savez prošle je godine napunio blagajnu do vrha zahvaljujući uspjehu hrvatske nogometne reprezentacije. Njihovi prihodi prošle su godine bili 435,5 milijuna kuna, a rashodi 371,6 milijuna kuna. Ostvaren je višak od 63,8 milijuna kuna pa su se članovi Izvršnog odbora bogato nagradili za taj rezultat. 

Poslali smo upit HNS-u oko slučaja isplaćivanja premija članovima Izvršnog odbora, a odgovor ćemo objaviti čim ga dobijemo. No pretpostavljamo da će odgovor HNS-a biti kao i odgovori na sve naše dosadašnje upite o financijskom poslovanju koje Savez smatra poslovnom tajnom. 

S obzirom na to da su primali donacije iz HOO-a te da se radi o krovnoj organizaciji hrvatskog nogometa, takva politika HNS-a u suprotnosti je s logikom, ali i stavom povjerenice za informiranje koja je protiv Šukerovog društva podnijela tužbu zbog neodgovaranja na upite i skrivanja podataka o poslovanju. Postupak je još u tijeku, a HNS radi sve da tako ostane što dulje.

Index je na sudu dokazao da je HNS javno tijelo

Također, u nepravomoćnoj presudi Općinskog suda u Zagrebu, u parnici koju su protiv HNS-a pokrenuli novinari Indexa kojima HNS četiri godine nije odgovarao ni na jedan upit te im je zabranio pristup stadionima na kojima igra reprezentacija Hrvatske, sutkinja Blaženka Butigan Matić istaknula je da je HNS neupitno tijelo javne vlasti koje se dijelom financira iz proračuna RH, dakle novcem hrvatskih građana koji imaju pravo znati gdje i na koji način Šukerovi HDZ-ovci posluju i troše novac. 

"HNS je tijelo javne vlasti, što je utvrđeno popisom javne vlasti koju vodi Povjerenica za informiranje RH, a pored toga Savez se smatra dijelom tzv. sportskog sustava sporta u RH te je zakonom propisano da njegovo djelovanje predstavlja javne potrebe u sportu na državnoj razini. Izuzetno je važno da se tuženik dijelom financira iz proračuna RH, odnosno sredstvima poreznih obveznika", navodi se u presudi.

Šuker i HNS Indexu su dužni nadoknaditi štetu od 120 tisuća kuna te parničke troškove od oko 67 tisuća kuna. Podsjetimo, u rujnu 2015. godine, nakon što su zaštitari tvrtke Sokol Marić, pod ugovorom s HNS-om, novinare Indexa Deu Redžić, Zvonimira Alača i Darija Dalmaciju fizički spriječili da uđu na press konferenciju HNS-a, a predsjednik HNS-a Davor Šuker tom prilikom s leđa napao Indexovog novinara i iz ruke mu istrgnuo mobitel, HNS je presice koje služe za izvještavanje javnosti proglasio privatnim događajem, a sud je takve tvrdnje odbacio.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.